1

Temat: dwa pytania w temacie odwołania

1. Rozstrzygnięcie przetargu: wybrano wykonawcę A (najtańszego), ofertę wykonawcy B (drugiego w kolejności cen) odrzucono, są jeszcze trzy ważne oferty. A uchylił się od podpisania umowy, B odwołał się do KIO i wygrał. Zamawiacz będzie unieważniał czynność odzrucenia, ponownie badał oferty, wybierał najkorzystniejszą itp. Czy w trakcie czynnośći powtarzanych wykonawca A jest jeszcze uczestnikiem postępowania?

2. Po wniesieniu odwołania TZO ulega zawieszeniu do czasu ogłoszenia orzeczenia przez izbę.
Na przykładzie:  otwarcie ofert 27.07, TSO upływa 25.08. W dniu 8.08 wpływa odwołanie, czyli w 13. dniu związania ofertą. W dniu 21.08 KIO ogłasza wyrok i bieg tzo ulega wznowieniu. Zostało 17 dni związania, który teraz upływa 7.09 (chyba smile ).
Dobrze kombinuję?

2

Odp: dwa pytania w temacie odwołania

nikt nie pomoże sad ?

3

A co by dała ponowna ocena wykonawcy A? Wadium skasowane, już go nie ma. Przedmiotem oceny KIO było odrzucenie a nie czynność wyboru oferty. W/g mnie wykonawca A nie powinien brać udziału w tych czynnościach. Jednocześnie w ponownym uzasadnieniu wyboru podałbym informację o uchyleniu się wykonawcy A od podpisania umowy.

4

1. Według mnie A jest uczestnikiem postępowania. Powtarzając czynność przywracamy niejako cały stan na tamtą chwilę - na ile możliwe. Ponadto nie mogę zaręczyć, że w nowych okolicznościach A ponownie odmówi.

2. Ja też bym tak.

5

fajna sprawa, a czemu wiedząc o odwołaniu próbowałeś podpisać umowę? Miałeś zgodę Izby? Jak tak, to A jak dla mnie wypada z gry.

6 (edytowany przez lzmiuw 2012-08-29 11:13:28)

Fenris napisał/a:

fajna sprawa, a czemu wiedząc o odwołaniu próbowałeś podpisać umowę?

Najpierw A się uchylił, a dopiero potem B się odwołał smile

7

zaraz już się gubię: mówi nam tu wszystko jak na spowiedzi smile
Czyli A uchylił się ZANIM minął stand-still??
W taaakim razie wraca do gry! Bo swe uchylenie mógł przecież jeszcze cofnąć! I w terminie stawić się do podpisania umowy! Czyli tak jakby: jego uchylenie się nie "uprawomocniło" tym że Zamawiacz czekał z umowa po stand-stillu i się nie doczekał...

8

Następnego dnia po wyborze A złożył pismo, że nie podpisze umowy.  B zajrzał w papiery, uzyskał interes prawny, odwołał się w terminie i wygrał. Izba nakazała unieważnienie czynności  wyboru oferty najkorzystniejszej oraz odrzucenia oferty B, a następnie powtórzenie czynności badania i oceny ofert z uwzględnieniem oferty odwołującego. Zagmatwane, ale prawdziwe smile  Stąd moje pytanie o status wykonawcy A

9

wydaje mi się że do zaistnienia uchylenia się potrzeba dwóch przesłanek:
Wykonawcy chcącego się uchylić oraz Zamawiającego GOTOWEGO DO PODPISANIA UMOWY. W tym przypadku nie ma tego drugiego bo "trzyma" go wciąż stand-still. Wychodzi na to, że A wraca do gry-chciałbym zobaczyć jego minę jak go znowu wezwiesz do podpisania umowy:). Rozumiem że wadium raz mu pewnie już zabrałeś?

10

Fenris napisał/a:

Rozumiem że wadium raz mu pewnie już zabrałeś?

wadium nie było wymagane