1

Temat: podział na części duży problem

Zamawiający chce kupić 2 używane samochody, o minimalnych parametrach określonych tak samo dla obydwu. Zamawiający chce dopuścić złożenie oferty na jeden lub dwa samochody, jednakże jeżeli podzieli się to zamówienie na 2 zadania, każde zadanie należy oceniać osobno.
Zamawiającemu zależy, żeby ze wszystkich zaproponowanych samochodów wybrać 2 najkorzystniejsze, a przy podziale na zadania może się to nie udać. Proszę o pomoc kogoś bardziej doświadczonego ode mnie.

2

Odp: podział na części duży problem

Jak najbardziej może być to jedno postępowanie z możliwością składania ofert częściowych, tak będzie wygodniej i bezpieczniej moim zdaniem.

3

Ale chodzi mi o to że będzie to podzielone na częsci to nie uda mi sie wybrać 2 nalepszych, gdyż w pierwszej czesci stanie mi 5 firm , a w  drugiej czesci 2 (2 z tych 5 firm mają 2 samochody) i wtedy w pierwszej czesci wybiore jeden najlepszy z 5 a w drugiej czesci bede wybierac z dwóch ktore mogą okazac sie gorsze od tego drugiego w zadaniu pierwszym... i wlasnie chodzi mi o to jak to zrobic zeby wykonawca mogl zlozyc oferte na 1 lub 2 samochody a zebym ja mogla wybrac 2 najlepsze sposrod wszystkich zlozonych ofert.

4

Ale nakręcone; 1 lepszy, 2 gorszy... Żeby wybrać najlepszy musisz zapisać w siwz co wymagasz a do tego możesz podkręcić wymagania kryteriami oceny ofert. Co stoi na przeszkodzie żeby rozpisać jeden przetarg na dwa auta, bez podziału na części?

5

no dobrze jeden przetarg na 2 auta, ale czy wtedy jest możliwość aby wykonawca złożył ofertę na jedno auto??

6

alicja190604 napisał/a:

no dobrze jeden przetarg na 2 auta, ale czy wtedy jest możliwość aby wykonawca złożył ofertę na jedno auto??

Sama sobie przeczysz, nie chcesz składania ofert częściowych a chcesz aby mieli możliwość złożenia oferty na jeden samochód!, czy aby wiesz na czym polega jedno postępowanie z możliwościa składania ofert częściowych?

7

alicja190604 napisał/a:

ale czy wtedy jest możliwość aby wykonawca złożył ofertę na jedno auto??

Tak, ale przy podziale na 2 części.
Chcesz kupić dwa identyczne auta a zależy ci na podziale zamówienia na części. Z treści wyżej wynika, że jest dwóch wykonawców którzy mogą dostarczyć Tobie takie auta w komplecie, zarówno jeden jak i drugi.

8

Ale Ci co mają po jednym aucie mogą mieć lepsze auta niż ci co mają 2 auta.

Jedynym rozwiązaniem jakie widzę to zrobić dwa przetargi. Trzeba liczyć na to, że w drugim wygra to które było drugie w pierwszym i tym sposobem będziecie mieć dwa najlepsze z tej grupy.

9

no i dziekuje tak własnie mi sie wydawało

10

alicja190604 napisał/a:

no i dziekuje tak własnie mi sie wydawało

Co się wydawało?

11

że mam tylko takie opcje