1

Temat: PILNE art spoż zmiana ilościowa poszczególnych art.

mam taki zapis w umowie

............W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający zastrzega sobie możliwość zamiany proporcji ilościowych poszczególnych artykułów Żywnościowych w stosunku do podanego w formularzu ofertowym. .................

czy jest to prawidłowe, że podczas trwania umowy zamaist np 100 kg mąki i 50 kg ryżu
zamówię 60 kg mąki i 100 kg ryżu.
w/w asortyment jest w jednym zadaniu więc łączna wartość brutto nie zmieni się

a z drugiej strony jak bym zamawiał 100 komputerów i 10 drukarek
a w czasie trwania umowy  zakupił bym 100 drukarek i 10 kompów to raczej moim zdaniem NIEPRAWIDŁOWO.

ale z drugiej strony jak przewidziałem to w umowie to można korzystać ???

2

Odp: PILNE art spoż zmiana ilościowa poszczególnych art.

Jest to dopuszczalne, tzn. zmiany ilościowe poszczególnych asortymentów.

3

ale czy można zwiększyć ???
bo zmniejszyć to ok rozumiem teraz już jestem mądry bo w nowych zamówieniach stosuje prawo opcji ale czy prawo opcji dopuszcza zwiększenie bo pzp tak lakonicznie
czytałem infor 4/2011 uzp ale opisali ze trzeba określić max i min ehh wróżenie z fusów

4

Jakieś rozsądne granice zmian powinny być przewidziane i określone, to chyba oczywiste, w przeciwnym wypadku dostawca nie ma innego wyjścia jak przygotować wszystko ściśle zgodnie z pierwotnym wykazem. On nie jest czarodziejem, żeby tak od ręki 1 tonę np. trufli zamiast 10 dag. Jeśli zmawiający nie jest w stanie określić co może chcieć, to jak może wykonawca zgadnąć przyszłe kaprysy zamawiającego???

Zamawiający niech nie marudzą, oprócz własnego doświadczenia i wróżenia z fusów,  mają w ustawie dość szeroki wachlarz pomocnych rozwiązań, w szczególności prawo opcji, umowy ramowe, dynamiczny system zakupów.

W opisanym przypadku  drobna skala zmian jest moim zdaniem dopuszczalna, oby wykonawca nie poczuł się pokrzywdzony, a ze zwiększenia to zapewne się ucieszy, tylko sprawdźcie na ile umowa pozwala na zmiany wysokości wynagrodzenia.