1

Temat: udostępnienie ZP1

wiem,ze ZP-1 jest jawne i muszę udostępnić zainteresowanym, dotychczas nikt nas nie prosił o przesłanie pocztą, czy na prośbę firmy muszę wysłać , czy tylko mogę -chodzi mi głównie o koszty dla mojej firmy- chyba,że po pokryciu kosztów? proszę o podpowiedź

2

Odp: udostępnienie ZP1

Musisz przesłac wykonawcy kopie protokołu, ale mozesz to zrobic poczta tradycyjna, elektroniczna lub faksem.

3

a podstawa prawna dla tej czynności to art. 96 ust. 3 oraz jego realizacja w rozporządzeniu w sprawie protokołu (...) &5 ust. 2

smile nora

4

musisz udostępnić tak jak napisała to nora4, ale...

w siedzibie Zamawiającego na miejscu zawsze jest bezpłatnie. Jednak jesli Wykonawca zwróci sie o przesłanie np. kserokopii to tutaj juz MOGĄ mieć zastosowanie przepisy ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz 1198 z późniejszymi zmianami) a dokładnie art. 15
W mojej firmie funkcjonuje zarzadzenie wewnętrzne oparte na ww. ustawie i za sporzadzenie kserokopi pobieramy opłatę - zawsze najpierw informuje Wykonawce o pobieraniu opłaty i jej wysokości, jesli  nadal chce aby mu przesłac kserokopie to wówczas do ksero dołanczam rachunek.

Treśc wspomnianego art. 15
Art. 15.

1. Jeżeli w wyniku udostępnienia informacji publicznej na wniosek, o którym mowa w art. 10 ust. 1, podmiot obowiązany do udostępnienia ma ponieść dodatkowe koszty związane ze wskazanym we wniosku sposobem udostępnienia lub koniecznością przekształcenia informacji w formę wskazaną we wniosku, podmiot ten może pobrać od wnioskodawcy opłatę w wysokości odpowiadającej tym kosztom.

2. Podmiot, o którym mowa w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku, powiadomi wnioskodawcę o wysokości opłaty. Udostępnienie informacji zgodnie z wnioskiem następuje po upływie 14 dni od dnia powiadomienia wnioskodawcy, chyba że wnioskodawca dokona w tym terminie zmiany wniosku w zakresie sposobu lub formy udostępnienia informacji albo wycofa wniosek.

5

Na ostatnim szkoleniu na którym byłam (super, tak na marginesie smile usłyszałam, że lepiej do zamówień nie mieszać ustawy o dostępie do informacji publicznej. Jest ona powoływana w Pzp tylko w jednym przypadku - art. 139 ust. 3. A skoro tak to powoływanie się na tą ustawę w innych przypadkach jest nieuzasadnione. Są tez inne zdania. Akurat w tej kwestii nie mam jeszcze do końca wyrobionego poglądu smile.Co Wy o tym myślicie?

6

Kornelia napisał/a:

Na ostatnim szkoleniu na którym byłam (super, tak na marginesie smile usłyszałam, że lepiej do zamówień nie mieszać ustawy o dostępie do informacji publicznej.

ciekawi mnie czym to uzasadniali?

Jak narazie mnie to nie przekonuje.
Jesli Wykonawca składa pisemny wniosek o udostepnienie w formie kserokopii a Zamawiajacy ponosi z tego tytułu koszty to nie widze problemu aby Zamawiajacy pobrał taką opłatę.
Dokumentacja z postepowań PZP jest jawna i kazdy może zwrócic sie o udostepnienie tych informacji, nawet jeśli nie jest uczestnikiem postepowania. Czy w takim przypadku za udostępnienie dokumentów w formie kserokopi moge pobrac opłate tylko od tego co nie jest uczestnikiem?

W ustawie z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej w art 1 ust 2 jest zapis:
Art. 1, ust 2. Przepisy ustawy nie naruszają przepisów innych ustaw określających odmienne zasady i tryb dostępu do informacji będących informacjami publicznymi.