1

Temat: Sprzęt- dysponuje czy nie

W PN Wykonawca miał przedstawić w ofercie wykaz sprzętu, którym dysponuje lub będzie dysponował do wykonania zamówienia.
W ofercie- w tabeli gdzie wykonawca miał zaznaczyć czy jest to sprzęt własny czy nie- wykonawca wpisał "w trakcie nabywania".
czy warunek uznać za spełniony jako, że "będzie dysponował"- na podstawie oświadczenia wykonawcy, że spełnia warunki z art. 22 ust 1 ustawy PZP czy wzywać go do udowodnienia, że na pewno będzie dysponował?
Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Sprzęt- dysponuje czy nie

W trakcie nabywania - czyli będzie dysponował.

3

Pisemne zobowiązanie jest konieczne, czy zostało załączone?

4

A do czego zobowiązanie?
Czy nabycie to nie kupno?

5

Wykonawca wpisał "w trakcie nabywania", czy twoim zdaniem to dysponowanie bezpośrednie?

6

Jeśli nabywanie w sensie "kupowanie" - to bezpośrednie.
A jeśli nabywanie w sensie "pozyskiwanie" - to niebezpośrednie wink

Może wyjaśnić?

7

Wg mnie nie spełnia warunku, bo faktycznie nie dysponuje sprzętem. Wezwać do wyjaśnienia w jaki sposób dysponuje sprzętem na dzień składania ofert.
Jaki to rodzaj zamówienia RB/U/D?

8

No oczywiście że nie dysponuje, można wyjaśnić a następnie wezwać o uzupełnienie pisemnego zobowiązania.

9

Tu nie ma dysponowania zasobami podmiotu 3 więc jakie pisemne zobowiązanie?
Wykonawca stara się wykazać że sam spełnia warunek udziału w postępowaniu.

10

Warunki muszą być spełnione na dzień składania ofert, skoro wykonawca wpisał, ze jest w trakcie nabywania to = że na dzień składania ofert nie spełniał warunku udziału w postępowaniu.

Zalecam wezwać do uzupełnienia, z dokładnym opisaniem w uzasadnieniu powodem wezwania.

11

jarosław napisał/a:

Tu nie ma dysponowania zasobami podmiotu 3 więc jakie pisemne zobowiązanie?
Wykonawca stara się wykazać że sam spełnia warunek udziału w postępowaniu.

Stara się wykazać, ale nie wykazuje!

12

Pisemnego zobowiązania nie dostarczono.
Jest to przetarg na usługę.
W takim razie wzywam do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust 3 PZP załącznika nr....potwierdzającego spełnienie przez wykonawcę warunku dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym. ?
A jeżeli wykonawca oświadczy, że jest w trakcie kupowania sprzętu i tyle?

13

stadonn napisał/a:

Pisemnego zobowiązania nie dostarczono.
Jest to przetarg na usługę.
W takim razie wzywam do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust 3 PZP załącznika nr....potwierdzającego spełnienie przez wykonawcę warunku dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym. ?
A jeżeli wykonawca oświadczy, że jest w trakcie kupowania sprzętu i tyle?

Czyli wracamy do punktu wyjścia - będzie dysponował

14

Wzywasz do uzupełnienia pisemnego zobowiązania, wykonawca ma prawo przedstawić nowy wykaz z nowym sprzętem który posiada lub będzie posiadał z pisemnym zobowiązaniem.

15

Oczywiście jest do uzupełnienia. Nabywać można coś choćby i rok bo np. dopiero wydobywana jest ruda żelaza, która finalnie posłuży do zbudowania koparki wykonawcy...

16

Dobra, czyli wzywam go... A jeżeli mi oświadczy, że był w trakcie nabywania na dzień składania ofert, a w dniu dzisiejszym ma już nabytą? to rozumiem, że warunek uznaję za spełniony?

17

A miał sprzęt na dzień skladania ofert?
Warunek musi być spełniony na dzień składania ofert.

Tak się zastanawiam czy w tym wypadku w ogóle należy wzywać do wyjaśnienia bo na 100% kolejnym krokiem będzie wezwanie do uzupełnienia dokumentów.

18

Warunek musi spełniać na dzień TSO, wyjaśnienia jak zauważył jarek są zbędne.

19

Nie dokońca tak jest jak piszecie. Nie musi dysponować sprzętem na dzień składania ofert ale musi na czas realizacji kontraktu. To trochę inne sprawy

20

No oczywiście że nie musi, jednak teraz (po wezwaniu) musi potwierdzić stan jaki istniał na dzień TSO.

21

Wykaz narzędzi dostępnych wykonawcy (par 1.1.4 rozp) może obejmować narzędzia którymi wykonawca nie dysponuje w dniu składania ofert?

22

Nie dysponuje bezpośrednio o to mi chodzi i myślę że cbud to również miał na myśli.

23

podtrzymuję swoje - ma przedstawić dyspozycje, że będzie nim "władał" w okresie trwania kontraktu.

24

A z czego to wynika, bo przyznam że zawsze traktowałem ten warunek jednoznacznie - dysponuje to znaczy że ma w chwili składania ofert

25

No przecież o to dokładnie chodzi, w momencie składania oferty tego nie udowodnił.