1

Temat: inne omyłki

przetarg na materiały biurowe. Wykonawca drugi przejrzał dokładnie ofertę pierwszego i zauważył, że oferowany korektor nie ma zatyczki i złożył pismo o odpowiedniej treści. Żeby nie odrzucać od razu poprosiłam o wyjaśnienie wykonawcę. On napisał, że popełnił omyłkę pisarską tzn. błędnie wpisał nazwę produktu sugerując się zdjęciem w katalogu internetowym (na którym korektor posiada zatyczkę). Omyłka dotyczy oznaczenia produktu i nie została popełniona celowo.  Cena produktu jest bez zmian. Pisze dalej, że jego zamiarem było złożenie produktu zgodnego z oczekiwaniami zamawiającego co potwierdził złożonym oświadczeniem na formularzu ofertowym. Czy mogę dokonać poprawy symbolu korektora - potraktować to jako inną omyłkę?

2

Odp: inne omyłki

Hmm, raczej nie bardzo, to zmiana treści złożonej oferty, sam bym pewnie tak wyjaśnił chcąc realizować zamówienie.

3 (edytowany przez covec 2013-12-12 09:17:35)

Pytanie, czy gdyby zastosować 87.2.3. to zmiana byłaby istotna czy nie? Jaki wpływ na zmianę ceny miałaby ewentualna zmiana owego korektora?

Wykonawca zaoferował korektor, jakoś tam określony przez zamawiającego, ale to nadal korektor. Postaram się, może się uda znaleźć. Był kiedyś przetarg, gdzie odrzucono ofertę wykonawcy z 89.1.2., powód troszkę inne lampy od tych, które założył zamawiający w projekcie (inna średnica klosza). Efekt był taki, że zamawiający wybrał ofertę kilkadziesiąt milionów droższą od tej którą odrzucił....

Historia stara jak świat, ale dała podwaliny pod 87.2.3.
"Najbardziej spektakularny przykład stanowi przetarg na budowę mostu wchodzącego w skład autostradowej obwodnicy Wrocławia. Zamawiający był zobowiązany do odrzucenia najkorzystniejszej oferty ze względu na sprzeczność treści tej oferty z treścią SIWZ z tej to przyczyny, iż w kosztorysie wykonawca nie uwzględnił, a konsekwencji i nie wycenił 8 kloszy do lamp o łącznej wartości 47 zł. Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, iż w wyniku odrzucenia tej oferty, zamawiający zobowiązany był wybrać jako najkorzystniejszą następną w kolejności ofertę, droższą o prawie 125 milionów złotych. Decyzja o odrzuceniu tańszej oferty została zaakceptowana przez Krajową Izbę Odwoławczą"

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zmiany-w-zakresie-poprawiania-omylek-1889419.html

4

Cena pozostaje bez zmian - zmieni się nazwa artykułu. Czytam wyroki KIO w zakresie poprawiania innych omyłek i szczerze  powiem, że tego raczej poprawić nie mogę. Najbardziej wkurza mnie fakt odrzucenia "dobrej" oferty z powodu braku zatyczki

5

No dokładnie, jest to wkurzające, ale taka nasza ustawa.

6

Z doświadczenia wiem, że wykonawcy którzy krzyczą sami maja coś nie tak w ofertach smile

7

covec napisał/a:

Z doświadczenia wiem, że wykonawcy którzy krzyczą sami maja coś nie tak w ofertach smile

święta prawda - również w tym przypadku:)

8

dorota26 napisał/a:
covec napisał/a:

święta prawda - również w tym przypadku:)

Czyli co, wykonawca podważał ofertę konkurencji a sam ma błędy? smile

9

Zazdrości, że nie wygrał.

10

Dokładnie, wykonawca wynalazł błędy u wygrywającego, a wygrywający jak się o tym dowiedział to znalazł błędy u niego:)