1 (edytowany przez hektor 2012-07-17 10:25:36)

Temat: referencje

Przetarg nieogr. na dokumentację techniczną.
Ofertę składa osoba fiz. prowadząca działalność gosp.
Na potwierdzenie spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia załączono do oferty referencje z których wynika, że wymienione prace projektowe wykonał pan X.
Wysłałam prośbę o wyjaśnienie do wykonawcy, który zwrotnie poinformował mnie, że pan X zgodnie z treścią referencji był wykonawcą prac projektowych i jednocześnie będzie zaangażowany w realizację niniejszego zamówienia (ponadto wskazany został w wykazie osób, jako osoba zatrudniona na umowę zlecenie).
Mam wątpliwość czy do tych referencji nie powinno być zobowiązania podmiotu trzeciego?

2

Odp: referencje

Mogłoby być, jednak skoro pan X będzie zatrudniony u wykonawcy, to trudno uważać go za ?podmiot trzeci?.

3

czyli uznać referencje mimo, iż są wystawione na inny podmiot?

4 (edytowany przez Marcel 2012-07-17 11:30:59)

No nie bardzo, uważam że to opieranie się na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego.

5

właśnie tak myśłam, czyli wzywać do wyjaśnień czy od razu do uzupełnienia?

6

Nie wiem co uzupełniać lub wyjaśniać??? Wydaje się, że w tym przypadku  trzeba uznać co jest i nie robić problemu. Problem zacznie robić się od rozgrzebywania sprawy.

7

Dlaczego sądzisz hubal żeby nie wyjaśniać czy wzywać?, przecież wykonawca powołuje się na inny podmiot.

8

On nie jest podmiotem TRZECIM - zostawić jak jest  - dodatkowo będzie na umowę zlecenie

9 (edytowany przez hektor 2012-07-17 12:50:14)

jak nie podmiotem trzecim - to kim?
Mam referencje wystawione na osobę, która nie jest  wykonawcą ani nie jest wspólnikiem.  W wykazie osób z uprawnieniami do prowadzenia prac objętych naszym zamówieniem Wykonawca wskazał tą osobę, że będzie uczestniczyć w realizacji zamówienia. Czy to wystarczy, aby uznać referencje? Czy jednak zgodnie z art. 26 2b Wykonawca, który złożył nam ofertę chce korzystać  z wiedzy i doświdczenia innego podmiotu?

10

Czekaj -  nie jest to też podwykonawca - cofam mój post - zażądanie od niego, że oddał do dyspozycji swoje doświadczenie jest jak najbardziej wymagane.

11

Dobrze - to teraz jak sformułować wezwanie, bo żądać wprost zobowiązania nie mogę?

12

nie rozumiem ??

13

w rozporządzeniu " w sprawie rodzajów dokumentów..." nie ma zobowiązania w katalogu dokumentów, które możemy żądać

