1

Temat: brak wykazu - bardzo proszę o pomoc

przetarg na dowóz dzieci - poniżej progów.

W SIWZ w pkt: Potencjał techniczny zamawiający wpisał: o zamówienie może ubiegać się wykonawca który dysponuje lub będzie dysponował autobusami przystosowanymi do przewozu minimum 50 osób (każdy) wraz z kopiami dowodów rejestracyjnych autobusów. Autobusy winny posiadać ważne na dzień składania ofert pakiety ubezpieczeń O.C. i N.W. Autobusy/pojazdy nie mogą być starsze niż 20 lat i powinny posiadać zabezpieczenie antypoślizgowe.

Wykonawca nie dołączył dokumentów w/w dokumentów tylko napisał oświadczenie że będzie dysponował takimi autobusami.

Zamawiający stwierdził że ta oferta jest niezgodna z zapisami SIWZ.
Wykonawca się z tym nie zgadza i ma się odwołać.

kto ma rację?
bardzo proszę o poradę

2

Odp: brak wykazu - bardzo proszę o pomoc

Niestety ale wszystko wskazuje na to, ze wykonawca nie spełniał warunków udziału w procesie i kwalifikuje się do wykluczenia.

3

wykonawca powołuje się na zapis "będzie dysponował"

zakręciłam się trochę i nie wiem co w razie gdy wpłynie odwołanie. Wszystko spadnie na mnie bo osoba która się tym zajmowała poszła na urlop a ja nie bardzo jestem w temacie zamówień.

4

jak będzie dysponował to niech to udowodni. Musi przedstawić jakieś dokumenty aby zamawiający nie miał wątpliwości.

5

jak złoży odwołanie to jeszcze raz zweryfikować oferty i wezwać go o uzupełnienia? czy  raczej wyjaśnienie?

Wydawało mi się że tego nie można uzupełniać ale trochę zbił mnie z tropu ten niefortunny zapis "Będzie dysponował"

6

jak będzie to powinien przedstawić dokumenty od kogo i co jakies zobowiązanie o udostepnieniu taboru.

7

Powinno być pisemne zobowiązanie podmiotu który będzie użyczał, co nie zmienia faktu że resztę dokumentów powinien złożyć tzn. kopie dowodów rejestracyjnych.

8

będę mogła wezwać o uzupełnienia brakujących dokumentów?

9

trzeba wezwać toż to obowiązek , tylko nie jestem pewna czy można żądać kopie dowodów rejestracyjnych to raczej nadużycie