Temat: czy potrzebny pfu?
mamy ogłaszać przetarg na wykonanie robót budowlanych, które nie są objęte pozwoleniem na budowę tylko zgłoszeniem.
czy musimy opracować program funkcjonalno użytkowy na wykonanie tych robót??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → czy potrzebny pfu?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mamy ogłaszać przetarg na wykonanie robót budowlanych, które nie są objęte pozwoleniem na budowę tylko zgłoszeniem.
czy musimy opracować program funkcjonalno użytkowy na wykonanie tych robót??
Jeśli z zaprojektowaniem i wybudowaniem - to tak.
samo wykonanie robót budowlanych
Tak jak Darek W.
2. Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z:
1) planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających jednoznaczne określenie rodzaju i zakresu robót budowlanych podstawowych oraz uwarunkowań i dokładnej lokalizacji ich wykonywania;
2) przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
3) projektów, pozwoleń, uzgodnień i opinii wymaganych odrębnymi przepisami.
no właśnie z rozporządzenia nic nie wynika, że musi być pfu, dlatego mam wątpliwości
ale wynika z art.31 - 1 i 2
ale to nie jest "zaprojektuj i wybuduj" tylko przetarg ma być na samo wykonanie robót
w takim razie nie potrzebujesz pfu-musisz miec projekt,przedmiar robot ,kosztorys inwestorski
Niektórzy tu wyraźnie pogubili się. Moje zdanie jest takie: program funkcjonalno użytkowy jest zbędny, konieczne zaś dokumenty mniej więcej jak w #5.
mniej więcej czyli część rysunkowa - rzuty, przekroje, widoki oraz część opisowa czyli specyfikacja wykonania i odbioru robót - przedmiary niekoniecznie ( bo przeważnie błędne ) część kosztowa tylko do określenia progu i wysokości wadium
Ja bym uzupełnił czasem o plan sytuacyjny i opis techniczny, bo specyfikacja wykonania i odbioru robót nie zastępuje tego opisu, aczkolwiek obowiązkowa w każdym przypadku. Co do przedmiarów też zgoda czyli przeważnie błędne, jednak czasem wcale nie wymagane, w zależności od sposobu ustalania wynagrodzenia,
no ok zgadzam sie z Wami:-)
Ja bym uzupełnił czasem o plan sytuacyjny i opis techniczny, bo specyfikacja wykonania i odbioru robót nie zastępuje tego opisu, aczkolwiek obowiązkowa w każdym przypadku. Co do przedmiarów też zgoda czyli przeważnie błędne, jednak czasem wcale nie wymagane, w zależności od sposobu ustalania wynagrodzenia,
no wiadomo ,że opis techniczny ma być pewnie robota na zgłoszenie więc tylko prawidłowo wykonany projekt wykonawczy + stwior
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → czy potrzebny pfu?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc