Temat: co z tą Pocztą?
witam,
jak to będzie od 2013 roku z przesyłkami? czy rynek ten na pewno zostanie otwarty?
kończy mi się umowa z końcem roku i nie wiem czy dać ZWR czy mam robić przetarg?
pozdrawiam
szad
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → co z tą Pocztą?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam,
jak to będzie od 2013 roku z przesyłkami? czy rynek ten na pewno zostanie otwarty?
kończy mi się umowa z końcem roku i nie wiem czy dać ZWR czy mam robić przetarg?
pozdrawiam
szad
Tak, kończy się monopol Poczty Polskiej.
a wiadomo, kiedy ten fakt zostanie uwzględniony w przepisach ustawy Pzp i innych ustawach związanych z przesyłkami?
Chmm, ciężko wyczuć.
jeżeli np. w listopadzie tych zmian w ustawach nie będzie jeszcze, to teoretycznie można jeszcze wtedy zrobić ZWR? w czasie przeprowadzenie postępowania obowiązuje jeszcze obecna wersja ustawy.
Oj jakby to było pięknie jakby pojawiła się w tym temacie opinia UZP
Teoretycznie można ale praktycznie już nie bardzo, późniejsze tłumaczenia, itd.
a z jakiego dokumentu wynika, że kończy się monopol poczty? pewnie to jakieś wytyczne unijne.
A jak ma się do tego całego bałaganu przepis:
art 45 prawa pocztowego - "Potwierdzenie nadania przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego wydane przez placówkę operatora publicznego ma moc dokumentu urzędowego". Dla każdego urzędnika dowód nadania pisma ma istotne znaczenie.
art 57 par 5 pkt 2 KPA - "termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem pismo zostało: nadane w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego".
Więcej niż 50% korespondencji w urzędach to korespondencja prowadzona na podstawie KPA. Czy przywołane wyżej przepisy nie stanowią o monopolu Poczty Polskiej?
Z orzeczenia KIO 685/12 (str14)
"Reasumując tylko usługi pocztowe operatora publicznego, jakim jest według prawa pocztowego tylko i wyłącznie Polska Poczta S.A., z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze mogą być świadczone tylko przez jednego wykonawcę, co sprowadza się jak wyżej wskazano do organizacji usług (sposobu świadczenia usług, wymagań w zakresie przyjmowania i doręczania przesyłek i przekazów pocztowych,
minimalnych wymagań w zakresie jakości usług, terminów regulowanych ww. rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków wykonywania powszechnych usług pocztowych z dnia 9 stycznia 2004 r), skutków potwierdzenia przyjęcia przesyłki oraz przekazu pocztowego (moc dokumentu urzędowego), skutków nadania w placówce pocztowej (moc doręczenia), obowiązku stosowania cenników usług pocztowych kontrolowanych przez prezesa UKE."
Sprawa dotyczyła uzasadnienia do art 67.1.1.a-b Pzp, w którym zamawiający powołuje się na monopol w obrocie do 50g PP. W sprawie zamawiający poruszył dodatkowe okoliczności - sposób świadczenia usług, moc dokumentu urzędowego i moc doręczenia, które KIO w orzeczeniu uwzględniła jako okoliczności przemawiające za stosowaniem trybu WR. Problem w tym że to dodatkowe okoliczności obok podstawowego argumentu czyli monopol do 50g.
Zasadnicze pytanie czy te dodatkowe okoliczności pozwalają stwierdzić że tylko PP ma monopol na przesyłki "urzędowe", realizowane w trybie KPA?
http://finanse.wp.pl/kat,104114,title,Koniec-monopolu-Poczty-Polskiej,wid,14564487,wiadomosc.html
cyt:" Nowe przepisy gwarantują również, że Poczta Polska będzie wybierana przez konsumentów jako dostarczyciel listów urzędowych, dokumentów czy deklaracji PIT, w przypadku których liczy się data nadania listu. Tylko potwierdzenie wydane przez operatora wyznaczonego, czyli Pocztę Polską, będzie miało moc dokumentu urzędowego. "
to jak będę chciał wysłać pismo urzędowe do petenta to korzystać mam z poczty a jak zwykły list to z firmy wybranej w przetargu? już nic nie kumam.
Czytajac projekt ustawy i uzasadnienie do nowej ustawy prawo pocztowe na stronie RCL http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/2/projekt/40167/katalog/40183 widzę że bedziemy mieli do czynienia z zupełnie nowym aktem prawnym.
Pojawia się nowa/stara kategoria - operatora wyznaczonego (operator publiczny) który różni się od dotychczasowego kadencyjnością. UKE w drodze konkursu wybiera na 10 lat takiego operatora. Ustawa wskazuje ze pierwsze 3 lata Poczta Polska będzie operatorem wyznaczonym.
Moc dokumentu urzedowego ma potwierdzenie nadania przesyłki u operatora wyznaczonego (art 17 proj ust)
Usługi powszechne o określonym standardzie dotyczą operatora wyznaczonego (art 43, 44 proj ust)
Zachowanie terminu po nadaniu przesyłki u operatora wyznaczonego (KPA 57 w brzmieniu nadanym nową ustawą). To jest ten monopol o którym pisze Szad. Dla zamawiającego istotny jeżeli prowadzi korespondecję z organem administracji publicznej.
Jednym słowem brak mowy o 50g.
Dla mnie zasadnicze pytanie to czy art 45/17 prawa pocztowego (Potwierdzenie nadania przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego wydane przez placówkę operatora publicznego ma moc dokumentu urzędowego) stanowi przesłankę do stosowania trybu zamówienia z wolnej ręki, w przypadku jeżeli zamawiający potrzebuje potwierdzenia nadania do akt sprawy?
art. 141 projektu ustawy uchyla art. 67 ust. 1 pkt 3 lit. d, a więc jeżeli ta ustawa wejdzie w życie od 01.01.2013 to koniec wolnej ręki.
pytanie tylko co ma teraz zrobić. umowa z Pocztą kończy mi się 31.12.2012. Chciałbym w listopadzie wszcząć postępowanie, żeby nie zostawiać wszystkiego na koniec roku.
Jakie więc mam przepisy stosować? Wg mnie te co obowiązują w momencie wszczęcia, bo przecież nie będę się opierał na nie uchwalonych przepisach. zresztą jak znam życie to ta ustawa pewnie wejdzie w życie pod koniec roku.
Stosujesz przepisy które póki co obowiązują w momencie wszczęcia postępowania.
ok. tylko wg nowej ustawy nie ma już przesyłek do 50 g, nie wiem czy te gabaryty A i B zostaną zachowane, bo to chyba jakiś minister łączności określi w rozporządzeniu. musiałbym w zawartej umie zastrzec możliwość zmian w związku z uchwaleniem nowej ustawy Prawo Pocztowe. Nie zła masakra się robi.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → co z tą Pocztą?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc