1

Temat: wszczęcie postępowania

proszę przypomnijcie mi gdzie pisze że nie możemy (wszcząć postępowania , czy udzielić?) bez prawomocnej decyzji - pozwolenie na budowę.
Sprawa pila a ja nie mogę sobie przypomnieć

2

Odp: wszczęcie postępowania

Chyba Prawo budowlane, ale....szczerze nie szperałem tam teraz... (brak czasu)

3

wszcząć można. Udzielić bez pozwolenia nie, gdyż art. 146. 1.... umowa jest nieważna, jeżeli: zamawiający udzielił zamówienia bez uzyskania wymaganej decyzji administracyjnej, a pozwolenie na budowę taka decyzja jest. Potwierdził mi to kiedyś na szkoleniu niejaki Piotr Sperczyński

4

ArekS napisał/a:

wszcząć można. Udzielić bez pozwolenia nie, gdyż art. 146. 1.... umowa jest nieważna, jeżeli: zamawiający udzielił zamówienia bez uzyskania wymaganej decyzji administracyjnej, a pozwolenie na budowę taka decyzja jest. Potwierdził mi to kiedyś na szkoleniu niejaki Piotr Sperczyński

Znam i lubię pana Piotrusia, ale z ta tezą mozna polemizować.
Moim zdaniem przepis mówi o decyzji dot. udzielenia zamówienia, a nie jego wykonania.
Jeśli miedzy udzieleniem zamówienia a terminem jego wykonania jest duzy odstep czasowy, to mozna w tym czasie uzyskac decyzje pozwalajaca na wykonanie zamówienia np. pozwolenie na budowe.

5

mocno mi się wydaje że jest jeszcze coś - prawo budowlane nie

6

a może jednak prawo budowlane razem z upzp - jeśliby uznać że nie mamy dokumentacji o ile nie została zatewierdzona (pozwolenia na budowę zatwierdza dokumentację) co o tym sądzicie?