1

Temat: Wartość szacunkowa - Projekt kilkuletni UE

Witam.

Projekt unijny, 4 letni.

Założenia:

Co roku do wykonania roboty budowlane oszacowane na załóżmy 10 mln/ rok
Co roku do wykonania dokumentacje Projektowe oszacowane na załóżmy 500tys/rok

Rozumiem, że ze względu na to że jest to jeden Projekt pn :"Modernizacja sieci ciepłowniczych w mieście...." to należy oszacować łącznie, oczywiście osobno rb a osobno Projekty.

Czyli Wartość szacunkowa rb  40 mln zł, a więc powyżej progu
Wartość szacunkowa usług Projektowych 2 mln zł czyli też powyżej progu.

A więc każdy przetarg co roku, prowadzić należy zgodnie z zasadami dla wartości szacunkowej przekraczającej kwoty progowe.

Wypełniając pierwsza stronę protokołu należy wpisać dla rb Wartość zamówienia : 40 mln zł, i dalej że jest to zamówienie udzielane w częściach a Wartość udzielanego zamówienia wynosi 10 mln zł ?

Jaki w takim razie przyjąć termin związania ofertą skoro Wartość danego, udzielnego w tej chwili zamówienia wynosi 10 mln zł (30 dni czy 60dni) ?

I kolejne pytanie, czy co roku wpisywać te 40 mln zł, czy mając np kosztorysy inwestorskie na dany rok uaktualniać tą kwotę lub tylko kwotę udzielanego w danej chwili zamówienia częściowego?

2

Odp: Wartość szacunkowa - Projekt kilkuletni UE

Na moje oko to nie jest zamówienie udzielane w częściach, jednak nie mam nic przeciw stosowaniu procedur tych zaostrzonych.

3 (edytowany przez Arek1980 2012-07-17 11:21:24)

Kierowałem się tym artykułem:

www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;663;szacowanie_wartosci_i_udzielanie_zamowien_objetych_projektem_wspolfinansowanym_ze_srodkow_unii_europejskiej..html
Wprawdzie też na 100% nie wyjaśnia sprawy, ale jednak skłonił mnie do traktowania jako całości. Pozatym za dużo pieniędzy do stracenia, a kary finansowe z tytułu dzielenia zamówień są bardzoooo przykre.

W związku z powyższym jak podejść do określania wartości szacunkowej w kolejnych latach?
Jeśli w 2012 zostaną wykonane dokumentacje techniczne dla zadań do realizacji w 2013 roku, to pisząc protokół dla rb w 2013r. kwotę udzielanego zamówienia podaję z kosztorysów inwestorskich, ale czy to dużą kwotę (z przykładu 40 mln) również odpowiednio uaktualniam ?

I czy termin związania ofertą, zasady dotyczące wymaganych dokumentów określam dla tych 10 mln czy dla całości ?

4

Widać niedokładnie przeczytał smile  W akapicie bodajże 9. jest napisane co trzeba.
Nie bardzo wiem skąd wartość zamówienia na całość, skoro projektowanie dopiero będzie i pewno nie macie kompletów kosztorysów inwestorskich. Póki nie ma projektu nie można mówić o zamówieniu.

Co innego gdyby projektowanie z budowaniem - w takiej sytuacji można by mówić już teraz o jednym zadaniu, dzielić go na części i ustalać harmonogramy.

5

Czytałem czytałem.

Rzecz w tym, że na samym początku oszacowano koszty wszystkich robót budowlanych w ramach Projektu ( z podziałem na lata), usług projektowych tak samo, koszty inżyniera projektu, promocji. Wszystko to znalazło się we Wniosku o dofinansowanie, itp.

Oczywiście jeśli już jesteśmy w posiadaniu aktualnych kosztorysów inwestorskich to następuje aktualizacja tych założonych kwot z Wniosku na te z kosztorysów.

Nadal podtrzymujesz zdanie, że nie trzeba łączyć ?

