1

Temat: Kilka osób zamiast jednej?

Witam.
W przetargu na roboty budowlane w wymaganiach dotyczących osób postawiono warunek posiadania 1 osoby, posiadającej uprawnienia do kierowania  robotami instalacyjnymi w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych bez ograniczeń.

Jeden z Wykonawców zadał pytanie, czy Zamawiający dopuszcza aby ww. wymagania mogło spełniać Kilka osób będących specjalistami i mającymi odpowiednie uprawnienia budowlane bez ograniczeń w poszczególnych dziedzinach.

Co byście odpowiedzieli na tak postawione pytanie? w końcu dopuszczenie kilku osób zamiast jednej całkowicie zmienia warunek udziału w postępowaniu ( konieczność zmiany siwz,ogloszenia,zmiana terminu-, etc - przetarg unijny). idąc tym tropem za chwile by z kilku wymaganych osób wyszło Kilkadziesiąt jakby rozdrabniać na pojedyncze osoby wymagane uprawnienia....

Może macie jakieś podobne doświadczenia czy wyroki KIO, etc.
Z góry dziękuję za odp.

2

Odp: Kilka osób zamiast jednej?

co bym odpowiedziała a zacytowałabym warunek po co mi stado speców jak moge mieć jednego.

3

A co przeszkadza mieć kilka osób, zadanie ma być wykonane poprawnie, z czy na placu budowy będzie jedna osoba czy trzy lub więcej, mnie nie przeszkadza.

4

Ani mnie, ani komu na budowie, ani nadzorowi budowlanemu, ani prawie nikomu.
Prawie - za wyjątkiem jednego lub paru dziwaków, którym strasznie przeszkadza, tak jak kiedyś jednemu znanemu kapryśnemu piosenkarzowi, co podobno postawił warunek okrągłego (!!!) łóżka, inaczej do Polski nie chciał przyjechać  wink

Na szczęście tu można narazić się na łatwe zarzuty natury prawej z wątpliwą szansą na obronę.

5

Ale czy mogę z punktu widzenia prawa podtrzymać warunek, że jednak wymagamy aby to jedna osoba miała ww. uprawnienia?

6

Możesz, ale ja bym zmienił.

7

Z punktu wiedzenia prawa, to obecnie jest taka specjalność, ale podkreślam: obecnie. W przeszłości nazwy i zakresy specjalności się zmieniały, jednocześnie  nie wolno ograniczać praw osób, które określone prawa nabyły wcześniej, a mogły być one nieco inaczej zdefiniowane niż teraz. Ponadto specjalność jest podzielona na kilka odrębnych specjalizacji, przy czym nie należy wymagać, że każda osoba ma być specjalistą od wszystkich. W takiej sytuacji poluzowanie ograniczeń jest zasadne. Co więcej utrzymywanie ich może być uważane za krok w kierunku ograniczenia konkurencji, czyli naruszenia prawa.

8

wydaje mi się że głównym dążeniem zamawiającego jest spełnienie jego celu, czyli posiadanie wymienionych przez Ciebie uprawnień. Nie widzę nawet sensu w upieraniu się że to musi być jedna osoba. Co więcej: ja to rozumiem w ten sposób, że musisz mieć jedną "sztukę uprawnień" w każdej z branż nieważne czy na jedną i tą samą osobę czy na pięć każdy w jednej dziedzinie.
Według mnie upieranie się przy jednej osobie stanowi dość oczywiste ograniczanie dostępu do zamówienia.

9

Nie ma potrzeby zmiany siwz, a interpretacja może być a fortiori - nie ma znaczenia czy jest co najmniej jedna osoba posiadająca wszystkie uprawnienia, czy kilka osób posiadających niektóre z tych uprawnień, jednak w sumie posiadających wszystkie - wydaje się, że właśnie tak należy odpowiedzic na zadane pytanie.