1

Temat: poleganie na doświadczeniu innych podmiotów

jak to jest z tym udostępnianiem/korzystaniem z  doświadczenia innych podmiotów,
wiadomo że można,

W wskazuje że firma X udostępniła mu dośw.
1 czy firma X musi być podwykonawcą czy nie ??
2 czy należy wzywać do przedstawienia przez W co z doświadczenia konkretnie w jakim zakresie będzie korzystał, ??  /moim zdaniem to jakaś paranoja, jak ma udowodnić w jaki zakresie z dośw. będzie korzysta/ sad

ja nie mam jednoznacznej opini, sad niestety
i 1 i 2 teoria wydaje mi się logiczna, ale jak poprawnie winno być ?????????

1/ UZP wskazuje że trzeba wzywać do złożeni wyjaśnień przez W,
2/ KIO wyroki w drugą stronę, ze wystarczy oświadczenie firmy że udostępnia drugiej dośw. i koniec, smile

UZP w infor. 11/2011 s. 36,37 wskazuje że tak
...Należy zauważyć, że z dokumentów dołączonych do oferty wykonawcy nie wynika, jakimi zasobami związanymi z wiedzą i doświadczeniem dysponuje wykonawca oraz czy są to zasoby niezbędne do realizacji zamówienia.
         W opisanej sytuacji zamawiający, wobec zaniechania obowiązku wykazania przez ww. wykonawcę, w jaki sposób będzie dysponował wiedzą i doświadczeniem podmiotu trzeciego na etapie realizacji zamówienia, zobowiązany był zwrócić się do wykonawcy o wyjaśnienie w zakresie dostępnych mu zasobów podmiotu trzeciego. Zaniechanie zamawiającego w tej sprawie narusza art. 26 ust. 4 ustawy Pzp.

2

Odp: poleganie na doświadczeniu innych podmiotów

Opinia Prezesa jest tylko opinią a nie wykładnią prawa. Należy przestrzegać ustawy. Powstał bubel, który prezes probuje naprawiać. Ustawa nie nakłada obowiązku uczestnictwa w zamówieniu jako podwykonawca może doradzać, czy udostępnić technologię itp. Puki co stosuję zapisy ustawy i ich przestrzegam ale czasem jak przedmiot zamówienia jest sjkąplikowany to żądam wskazania w jaki sposób podmiot udostępni wiedzę i doświadczenie.

3

Zgoda.
Odnoszę wrażenie, że na niniejszym forum ugruntował się pogląd, iż podmiot nie musi być podwykonawcą, ale z drugiej strony sposób udostępnienia wiedzy i doświadczenia powinien być jakoś wyobrażony i sucha formułka zaczerpnięta z ustawy w zasadzie nie wystarcza. Ja z takim poglądem się zgadzam.

4

faktycznie bubel jakich mało, na logikę zdawać by sie mogło, że wystarczy czysta formułka
do A dla B-wykonawcy i gra, smile
opinie podzielone
dziękuje za sugestie miłego weekendu