1

Temat: Różnica złożonej oferty a przedmiaru ?

Witam,
PN na roboty budowlane, poniżej progów - rozliczenie kosztorysowe.
Zgodnie z kosztorysem ofertowym i przedmiarem robót wykonawca miał wycenić studnie tworzywowe. W dokumentacji projektowej znajduje się jeden rysunek, przekrój w którym jest adnotacja, ze projektuje się studnie tworzywowe, ale alternatywnie dopuszczalne będą betonowe.
Złożono kilka ofert, z czego jedna (de facto najtańsza), zawiera wycenę studni betonowych (mimo, że opis w kosztorysie ofertowym nie został przez wykonawcę zmieniony i figurują tam tworzywowe).
Informacje o powyższej niezgodności otrzymaliśmy od w/w wykonawcy, który oznajmił że w wycenie swej kierował się zapisami projektu i jego oferta jest aktualna tylko przy montażu betonowych studni.

Co teraz możemy zrobić?
Oferta jest najtańsza... jednak Różnica w cenach w znacznej mierze uwarunkowana jest równicą w wycenianym materiale.

Dodam ponadto, że przed składaniem ofert inny wykonawca ustnie skierował zapytanie do przedstawiciela zamawiającego - odpowiedzialnego za zamówienie pod względem technicznym, czy plastik będzie mógł zamienić na beton? i nie wyrażono na to zgody.
Wykonawca składający ofertę najtańszą takiego zapytania do zamawiającego nie skierował.

2

Odp: Różnica złożonej oferty a przedmiaru ?

Skoro tak było opisane - to należy przyjąć ofertę.

3

Mimo, że zapis ten widnieje tylko na rysunku w projekcie?
a w przedmiarze i kosztorysie są wszędzie tworzywowe?

4

moim zdaniem postępowanie przeprowadzono niezgodnie z pzp  ponieważ zawiera sprzeczne informacje dotyczące przedmiotu zamówienia co innego w siwz co innego w projekcie , ponadto ustnie nic się w postępowaniach przetargowych nie załatwia !!!! nie chcecie betonowych musicie unieważnić postępowanie

5 (edytowany przez radas 2012-07-09 12:15:31)

myszy1953 napisał/a:

ustnie nic się w postępowaniach przetargowych nie załatwia !!!!

Nie no, parę rzeczy można pewnie załatwić (...)

6

a co , a co?

7

To zależy czy z pozycji zamawiającego, czy wykonawcy (...)

8

myszy1953 ma rację - postępowanie raczej do unieważnienia, z powodu nierównego traktowania wykonawców i błedów proceduralnych wpływających na wynik postępowania.

stadonn napisał/a:

inny wykonawca ustnie skierował zapytanie ... i nie wyrażono na to zgody.
Wykonawca składający ofertę najtańszą takiego zapytania do zamawiającego nie skierował.

Jeśli było pytanie, to zarówno ona jak i odpowiedź musi trafić do innych, a skoro wynik ustaleń (nota bene istotny) do innych nie trafił, to los postępowania przesądzony.

9

A mnie interesuje jaki był sposób ustalenia ceny. Jak wykonawca miał obliczyc kosztorys ofertowy.  Jak na podstawie przedmiaru to powinny być tworzywowe i wykonawca z betonami do kosza. Ja bym nie uniewazniała przetargu. Ale nie znam szczegółów.

10

hmm ja to widzę tak: projektant może i przewidział możliwość dwojakiego pobudowania studni, ale Zamawiającemu bardziej przypadła do gustu opcja z tworzywa.
Tak jakby w projekcie budowy domu opisać że może być z pustaków, ale i cegły dziurawki też da radę i to inwestor decyduje z czego będzie budować. Tak mi się wydaje: najpierw jest projekt, potem na jego podstawie zamawiający opracował kosztorys gdzie opisał jak to ma wyglądać-wszystko ZGODNIE  z projektem. To, że projekt jest szerszy niż przewidziane roboty nie znaczy że mamy trzymać się tylko projektu, kosztorys winien być dla nas wiodący.
jeśliby zamawiający miał w ręku projekt na np budowę szkoły wraz z przyległym basenem, to przecież nie musi robić od razu jednego i drugiego "bo tak mówi projekt".
Na logikę tak mi się wydaje.
A z drugiej strony: to każdy cwany Wykonawca może teraz powiedzieć że on też naliczał na studnię betonowa i innej nie zrobi?

11

stadonn napisał/a:

Witam,
PN na roboty budowlane, poniżej progów - rozliczenie kosztorysowe.
Zgodnie z kosztorysem ofertowym i przedmiarem robót wykonawca miał wycenić studnie tworzywowe. W dokumentacji projektowej znajduje się jeden rysunek, przekrój w którym jest adnotacja, ze projektuje się studnie tworzywowe, ale alternatywnie dopuszczalne będą betonowe.

Wydaje się, że faktycznie zamawiający przewidział możliwość złożenia przez wykonawców ofert wariantowych, nie zaznaczył jednak tego explicite ani w ogłoszeniu, ani w siwz. Tym samym doprowadził do złożenia przez wykonawców ofertk, których nie da się porównać, a w konsekwencji można tylko przeprosic wykonawców i unieważnić postępowanie.

12 (edytowany przez Fenris 2012-07-11 08:57:39)

poza tym na jakiej podstawie można teraz stwierdzić, że pierwotna oferta wykonawcy nie była na studnie tworzywowe? Bo on tak teraz twierdzi? Miałkie toto. Mógł (i powinien to zmienić-w kosztorysie wpisując betonowe a nie zostawiając tworzywowe i teraz twierdząc że betonowe) a najlepiej wcześniej zapytać Zamawiającego co ma zrobić no natknął się na problem widząc, że projekt zezwala na beton a kosztorys już nie przewidział takiej możliwości.
Pytanie: czy takich niejasności nie powinna rozwiewać specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót?

po kolejnej dozie przemyśleń i jednej kawie:
Jeżeli CAŁOŚCIOWO cenę wygrywającego można rozważyć jako rażąco niską to na podstawie złożonych wyjaśnień można by odrzucić (tylko faktycznie cena musiałaby być RAŻĄCO niska)

W innym przypadku dążyłbym do podpisania umowy z Wykonawcą.
Podstawowym błędem Wykonawcy było to że nie zmienił pozycji w kosztorysie: winien tam wpisać "studnie betonowe" i wtedy ewentualnie czekać na odrzucenie->i odwołać się do KIO bo w jego ocenie jego oferta jest zgodna z projektem. Wydaje mi się, że Zamawiający ma prawo wybrać drogę realizacji jeśli projektant pozostawił taką możliwość: Zamawiający uznał np, że studnie z tworzywa-mimo że droższe, są bardziej trwałe, lżejsze itp.

13

nina napisał/a:

Ja bym nie uniewazniała przetargu.

Zgoda, wycofuję swój postulat, jeśli tamte ustalenia były tylko ustne, to żadna podstawa.

Ze specyfikacji wynikało jednoznacznie (?) jak rozumiem konieczność wyceny i wykonania studzien plastykowych. W takim razie jeśli uznać, że wykonawca faktycznie oferuje studnie betonowe (nie bardzo wiem na jakiej podstawie ocenić), to oferta do odrzucenia, zaś w przeciwnym wypadku (można nie uznać wyjaśnień) uznać zapisy oferty, czyli jak rozumiem studnie plastykowe, ocenić, wybrać i zaprosić do podpisania umowy, wtedy się ostatecznie wyjaśni.

14

hubal napisał/a:
nina napisał/a:

Ja bym nie uniewazniała przetargu.

Zgoda, wycofuję swój postulat, jeśli tamte ustalenia były tylko ustne, to żadna podstawa.

Ze specyfikacji wynikało jednoznacznie (?) jak rozumiem konieczność wyceny i wykonania studzien plastykowych. W takim razie jeśli uznać, że wykonawca faktycznie oferuje studnie betonowe (nie bardzo wiem na jakiej podstawie ocenić), to oferta do odrzucenia, zaś w przeciwnym wypadku (można nie uznać wyjaśnień) uznać zapisy oferty, czyli jak rozumiem studnie plastykowe, ocenić, wybrać i zaprosić do podpisania umowy, wtedy się ostatecznie wyjaśni.

W specyfikacji technicznej, nawet w zestawieniach parametrowych, ilościowych uwzgledniane są plastikowe. W "Uwadze" od projektanta widnieje ten zapis, że alternatywą dla nich mogły być betonowe.

W SIWZ mieliśmy jednak m.in. taki zapis, że zakres robót będący podstawą wyceny oferty musi być zgodny z przedmiarem i kosztorysem ofertowym. A tam są tworzywowe - tylko takie, bo takie były zakładane do realizacji, takie wycenialiśmy w szacunkowej wartości zamówienia.

15

Fenris napisał/a:

po kolejnej dozie przemyśleń i jednej kawie:
Jeżeli CAŁOŚCIOWO cenę wygrywającego można rozważyć jako rażąco niską to na podstawie złożonych wyjaśnień można by odrzucić (tylko faktycznie cena musiałaby być RAŻĄCO niska)

W innym przypadku dążyłbym do podpisania umowy z Wykonawcą.
(...)

Cena nie będzie rażąco niska... Całościowo różni się bardzo od reszty ofert.... kolejna po niej jest ok 40-50 tys. droższa... W skali kosztów całego zadania nie jest to duża kwota.

Czy moglibyśmy zatem zbagatelizować to pismo od wykonawcy - że oferta w części sanitarnej jest aktualna tylko przy zastosowaniu betonowych?
A w momencie gdy nie zgodzi się na podpisanie umowy? zabrać wadium? nie będzie to działanie na niekorzyść wykonawcy? gdy już teraz nam wyjaśnia?..

