Odp: Sprzęt- dysponuje czy nie
dobrze tylko, że może mieć dysponowanie na zasadzie - iż w przypadku przyznania kontraktu firmie X , użyczę mu sprzętu takiego a takiego .... itd. nie jest konieczne dysponowanie nim w momencie ... bo po co?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dobrze tylko, że może mieć dysponowanie na zasadzie - iż w przypadku przyznania kontraktu firmie X , użyczę mu sprzętu takiego a takiego .... itd. nie jest konieczne dysponowanie nim w momencie ... bo po co?
No tak, jest pisemne zobowiązanie a w nim zapewnienie że będzie miał sprzęt
No ale w takim wypadku mówimy o zasobach podmiotu 3 które to zasoby zostaną nam użyczone do realizacji zamówienia. Wtedy działamy zgodnie z procedurą przewidzianą dla zobowiązania podmiotu 3.
Mnie chodzi o podstawowe zasady spełniania warunku.
Dysponuję sprzętem, tzn
- jestem jego właścicielem dzierżawcą itp w chwili otwarcia ofert
a nie
- będę dzierżawcą, właścicielem w chwili realizacji zamówienia.
Wg mnie spełnianie warunków ma oddzielić tych którzy mogą wykonać zamówienie od tych którzy nie sa w stanie go wykonać. Wykonawca składając wykaz oświadcza w nim o stanie swoich zasobów pozwalających na zrealizowanie zamówienia. Nie oświadcza że będzie coś miał ale że ma. Zobowiązanie podmiotu 3 to również deklaracja o tym że w danej chwili dysponuje danym zasobem.
Cbud, z twojej wypowiedzi wynika że wykonawca może oświadczyć że będzie w przyszłości dysponował zasobem ale na dzień składania ofert wcale go nie ma. Dobrze to zrozumiałem?
Wystarczy że w zobowiązaniu będzie że "w przypadku wygrania postępowania przetargowego XYZ zobowiązuję się udostępnić podmiotowi X sprzęt w postaci Y na okres realizacji zamówienia..............." i jest ok.
Zgadza się Marcel. Ale to zobowiązanie podmiotu 3 musi wskazywać na konkrety e chwili składania ofert. Np wykonawca musi podać osoby które bedą realizowały zamówienie, wykaz narzędzi itp. W omawianej sytuacji wykonawca nie przedstawił żadnego konkretu. Ani nie ma własnego sprzętu ani nie ma dogadanego z podmiotem 3 sprzętu.
Wykonawca jest w trakcie "nabywania". Czyli nie ma nic.
Uważam podobnie jak jarosław - wykonawca nie udowodnił ani, że dysponuje ani, że będzie dysponował. Ja bym poprosił żeby udowodnił (lub chociaż uprawdopodobnił) fakt, że jest w trakcie nabywania - np. umowa przedwstępna.
Panowie, temat się rozwinął, a od samego początku był jasny i klarowny o czym pisałem już na początku tematu!, podsumowując wykonawca w momencie otwarcia ofert warunku nie spełniał, i tyle w temacie.
Tudzież nie potwierdził jego spełniania
Czyli go wezwaliśmy i czekamy. Dzięki wielkie za pomoc
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc