1

Temat: Okres związania ofertą po nowelizacji

Ile wg. znowelizowanej ustawy wynosi Okres zwiazania ofertą dla zamówień:
- poniżej 60 000 euro
- powyżej 60 00 euro ale poniżej kwot określonych na podst. art 11 ust. 8

2

Odp: Okres związania ofertą po nowelizacji

2 x odpowiedż :30 dni
też się zdziwiłam

3 (edytowany przez emi 2006-06-11 12:10:51)

Też znalazłam właśnie taką odpowiedź w ustawie i bardzo się zdziwiałm. A miało być prościej i szybciej ponieżej 60 tys euro. Coraz częściej łapię się za głowę i widzę że ta nowelizacja nie przyniosła zbyt wielu uproszczeń... a obiecywano złote góry

4

emi napisał/a:

Też znalazłam właśnie taką odpowiedź w ustawie i bardzo się zdziwiałm. A miało być prościej i szybciej ponieżej 60 tys euro.

Przeciez to okres maksymalny. Mozna wyznaczyc krótszy, np. 10 dni.

5

moje zdziwienie było innego rodzaju: popatrzmy 30 dni związania z ofertą dla przetargu powyżej 60 tys euro to moim zdaniem nie za dużo, zważywszy że zjawisko uzupełniania ofert będzie dość częstym a o przedłużenie terminu ważności należy wystąpić odpowiednio wcześniej. Trzeba się ostro wziąć do roboty po otwarciu ofert.

6

Zważ że możesz zastosować inne metody komunikacji niz list polecony za zwrotnym potwierdzeniem. : )

7

Mogę, oczywyście, ale jak będę prosiła o uzupełnienie ZUSu czy US to muszę dać realny termin (więc min tydzień) - tego do tej pory nie było a teraz będzie , jak myśledość częste, a to już jest 1/4 całego czasu. Poza tym przy zamówieniu na roboty budowlane za np.15 mln. zł  oferty mają już swoje gabaryty i jest co sprawdzać. O "przedłużenie" oferty należy wystąpić na conajmniej 7 dni przed upływem terminu ważności to kolejne 1/4 całego czasu. Trzeba więc być czujnym ,żeby nam ten termin nie uciekł.