1

Temat: kontrowersje w formularzach ofertowych

OFERTA 1. - Wykonawca zapomniał się podpisać na formularzu ofertowym, ale parafował wszystkie strony w całej ofercie, w tym również w formularzu ofertowym. Czy parafowaną stronę formularza ofertowego, na której powinien być podpis wykonawcy uznać za podpisaną? (Na oświadczeniach poza parafowaniem stron jest jeszcze podpis wykonawcy - brakuje go na formularzu ofertowym).

OFERTA 2. - Formularz ofertowy, tabela z wyliczeniem ceny oferty. Mam 3 rodzaje węgla, Wykonawca określając cenę jednostkową netto jednego z nich, podał cenę w zaokrągleniu do 3 miejsc po przecinku, podobnie zrobił z ceną brutto ogółem na ten rodzaj węgla. W dalszej części formularza ceny zaokrąglił już do dwóch miejsc po przecinku (w tym również cenę całego zamówienia). Wzywać do wyjaśnień czy odrzucić? A może poprawić cenę netto i wartość brutto?
Obrazowo wygląda to tak:
Węgiel A: cena jednostkowa netto: 123,123 zł, cena jednostkowa brutto: 123,12, cena netto ogółem: 123,12, cena brutto ogółem 123,123

Pozostałe rodzaje węgla i cenę całkowitą zaokrąglił prawidłowo.

OFERTA 3 - certyfikaty jakości opału wystawione są na dilera a nie na wykonawcę. Jeśli wezwę do uzupełnienia, wykonawca przyśle mi prawdopodobnie oświadczenie o tym, że jego dostawcą jest diler, na którego są wystawione certyfikaty. czy to wystarczy czy powinien przesłać pisemne zobowiązanie dilera?

2

Odp: kontrowersje w formularzach ofertowych

Moim zdaniem:
odnosnie ofert nr 1 - brak podpisu wykonawcy na formularzu ofertowym raczej go dyskwalifikuje, jak mozna to uzupełnić? No chyba, że jest załaczone pełnomocnictow tej osoby ze wzorem podpisu.
Oferta nr 2 - omyłka rachunkowa, poprawić i wezwac do złożenia wyjaśnień
Oferta nr 3 - wezwac do uzupełnienia i przesłania zobowiazania