Dla mnie to bardzo ważne, bo wtedy inaczej wypełnię protokół postępowania, i co więcej będzie to znaczyło, że popełniłem błąd żądając 60 dni związania ofertą.
Na szczęście wysłanie ogłoszenia o zamówieniu do DUUE nie jest błędem i uzp dopuszcza takie rozwiązanie dla zamówień poniżej progów.

6

Arek1980 napisał/a:

1) ...  na samym początku oszacowano koszty wszystkich robót budowlanych w ramach Projektu .... Wszystko to znalazło się we Wniosku o dofinansowanie, itp.
2) Oczywiście jeśli już jesteśmy w posiadaniu aktualnych kosztorysów inwestorskich to następuje aktualizacja tych założonych kwot z Wniosku na te z kosztorysów.
3) Nadal podtrzymujesz zdanie, że nie trzeba łączyć ?

1) Otóż to, czyli dobre spostrzeżenie. Na samym początku szacuje się, ma się kwoty, które używa do różnych celów. Mnie to by wystarczyło - budżet jest, wniosek jest, nic nie stoi na przeszkodzie ogłaszać w DUUE i przeprowadzić całe postępowanie. Owszem, jest:  fetysz (jak go niedawno przezwałem na forum) w postaci kosztorysu inwestorskiego, który według mnie już nie jest praktycznie do niczego potrzebny, ale przepis zmusza by był, więc się robi, nie wiadomo po co, ale to inny problem.

2) Jak zrozumiałem wcześniej, to kompletu kosztorysów jeszcze nie ma. Czy i jak aktualizować wnioski o finansowanie, to nie jest problem zamówienia publicznego, lecz samego wniosku i tych co przyjmują i prowadzą sprawę, tam trzeba szukać wyjaśnień.

3) Podtrzymuję, zgodnie z tym co zrozumiałem wcześniej. Jeśli są odrębne dokumentacje techniczne, w różnym czasie, odrębne  kosztorysy inwestorskie, odrębne pozwolenia na budowę, niezależne ustalanie kierownictwa robót itd. - to dla mnie (i nie tylko) mogą być odrębne zamówienia publiczne, nie sądzę by ktoś miał inny pogląd.
Prostuję: inny pogląd mogą mieć ci od wniosku, a skoro oni rządzą pieniędzmi, więc tam należałoby szukać  właściwego wyjaśnienia (chodzi o to, że  mają zwykle specyficzne podejście i to niezwykle trudne do przetłumaczenia).

7

2. Nie chodziło mi o aktualizację Wniosku, Rozpiszę to:
oszacowano 10 mln na rb co roku prze 4 lata czyli 40 mln na całość
w pierwszym roku wykonano dokumentację projektową na rok 2011 i z kosztorysów nie wyszło wcześniej założone 10 mln tylko 7. I teraz w protokole za 2011 rok wpisuję uaktualnioną wartość szacunkową czyli 37 mln?
a Jeśli w 2012 z kosztorysów wyjdzie 8, to wtedy w 2012 w protokole musiałbym wpisać wartość szacunkową całości 35 mln ? (7+8+10+10)? I co roku, gdy jestem w posiadaniu aktualnych kosztorysów inw. zmieniać w protokole tą kwotę?

Pytanie to zadaję, gdyż jeśli jest to wartość szacunkowa 4 letniego projektu, to czy oszacowanie w pierwszym roku nie powinno już być do końca takie samo, a zmieniałaby się wartość szacunkowa aktualnie udzielanego zamówienia (tego w danym roku)?

