1

Temat: Brak formularza ofertowego

Brak w ofercie formularza ofertowego, w którym zawarte są tylko informacje ogólne dot. nazwy firmy, adresu, telefonów itp. ale jest złożona oferta. Powinniśmy wezwać do uzupełnienia formularza ofertowego czy złożenia wyjaśnień?

2

Odp: Brak formularza ofertowego

a czym się różni formularz ofertowy od oferty?
Czy w formularzu oferty nie masz też przypadkiem ceny zobowiązania, informacji o podwykonawcach itp?

3

Nie, w formularzu ofertowym mam tylko suche dane dot. nazwy firmy jej adresu, nr tel., nip , regon i nic poza tym. Wszystkie oświadczenia są w ofercie, którą załączono.

Wezwać do wyjaśnień czy uzuepłnienia?

4

Oj, chyba formularz ofertowy to sprawa najbardziej istotna.

5

To po co w ogóle żądasz dodatkowego dokumentu? Wrzuć to co można w jeden, unikniesz na przyszłość takich sytuacji.

A skoro miałeś tam - jak piszesz - tylko suche dane dot. nazwy firmy jej adresu, nr tel., nip , regon i nic poza tym - to może te dane wynikają z innych złożonych dokumentów i masz wiedzę na ten temat?

6

Prawie wszystkie dane znajdują się na pieczątce firmowej za wujątkiem nr konta bankowego smile
Sugerujecie aby nie wzywać a uznać, że jest ok.
A nie jest to niezgodność z SIWZ?

7

Wzywam do wyjaśnień, w drodze, których liczą na otrzymanie wszystkich danych które i tak wynikają z załączonego KRK i innych dokunetów załączonych do oferty.
Mam nadzieję, że zgadzacie się ze mną.

8

Nie wiem, czy w ogóle wzywać. No bo co Ty chcesz wyjaśniać? Na jakiej podstawie?

9

Art. 26 ust. 4 nie ma zastosowania na pewno.

A 87? Jakie masz wątpliwości co do treści złożonej oferty?

Moim zdaniem brak jest podstaw do żądania wyjaśnień. Natomiast jeśli pokusisz się o odrzucenie oferty, Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wniesienia odwołania, a wtedy KIO dojdzie do wniosku, że trzeba było nie robić nic.

Przygotuj sobie tylko jakąś notatkę w celu przypomnienia, dlaczego odstąpiłeś od wzywania i wyjaśniania oraz odrzucenia - kiedyś jakiś kontrolujący może Ciebie o to zapytać.

Wyciągnij lekcję i zrezygnuj z takiego odrębnego dokumentu na przyszłość.

10 (edytowany przez Nero 2013-12-13 11:41:18)

Już nie wiem co z tym robić. Piątek, mam dać rozstzrygnięcie dzisiaj....
W SIWZ jest zapis: "Wykonawca może wykorzystać formularze załączników zawartych w niniejszej SIWZ. Dopuszcza się złożenie w ofercie formularzy załączników sporządzonych przez Wykonawcę. Zamawiający odrzuci ofertę w przypadku, gdy sporządzone przez Wykonawcę formularze nie będą zawierały treści określonej przez Zamawiającego" - czy skoro w siwz tak jest to nie powinniśmy go odrzucić?
z drugiej strony to taka błaha rzecz.

11

Jak dla mnie nie masz informacji których wymagałeś.

12

Nie wiem, co Ci powiedzieć. Gdybyś żądał np ponumerowania stron, a oferta by tego nie zawierała, też byś odrzucił?
Jeśli jesteś w stanie zidentyfikować Wykonawcę, a brakuje Ci tylko numeru rachunku bankowego, to czy brak tej informacji skutkuje nieważnością oferty?

Masz ze środków krajowych to postępowanie, czy współfinansowane?

13

ale są one w innych dokumnetach ale w innej formie. MArcel, nie ratowałbyś postępowania w takiej sytuacji?

14

błacha ale niezgodna z siwz i nie do uzupełnienia, jeśli czytać literalnie. Ja robię wszystkie te druki w jednym ciągu z ceną oferty. Jeśli jednak patrząc na wyroki traktować to jako formę oferty a z innych dokumentów te dane są jasne - to oki i nic nie robisz.

15

z krajowych

16

no to Ci żaden radosny kontroler nie postawi zarzutu.

I powiedz jeszcze, czy to najkorzystniejsza oferta?

Ja bym się zgodziła z cbud'em.

17

tak, jest najkorzystniejsza

18

ogólnie nie szukajcie sobie kłopotów ponad te, które nam ustawa funduje...

19

TO na pewno by się gość odwołał. A po przejściu całej procedury odwoławczej doszedłbyś do tego samego punktu - i tylko stracił trochę kasy.

Przegadaj z górą, powiedz, jakie są konsekwencje, i działaj.

20

Ok, wpiszę w protokół komisji,  że uznają, iż treść zawarta we wzorze formularza ofertowego jest zawarta w całości treści oferty i uznają ten warunek za spełniony.
Dzięki, trochę "kurz opadł" bo było gęsto smile

21

możesz też podeprzeć się wyrokami - na ten temat jest ich sporo

22

Ale zmień to sobie na przyszłość, bo to niepotrzebnie generuje Ci stresy.
Zrób tak jak napisał cbud - wrzuć większość informacji i oświadczeń w jeden formularz, zwłaszcza tych, których nie możesz uzupełnić.

23 (edytowany przez Nero 2013-12-13 13:27:30)

cbud napisał/a:

możesz też podeprzeć się wyrokami - na ten temat jest ich sporo

nie mogliśmy znaleźć żadnych wyroków, możesz podesłać mi jakąś sygnaturę?

woow- mamy to dość czytelnie, gdyz formularz ofertowy jest w jednym dokumnecie word liczącym 2 strony, z których 1 to formularz a 2 to oferta.
Wykonawca musiał się postarać żeby tego nie zauważyć smile

24

a zatem to gapa smile

powodzenia!

25

może po niedzieli jak znajdę bo wysyłałem nawet do UZP jako swoje wyjaśnienia ....