1

Temat: Zamówienie dodatkowe?

W trakcie wdrażania systemu informatycznego okazało się, że potrzebne jest wdrożenie dodatkowego modułu + dodatkowe szkolenia. Bez tego nie może reszta skutecznie funkcjonować. Projekt dofinansowany z UE i moduł nie przewidziany w projekcie.  Jego wartość to ok 27 tyś zł.
Czy dobrze rozumiem, że będzie to Zamówienie dodatkowe, które ze względu na wartość poniżej 14 tyś mogę udzielić temu samemu Wykonawcy bez przeprowadzania prcedury?

Przewidzieliśmy zamówienia uzupełniające ale wydaje mi się, że uzupełniające to można zastosować dopiero po zakończeniu głównej umowy.

2

Odp: Zamówienie dodatkowe?

Jeżeli jest faktycznie jak piszesz to przeprowadzasz zamówienia dodatkowe bez stosowania pełnego reżimu ustawy Pzp, oczywiście nowa umowa a zlecasz wykonawcy zamówienia podstawowego.

3

skorpion napisał/a:

Przewidzieliśmy zamówienia uzupełniające ale wydaje mi się, że uzupełniające to można zastosować dopiero po zakończeniu głównej umowy.

Można stosować w trakcie trwania zamówienia podstawowego jak również po jego kończeniu.

4

Problem polega na tym, że dostałem wczoraj o tym informacje a wszystko musi zostać zrealizowane do końca roku. Wartość zamówienia dodatkowego jest poniżej 14 tyś euro i chodzi mi o to czy mogę potraktować to zamówienie jako nowe i nie stosować ustawy czy muszę zastosować tryb dla całego zamówienia i wtedy wolna ręka w trybie z ustawy?

5

Czy konieczność przeprowadzenia dodatkowych szkoleń była możliwa do przewidzenia na etapie przygotowania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego?

6

Jeżeli było do przewidzenia sprawdź możliwość zastosowania art 6a

7

Jeżeli uznasz to zamówienie za dodatkowe/nowe możesz stosować procedury wew. do 14000,00 bez konieczności stosowania trybu ustawowego WR.
Ale zastanów się czy nie narazisz się na zarzut podziału zamówienia w celu uniknięcia stosowania ustawy?

8

Też myślałem o art. 6a kwotowo spokojnie się mieszczę z tyż, że nie mogę przeprowadzić zapytania ofertowego ponieważ zamówienie muszę udzielić wykonawcy głównej umowy.

9

nie dmuchajcie "na zimne". Pisze, że dopiero w trakcie realizacji okazało się ...
dla mnie jest to ewidentnie dodatkowe i nie mozliwe do przewidzenia wcześciej. Szybka procedura wewnętrzna i ... załatwione

10

Dokładnie, j.w., już pisano.