8

Oj, coś czuję, że głowę mam dziś za ciasną wink  O czym my tu mówimy? O protokole? Jakim?
W postępowaniu o zamówienie publiczne protokół wypełnia się sukcesywnie i z zasady się nie wraca, nie zmienia. W razie potrzeby na bieżąco modyfikuje się wzór. Po rozpoczęciu postępowania nie ma mowy o korekcie wartości zamówienia, zostaje ona formalnie niezmienna do końca świata.
Jeśli mamy co i raz nową wartość, to może być oznaka, że ciągle nie wszczęte zamówienie lub że nie chodzi o publiczne.
Każdy kawałek objęty odrębną porcją dokumentacji to nowe zamówienie publiczne i nowy niezależny protokół tego zamówienia.

9

Arek1980 napisał/a:

Pytanie to zadaję, gdyż jeśli jest to wartość szacunkowa 4 letniego projektu,

No właśnie. W zamówieniach publicznych nie występuje ?wartość szacunkowa projektu?, lecz  ?wartość szacunkowa zamówienia?, konkretnego i niezmiennego zamówienia. Zamówienie to można sobie podzielić na części według własnego uznania.
Jeśli zaś mamy mówić o jakimś ?projekcie?, to trzeba trzymać się zasad tego projektu - nie myląc z zamówieniem publicznym.

10

No to się podłączę.
Jeżeli mamy zamówienie częściowe na 10 z 40 mln, to udzielenie zamówienia na 1 część oznacza "wszczęcie postępowania" i nie można zmienić wartości szacunkowej?

11

Chyba jasno wytłumaczyłem powyżej.
Cóż to jest ?zamówienie częściowe?? Częściowe to chyba tylko oferty, zaś zamówienie może być udzielane w całości albo w częściach. Jeśli w częściach, to na ile rozumiem ustawę chodzi w zasadzie o konkretne zamówienie, w miarę ściśle określone na wstępie (por. wzór  protokołu), a nie że zaczynamy pierwsze nie mając ogarniętej całości.

Może ktoś przyłączy się do wyjaśnienia i wniesie nowe światło?

12

Arek1980 napisał/a:

Co roku do wykonania roboty budowlane oszacowane na załóżmy ...

Tu może tkwić przyczyna nieporozumienia. W omawianym przypadku można rozumować tak: nie powinno być mowy o wykonywaniu (jakichś) robót budowlanych, lecz o wykonaniu konkretnych obiektów lub ich elementów (za pomocą robót) -  taka jest istota tych pojęć.

13

To jeszcze raz bo albo się nie rozumiemy albo ja nie rozumiem :-)

Założenia: Projekt obejmuje wykonanie dok. tech i rb. Podzielony na 4 lata (2011-2014).
Wartość rb i dok tech w Projekcie określono na odpowiednio 40 mln i 2 mln. Zakładamy, że podzielono po równo co roku (500tys na dok. tech i 10 mln na rb).
Dla bezpieczeństwa Zamawiający traktuje wszystkie rb jako jedno zamówienie i wszystkie dok. tech jako drugie zamówienie. Następuje przekroczenie progów więc pełna procedura.

I teraz tak. Rok 2011
Przeprowadzono przetarg na dok. tech. Po ich wykonaniu wyszło ze wartość szacunkowa (kosztorysowa) na 2011 rok wynosi np. 7 mln zł.

Po miesiącu Zamawiający rozpoczyna procedurę przetargową na rb i zaczyna wypełniać protokół postępowania i na 1 stronie mamy:

2. Wartość
(można wypełnić po otwarciu ofert)
zamówienia została ustalona na kwotę 40 mln zł czy 37 mln  ???
jest to zamówienie udzielane w częściach, a wartość udzielanego zamówienia została ustalona na kwotę7 mln zł   ???

Rok 2012: To samo tylko tym razem z kosztorysów wychodzi wartość szacunkowa na 2012 rok  8 mln zł.

I teraz znowu protokół postępowania:

2. Wartość
(można wypełnić po otwarciu ofert)
zamówienia została ustalona na kwotę 40 mln zł czy 35 mln  ???
jest to zamówienie udzielane w częściach, a wartość udzielanego zamówienia została ustalona na kwotę8 mln zł   ???

