1

Temat: TREŚĆ ZARZĄDZENIA

Witam wszystkich i proszę o podpowiedź.
Mam zamiar powołać komisję ds. przeprowadzenia postępowania, zawsze było to zarządzenie szefa jednostki a w treści podstawa prawna skład komisji i tyle.
skarbnik jednostki poinformował mnie żę ustawa o finansach mówi że juz w zarządzeniu powinno być kto za co odpowiada ( przewodniczący, członkowie itp.) jak wy robicie czy muszę pisać w ten sposób > czy wystarczy tylko poźniej protokół z postepowania????

2

Odp: TREŚĆ ZARZĄDZENIA

Nic póki co takiego nie robimy, to "dupochron" dla skarbnika.

3

marcel czyli poza składem i stanowiskiem każdego członka komisji nie piszę nic ?

4

ja też piszę tylko stanowisko klienta - przewodniczący, sekretarz, członek a reszta jest w regulaminie wewnętrznym

5

Moim zdaniem, niestety skarbnik ma rację. Jest indywidulana odpowiedzialność członków komisji przetargowej.  Za błędy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego skutkujące naruszeniem dyscypliny finansów publicznych, odpowiada określony czlonek komisji do którego należało zadanie skutkujące naruszeniem dyscypliny finansów, a nie cała komisja. Nigdy jeszcze bowiem przez Komisjami Orzekającymi nie staje cala komisja przetargowa  ale zawsze kierownik zamawiającego i osoba realizująca określone zadania w danym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. I dlatego ważnym jest aby w zarządzeniu uregulować zadania poszczegolnych osób powołanych do składu komisji przetargowej. Ja takie uregulowania wprowadziłem już chyba w 2006 r. i z tego co wiem moi następcy (od 4 lata jestem na emeryturze) dalej korzystają z przyjętych rozwiązań.

6

karolk a jak ma się do tego protokół z postępowania przecież w nim szczegółowo  opisane są zadania jakie realizują poszczególni pracownicy

7

No jest opisane, jednak to tylko do protokołu.

8

a więc trzeba "skopiować" zapisy z protokołu do zarządzenia i gitara gra ?

9

Tylko po co?

10

skarbnik sobie życzy bo był na szkoleniu
jak mam mu wyperswadować ten pomysł?

11

Określenie zadań poszczególnych członków komisji przetargowej ma wiele zalet. Ja popieram stanowisko skarbnika. Skarbnik sobie nie życzy, tylko zajmuje stanowisko zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Zgodnie z ustawą o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, odpowiedzialność ponoszą pracownicy sektora finansów publicznych, którym powierzono wykonywanie określonych obowiązków. To powierzenie powinno być pisemne np w zarządzeniu kierownika jednostki sektora finansów publicznych. Ale jak zwykle decyzja, jak należy uregulować sprawy dotyczące pracy  komisji przetargowej, należy do  kierownika zamawiajacego.

12

Wygoda dla samego Skarbnika, komisja przetargowa w razie draki odpowiada.

13

Marcel - nie jest to wygoda dla Skarbnika. Przecież w większości znanych mi przypadków Skarbnik nie uczestniczy w pracach komisji przetargowej. Jego udział w postępowaniu ogranicza się najczęściej do złożenia kontrasygnaty na 2 egzemplarzu umowy ( tym który pozostaje w jednostce), że są zabezpieczone środki finansowe na realizację zadania zapisanego w umowie z wykonawcą wybranym po przeprowadzeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

14

Marcel napisał/a:

Wygoda dla samego Skarbnika, komisja przetargowa w razie draki odpowiada.

Taka rola komisji, to tutaj podejmowane są istotne decyzje dotyczące prowadzonego postępowania.

15

U nas któryś z kolei paragraf w zarządzeniu brzmi: obowiązki składu Komisji wg art. ... regulaminu udzielania zamówień publicznych i tyle