16

ja to widzę tak: pismo od wykonawcy po otwarciu ofert nic nie wnosi: to tak jakby napisał "eeee... pomyliłem się w cenie, jednak winno być 100tysi więcej i tylko tak podpiszemy umowę!"
Zastanawia mnie czy mieliście może jakąś wzmiankę w specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót na okoliczność różnic pomiędzy projektem a przedmiarem? czy macie tam cokolwiek konkretnie o tych nieszczęsnych studniach?

hehe no niestety każde zabranie wadium jest działaniem na niekorzyść Wykonawcy, no ale sam wpisał dziwacznie: bo wpisał w pozycji  dotyczącej studni tworzywowych "mając na myśli" beton.
Wykonawca jest związany swoją ofertą a tam jest jak byk, ze zrobi studnie z tworzywa, a nie z betonu. Biorąc pod uwagę moje wcześniejsze wypowiedzi uważam, że Zamawiający miał prawo wybrać sposób realizacji projektu (czyli "pójść w tworzywo") i Wykonawca nie może go niejako zmusić do betonu bo zezwala na to projekt.

Odnośnie ewentualnej możliwości  zachowania wadium przez wykonawce: cóż, jedyna szansa to odrzucenie oferty, ale nie na podstawie jakiegoś oświadczenia: to by wyglądało na niedozwolone wręcz negocjacje. A jeśli już jesteś po ocenie i nie odrzuciłeś gościa (ewentualnie zgodził się na wszystkie poprawki) to nie masz wyjścia: uchylanie się od podpisania umowy jest przesłanką wybitnie oczywistą.
Jest jeden myk ale nieczęsto się zdarza: ile masz jeszcze czasu związania ofertą? Bo temu który nie wyraża zgody na przedłużenie terminu związania ofertą wadium nie zabierasz...

17

Fenris napisał/a:

ja to widzę tak: pismo od wykonawcy po otwarciu ofert nic nie wnosi: to tak jakby napisał "eeee... pomyliłem się w cenie, jednak winno być 100tysi więcej i tylko tak podpiszemy umowę!"
Zastanawia mnie czy mieliście może jakąś wzmiankę w specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót na okoliczność różnic pomiędzy projektem a przedmiarem? czy macie tam cokolwiek konkretnie o tych nieszczęsnych studniach?

"W przypadku, gdy materiały lub roboty nie będą w pełni zgodne z dokumentacją projektową lub ST i wpłynie to na niezadowalającą jakość elementu budowli, to takie materiały zostaną zastąpione innymi, a roboty rozebrane i wykonane ponownie na koszt Wykonawcy." - to w sumie jedyny zapis z SSTWiOR odnośnie różnic materiałów w wykonawstwie i  projekcie... Nie odnosi się jednak do tej sprawy. Odnośnie samych studni nie ma tam mowy.

Fenris napisał/a:

hehe no niestety każde zabranie wadium jest działaniem na niekorzyść Wykonawcy, no ale sam wpisał dziwacznie: bo wpisał w pozycji  dotyczącej studni tworzywowych "mając na myśli" beton.
Wykonawca jest związany swoją ofertą a tam jest jak byk, ze zrobi studnie z tworzywa, a nie z betonu. Biorąc pod uwagę moje wcześniejsze wypowiedzi uważam, że Zamawiający miał prawo wybrać sposób realizacji projektu (czyli "pójść w tworzywo") i Wykonawca nie może go niejako zmusić do betonu bo zezwala na to projekt.

Odnośnie ewentualnej możliwości  zachowania wadium przez wykonawce: cóż, jedyna szansa to odrzucenie oferty, ale nie na podstawie jakiegoś oświadczenia: to by wyglądało na niedozwolone wręcz negocjacje. A jeśli już jesteś po ocenie i nie odrzuciłeś gościa (ewentualnie zgodził się na wszystkie poprawki) to nie masz wyjścia: uchylanie się od podpisania umowy jest przesłanką wybitnie oczywistą.
Jest jeden myk ale nieczęsto się zdarza: ile masz jeszcze czasu związania ofertą? Bo temu który nie wyraża zgody na przedłużenie terminu związania ofertą wadium nie zabierasz...

Jesteśmy przed wyborem oferty najkorzystniejszej...
Związana ofertą mam jedynie 6 dni... więc moglibyśmy faktycznie wnioskować o przedłużenie terminu zw. ofertą... pytanie tylko czy ten wykonawca zechce jej nie przedłużać sam z siebie smile

A jeszcze odnośnie odrzucenia oferty - nie mogę jej odrzucić na podstawie oświadczenia (no i związanej z tym kwestii że co innego zapiera opis jego kosztorysu z co innego wycena), a prócz tego właściwie nie mam podstawy do tego żeby ją odrzucać. Zawiera wszystkie dokumenty, oświadczenia itp.