Głównie chodzi mi o to czy jeśli podaję co roku aktualna (kosztorysową ) wartość szacunkową danej CZĘŚCI ZAMÓWIENIA to zmieniam również ogólny szacunek CAŁEGO ZAMÓWIENIA ? Aby na końcu w 2014 roku, jak ktoś zsumuje wartości szacunkowe czterech części zamówienia to wyjdzie mu wartość szacunkowa całego zamówienia podana w protokole postępowania z 2014 roku ?
Jeśli ogólny szacunek zostawię na poziomie 40 mln zł, a szacunek dla części będę podawać wg kosztorysów to nie będzie się na koniec on zgadzać z sumą tych czterech części.
I jak się ma do tego to, że wartość szacunkowa dla rb musi być określona najpóźniej na 6 miesięcy przed wszczęciem postępowania ( w tym przypadku chodzi o części zamówienia czy o całe zamówienie? bo całego nie jestem w stanie oszacować na 6 miesięcy przed bo jest rozbite na 4 lata i co roku są wykonywane kosztorysy które mówią o tejże wartości).

Pewnie zamieszałem.

P.S. czy żądanie wypisu z działalności gospodarczej (analogicznie do KRS) jest błędem i podlega korekcie (nie ma tego dokumentu wśród dokumentów które może żądać Z od W).

14

A może lepiej najpierw zrobić przetarg na kompletną dokumentację projektową a potem dopiero z posiadaną wiedzą i dokumentami oszacować całość. Z tego co pisze Arek to faktyczni wszystko szacować razem, jednak jest pewne ale jak oszacować wartość bez dokumentacji przecie kosztorysy są pochodną projektów a nie odwrotnie.

15 (edytowany przez nina 2012-07-18 19:27:45)

Arek ja to dokładnie robię tak jak piszesz, mam szacunek 40mln wykonałam dokumentację na 1 częśc i wyszło taniej to przed procedurą szacuję ponownie odejmując te pare mln. czyli piszę szacunkowa wartośc zamówienia 37 mln w tym zamówienia podstawowego 7mln. Potem mam następną część piszę szacunkowa wartość zamówienia 35 mln a zamówienia podstawowego 8 mln itp. Przecie cały czas trzeba uaktualniać wartość szacunkową. A jak np. dostaniesz inną dotację między czasie na realizacje tego zamówienia to trzeba doszacować do części które jeszcze zostały a nie ogłoszono postepowań. Ja tak robiłam  3 rewitalizacje i było ok. Dobrze myślisz tak rób.

Nie można żądać zaświadczenia z EDG tylko oświadczenie.  A tak na marginesie teraz jest wszystko w neci ewidencja online.

16

Witam.
Jeśli chodzi o post nr 14 to nie było takiej możliwości. Dokumentacja techniczna na całość robót opracowana np w 2011 roku, nie byłaby już aktualna w 2013roku (pozwolenia na budowę), wiązałoby się to z nowymi, niepotrzebnymi kosztami.
A poza tym w 2011 nie wiedzieliśmy czy dostaniemy dofinansowanie, więc pokrywanie z własnej kieszeni dok. tech. za 1,5 mln nie miałoby sensu, gdyż bez dofinansowania nie mielibyśmy i tak pieniędzy żeby zrealizować rb na podstawie tych dokumentacji.

A jeśli chodzi o dalszą wypowiedź to teraz "pójdę po bandzie" :-)

szacowana na początku na 2011 rok : 10 mln
z kosztorysów wyszła 7 więc w protokole za 2011 wpisuje 7
ale cena przetargowa była np 5

To w 2012 roku pisząc protokół do szacunkowej przyjmuje z 2011 roku te 7, pomimo tego że wiem że wartość przetargowa (rynkowa) była 5 mln ?

17

Ja też pójdę po bandzie i postawię pytanie, niech będzie że retoryczne: jakim prawem odrębne zamówienia publiczne mamy traktować jako części jednego większego?

