1

Temat: wykluczenie nauczyciela który pisał wniosek o dof.

Witam, pomóżcie bo nie wiem jak do tego podejść:
Powiat realizuje projekt współfinansowany z POKL, Działanie 9.2.

Beneficjentem projektu jest Powiat. wniosek o dofinansowanie napisał jeden z nauczycieli szkoły, która będzie brała udział w projekcie i wpisał się jako osoba do kontaktu. Pierwszy wniosek został odrzucony. Powiat złożył 2 który po negocjacjach przeszedł i wpisana była osoba ze Starostwa do kontaktu. Powiat jako beneficjent musi przeprowadzić przetarg . W przetargu dopuszcza się możliwość składania ofert częściowych, są 4 bloki tematyczne.

Czy nauczyciel, który przygotowywał projekt, w tym budżet ma możliwość startowania samodzielnie jako osoba fizyczna w przetargu na daną część, czy z mocy prawa art. 24 ust. 2 pkt 1 podlega wykluczeniu? ( a dodam że on jest pewny że może startować i nie dopuszcza innej możliwości)

A Jeśli waszym zdaniem może startować w przetargu samodzielnie to jakie dokumenty jako osoba fizyczna powinien złożyć?

Czy jeśli w przetargu wystartuje firma, która wykaże w oświadczeniu z art. 22, że dysponuje osobami, które będą brały udział w przetargu i posiadają odpowiednie kwalifikacje itd. i wykaże z imienia i nazwiska tego nauczyciela, to czy Zamawiający musi przeprowadzić procedurę wyjaśniającą, która w konsekwencji będzie nakazywała zmianę tej osoby na inną?

?????????????
z góry serdeczne dzięki

2

Odp: wykluczenie nauczyciela który pisał wniosek o dof.

Osobiście nie widzę obiektywnych przeszkód przed udziałem nauczyciela w przetargu.

3

Ja też. W ogóle nie kojarzę przepisu w Pzp, który by brał pod uwagę pracę przy jakichś wnioskach i budżecie.

4

no tak ale w tym budżecie nauczyciel sam oszacował stawkę za 1 godzinę lekcyjną  zajęć na które teraz chce sam  startować. Mnie osobiście to nie przeszkadza bo szacowanie było jakiś czas temu a teraz stawki mogą być inne tylko obawiam się kontroli Wojewódzkiego Urzędu Pracy, który niestety teraz jak pytam to odpowiada że działać zgodnie z pzp.  problem jest jeszcze taki że praktycznie powinnam tego nauczyciela wpisać w protokole jako osobe która szacowała wartość zamówienia.

5

To zmienia postać rzeczy. Ustalanie wartości zamówienia jest jedną z czynności, o których mowa w rozdziale ustawy mającej nazwę ?Przygotowanie postępowania?, a zgodnie z 24.2.1 z postępowania wyklucza się wykonawców, którzy bezpośrednio wykonywali czynności związane z przygotowaniem postępowania. Wobec powyższego omawiana osoba jako wykonawca moim zdaniem powinna być wykluczona.