14

możesz -  nawet jak nie ma - smile:) - zaraz Ci podam - muszę znaleźć tylko

15

Ale tylko w ORYGINALE  ma dać - nie w kopii pośwaidczonej - a oto uzasadnienie
"Na podstawie art. 26 ust. 3 zamawiający wzywa również wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli wymaganego przez zamawiającego pisemnego zobowiązania innych podmiotów, o którym mowa w art. 26 ust. 2b, albo którzy złożyli wymagane przez zamawiającego pisemne zobowiązanie innych podmiotów zawierające błędy, do ich złożenia w wyznaczonym terminie, chyba że mimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania.  W wyroku KIO 1844/10 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, że przepis art. 26 ust. 3 ?umożliwia wykonawcy, który nie spełnia warunków udziału w postępowaniu wykazanie spełnienia tych warunków w oparciu o zasoby innego wykonawcy, który nie będzie wspólnie z nim ubiegał się o udzielenie zamówienia. Powołane wiedza i doświadczenie, potencjał techniczny, osoby zdolne do wykonania zamówienia lub zdolności finansowych innych podmiotów są de lege lata zrównane w toku oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu z właściwościami uczestnika postępowania o udzielenie zamówienia tzn. tak jakby sam uczestnik posiadał niezbędne wiedzę i doświadczenie, potencjał techniczny, dysponował osobami zdolnymi do wykonania zamówienia oraz posiadał zdolności finansowe. (?). Zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia swego potencjału stanowi dokument niezbędny do przeprowadzenia postępowania składany na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu. Należy zatem zauważyć, że jakkolwiek art. 26 ust. 2b p.z.p. stanowi o konieczności udowodnienia przez wykonawcę dysponowania powoływanym potencjałem, to obowiązkiem zamawiającego wynikającym z art. 25 ust. 1 jest wskazanie wykonawcom sposobu w jaki mają to uczynić. Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. z 2009 r. Nr 226, poz. 1817) nie zawiera katalogu dokumentów, których zamawiający mógłby żądać w celu udowodnienia przez wykonawcę dysponowania potencjałem podmiotu trzeciego przy realizacji zamówienia. Jedynie przywołany art. 26 ust. 2b zdanie drugie przykładowo wskazuje taki dokument. Oznacza to, że ustawodawca dał zamawiającemu  uprawnienie, aby działając w granicach prawa i uwzględniając uwarunkowania danego postępowania o udzielenie zamówienia, wskazał wykonawcom, w jaki sposób mają udowodnić korzystanie z potencjału podmiotu trzeciego. Obowiązkiem zamawiającego jest jednoznaczne i wyczerpujące sformułowanie swoich wymagań w treści ogłoszenia i siwz. Ocena dokumentów złożonych przez wykonawców dokonywana przez zamawiającego na podstawie treści nie zapisanych w treści ogłoszenia i siwz jest niedopuszczalna, łamie zasadę równego traktowania i uczciwej konkurencji.?.

16

Było sporo wyroków że może być kopia, ale i tak wyszło że tylko oryginał smile

17

Marcel napisał/a:

Dlaczego sądzisz hubal żeby nie wyjaśniać czy wzywać?

Ano dlatego, że jak rozumiem jest już wszystko co trzeba, tak wynika z postów.

Darek W. napisał/a:

On nie jest podmiotem TRZECIM - zostawić jak jest

Tak jest, zostawić, ale czy nazywać go trzecim czy czwartym - nieistotne, a tylko może troszkę przeszkadzać.

hektor napisał/a:

jak nie podmiotem trzecim - to kim?

A czy mysi być kimś??? Ustawa nie stawia takich warunków, można korzystać z KAŻDEGO doświadczenia, tzn. ze swojego lub innego, nie ma znaczenia nazwa, a ustawę musimy honorować.

hektor napisał/a:

Mam referencje wystawione na osobę
Wykonawca wskazał tą osobę, że będzie uczestniczyć w realizacji zamówienia.
Czy to wystarczy, aby uznać referencje?

Moim zdaniem TAK, chyba że nie ufamy w te zapewnienie (tzn. że będzie uczestniczyć).

Darek W. napisał/a:

cofam mój post

Niepotrzebnie

Darek W. napisał/a:

zażądanie od niego, że oddał do dyspozycji swoje doświadczenie jest jak najbardziej wymagane.

Na jakiej podstawie prawnej??? Nie widzę w przepisach ustawy.

hektor napisał/a:

Dobrze - to teraz jak sformułować wezwanie,

Jakie wezwanie??? No chyba że o oświadczenie człowieka, że tak, że zna temat, że zgadza się pracować. Na takie się zgodzę, jeśli nie wystarcza nam oświadczenie wykonawcy, że zatrudnia pracownika.

hektor napisał/a:

w rozporządzeniu " w sprawie rodzajów dokumentów..." nie ma zobowiązania w katalogu dokumentów, które możemy żądać

Ja też nie widzę i to może być drobny problem, no ale jest w ustawie, że wykonawca ma udowodnić. 
Proszę zauważyć, że ustawa nie podaje jak udowodnić, ale za to podaje ?w szczególności?, a to oznacza niejako: WEDŁUG UZNANIA WYKONAWCY. Wykonawca na tej podstawie już dał dokument, że człowiek będzie pracować, a w takiej sytuacji zwykle nie żąda się nic więcej.

18

Dobrze, w takim razie co zrobić w przypadku, gdy wybierzemy tego wykonawcę i podpiszemy umowę, a następnie wykonawca ten zmieni osobę, która miała uczestniczyć w realizacji naszego zadania? Przecież takie sytuacje się zdarzają, że już na etapie podpisania umowy Wykonawca przebąkuje o zmianie osoby, która była zgłoszona we wcześniejszym wykazie osób.

19

Nie ma to związku z poprzednimi postami, ale nie szkodzi.
Nie szkodzi też zmiana osoby, to jest całkiem naturalne (ma prawo choćby umrzeć) i z tym trzeba się liczyć w każdym przypadku, także osoby prawnej czy innej. Po prostu wykonawca jest obowiązany wtedy zapewnić udział osób posiadających doświadczenie (w tym przypadku) odpowiadające wymaganiom specyfikacji, wykonawca musi mieć taką świadomość, a czasem warto przypomnieć. W razie niedopełnienia tego obowiązku w przyszłości można myśleć o rozwiązaniu umowy z winy wykonawcy.

20 (edytowany przez hektor 2012-07-18 12:01:11)

chyba się nie rozumiemy - ma to bezpośredni związek z poprzednimi postami
Osoba z wykazu osób, którą wskazał wykonawca czyli nasz Pan X jest również osobą, na którą są wystawione referencje.

21

hubal napisał/a:

Po prostu wykonawca jest obowiązany wtedy zapewnić udział osób posiadających doświadczenie (w tym przypadku) odpowiadające wymaganiom specyfikacji, wykonawca musi mieć taką świadomość, a czasem warto przypomnieć. .

pod warunkiem, ze sobie to zabezpieczy w umowie

22

hektor napisał/a:

Przetarg nieogr. na dokumentację techniczną.
Ofertę składa osoba fiz. prowadząca działalność gosp.
Na potwierdzenie spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia załączono do oferty referencje z których wynika, że wymienione prace projektowe wykonał pan X.
Wysłałam prośbę o wyjaśnienie do wykonawcy, który zwrotnie poinformował mnie, że pan X zgodnie z treścią referencji był wykonawcą prac projektowych i jednocześnie będzie zaangażowany w realizację niniejszego zamówienia (ponadto wskazany został w wykazie osób, jako osoba zatrudniona na umowę zlecenie).
Mam wątpliwość czy do tych referencji nie powinno być zobowiązania podmiotu trzeciego?

LUDZIE !!!! Pan X jest projektantem czyli wykonuje wolny zawód nie musi być nigdzie zatrudniony u tzw." podmiotu trzeciego"  jest osobą uprawnioną do projektowania czegoś tam wymaganego, przedłożył swoje realizacje a wykonawca oswiadczył ,że ma z nim umowę i nim dysponuje

co wiecej potrzeba?

23

pewnie jakiegoś pisemka w jaki sposób udostepnie wiedzę i doświadczenia coś ala tych wyjaśnien hmm pewnie by mi wystarczyło.

24

oczywiście musi to współgrać z wykazem usług w których wykonawca oświadcza ,że nie są to realizacje jego tylko wykonane przez X którym dysponuje jako projektantem tychże wykonanych

25

nina napisał/a:

pewnie jakiegoś pisemka w jaki sposób udostepnie wiedzę i doświadczenia.

Przecież sposób już znamy! Jest to zatrudnienie. Czyżby zatrudnienie już nie wystarczało???
Ach,  przepraszam, bo jest :

nina napisał/a:

tych wyjaśnien hmm pewnie by mi wystarczyło.

No i tego się trzymajmy.