1

Temat: poleganie na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego

Przetarg unijny na roboty budowlane ( żółty FIDIC -projektuj -buduj) w ofercie Wykonawca X posługuje się wiedzą i doświadczeniem podmiotu trzeciego, z pisemnego zobowiązania nie wynikało w jakim charakterze podmiot trzeci będzie uczestniczył czy będzie podwykonawcą, konsultantem czy doradcą. Zamawiający wezwał do wyjaśnienia pisemnego zobowiązania i uzupełnienie dokumentów na niewykluczenie podmioty trzeciego. Wykonawca wyjaśnił, że podmiot trzeci będzie doradzał ale nie będzie uczestniczył w realizacji zamówienia,  informacyjnie uzupełnił dokumenty na niewykluczenie podmiotu trzeciego oprócz oświadczenia na niewykluczenie , dołączył pismo w którym, poinformował, że podmiot trzeci ( PBG) jest w trakcie upadłości i takiego oświadczenia złożyć nie może.
Szukałam w orzecznictwie ale KIO jest podzielone w tym temacie. Nie wiem czy rzeczywiście przy robotach budowlanych( magistrala fi 800)  można jedynie doradzać i nie uczestniczyć w realizacji zamówienia.

2

Odp: poleganie na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego

Można doradzać, orzecznictwo jednak nie jest jednolite w tym zakresie.

3

Wiem, że może doradzać, ale moje pytanie dotyczy tego czy polegając na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego podmiot ten musi uczestniczyć w realizacji zamówienia ( np. podwykonawca doradca, konsultant). Jeżeli musi - to wtedy przedstawia  dokumenty na niewykluczenie a jeżeli nie musi to tylko pisemne zobowiązanie. Prezes UZP twierdzi , że przy poleganiu na wiedzy i doświadczeniu każdorazowo podmiot trzeci musi uczestniczyć w realizacji zamówienia.

4

Prezes UZP naditerpretuje przepisy prawa. Z przepisów nie wynika, że podmiot tzw. inny musi uczestniczyć, wprost przeciwnie, na dowód mamy znany warunek ?a podmioty te będą brały udział?. Taki zapis dopuszcza logiczną możliwość istnienia podmiotów pomagających spełnić warunek, które nie  będą brały udziału w wykonywaniu, a od takich DOKUMENTÓW NIE MAMY PRAWA ŻĄDAĆ. No, może za wyjątkiem jakiegoś, który udowadnia pomoc, jednak jest to formalny problem wykonawcy (niekoniecznie tamtego podmiotu) jak udowodnić.