1

Temat: brak potwierdzenia za zgodność

Przetarg nieograniczony poniżej progów.
Wezwaliśmy do wykonawcy wezwanie do uzupełnienia dokumentów (referencji). Wykonawca dosłał referencje w wyznaczonym terminie - jednak w formie kopii nie potwierdzonej za zgodność z oryginałem.
W SIWZ jasno określiliśmy, że "oferta i wszystkie załączane dokumenty sporządzane przez Wykonawcę (również te złożone na załączonych do SIWZ wzorach) muszą być podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania Wykonawcy wymienione we właściwym rejestrze bądź umocowane przez te osoby do reprezentowania Wykonawcy na podstawie odrębnego pełnomocnictwa" oraz "oświadczenia i dokumenty należy załączyć w formie oryginałów lub kserokopii poświadczonych za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę lub właściwą osobę upoważnioną do reprezentowania danego Wykonawcy lub poświadczone notarialnie"

Czy dobrze myślę, że w tym wypadku powinienem odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ?

Z góry dziękuję za podpowiedź.

2

Odp: brak potwierdzenia za zgodność

To nie jest podstawa do odrzucenia, co najwyżej wykluczenie z art. 24.2.4 i w konsekwencji art. 24.4.

3

Oczywiście wykluczenie, nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, ofertę wykonawcy wykluczonego, uznaje się za odrzuconą.

4

Przyznam, że o tym też myślałem.

5

Dziękuję serdecznie