18

Bo ktoś się może uprzeć ze istniała tożsamość:
- przedmiotowa (roboty budowlane - cieci ciepłownicze)
- podmiotowa (mógł je realizować ten sam Wykonawca)
- czasowa (w teorii można było zrobić jedno postępowanie na cały 4letni zakres rb) - najbardziej naciągane

19

A ja bym się upierał, że nie ma postępowania póki nie ma opisu przedmiotu zamówienia (!),  nie ma specyfikacji, nie ma możliwości ustalenia wartości zamówienia i wyboru trybu, nie jest określony termin, nie ma pieniędzy i kwoty jaką można przeznaczyć oraz wielu innych atrybutów zamówienia publicznego. Ja bym odróżniał plan od zamówienia.

Idąc zaś tropem #18 dojdziemy do absurdu, że wszystko co trzeba zrobić w danym zakresie w mieście (np. Warszawa) jest jednym zamówieniem publicznym, a w tym roku zaczynamy tylko część, a potem przypomnimy sobie o ... zaplanowanych autostradach i Bóg wie o czym jeszcze roll

20

O podziale zamówienia na części jest artykuł w Informatorze 6/2012.
Czy w wytycznych do programu w ramach którego realizujecie inwestycję nie ma zasad dotyczących udzielania zamówień publicznych?

Jeżeli udzielasz zamówienia które jest podzielone na części wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia (art 32.4). Jeżeli po ustaleniu wartości zamówienia nastąpiła zmiana okoliczności majaca wpływ na dokonane ustalenie, zamawiający przed wszczęciem postępowania dokonuje zmiany wartości zamówienia (35.2).
W/g mnie kluczowe jest czy realizowane roczne zadania stanowią całość zamówienia (sieć ciepłownicza), jeżeli tak to czy przed wszczęciem pierwszego zadania nie powinieneś ustalić wartości dla wszystkich części co ewentualnie uchroni cię przed zarzutem niestarannego oszacowania (Nina #14).
I pytaniem pozostaje czy kolejne aktualizacje wartości rynkowych mogą wpływać na wartość szacunkową kolejnych części zamówienia? Czy mozna dopuścić do takiej sytuacji w której 1 część jest realizowana w procedurze unijnej a ostatnia, w wyniku kolejnych aktualizacji w oparciu o wyniki wcześniejszych przetargów, w procedurze podprogowej.

21

jarosław napisał/a:

Czy w wytycznych ... nie ma zasad dotyczących udzielania zamówień publicznych?

Jeśli nawet są, to  i tak należy najpierw trzymać się zasad ustawowych.

jarosław napisał/a:

... zamawiający przed wszczęciem postępowania dokonuje zmiany wartości zamówienia (35.2).

Tak jest - PRZED WSZCZĘCIEM. Z tego wynika, że korekta PO jest wykluczona i pytanie #1 staje się bezprzedmiotowe (!?). Nie można mówić ani o zmianie wartości całego zamówienia ani jego części, chyba że te części nie są częściami tamtego (rozpoczętego) zamówienia.

jarosław napisał/a:

czy przed wszczęciem pierwszego zadania nie powinieneś ustalić wartości dla wszystkich części

Powinien, czyli co? Co najmniej komplet kosztorysów inwestorskich na całe zamówienie (czyli na wszystkie części) na samym początku, przed pierwszym ogłoszeniem, inaczej po prostu nie ma zamówienia.

jarosław napisał/a:

czy kolejne aktualizacje wartości rynkowych mogą wpływać na wartość szacunkową kolejnych części zamówienia?

Doprawdy nie rozumiem. Proponuję ponownie przeczytać moje posty.

22

Arek poczytaj co pisze pan Zbyszek Leszczyński (mądry chłop) http://www.oskzp.pl/dokumenty/opinie/Stanowisko_szacowanie_zamowien_Leszczyski.doc