1

Temat: zaproszenie do składania ofert poniżej 14 tyś euro

Przygotowuję zaproszenie do składania ofert na roboty budowlane-zmiana dachu.  Czy mogę określić termin składania ofert - 7 dni? Wiem że zgodnie z ustawą jest to 14 dni. Nie mamy regulaminu na zamówienia do 14 tyś euro.

2

Odp: zaproszenie do składania ofert poniżej 14 tyś euro

Czy mam obowiazek wysyłania zaproszeń do potencjalnych wykonawców czy tylko mogę wywiesić w swojej siedzibie i umieścić na stronie Zamawiającego?

3

Poniżej progów - więc zrobicie jak uważacie. Masz obowiązek wysyłania zaproszeń do potencjalnych wykonawców, obowiązek ten  wynika z logiki. Z zastrzeżeniem, że często i gęsto potencjalni wykonawcy przychodzą do waszej siedziby i wchodzą na waszą stronę www. Tak, możesz wywiesić tylko w siedzibie i na stronie. Zgodnie z przepisami możesz też nie wysyłać zaproszeń ani nie umieszczać informacji gdziekolwiek.

4

A z jakiego przepisu wynika to ze nie muszę zawiadamiać potencjalnych wykonawcó

5

Z żadnych. Z żadnych też nie wynika, że musisz zawiadamiać potencjalnych wykonawców. Minusem niezawiadamiania jest mała szansa na realizację zadania.

6

Hej psz smile a czy nie uważasz, że związanie przepisami w zakresie sposobu wyboru oferty uzależnione jest od tego jaki tryb udzielenia zamówienia ostatecznie zostanie przyjęty przez zamawiającego? W rzeczywistosci w przypadku przyjęcia trybu konkurencyjnego (np. ogłoszenie na stronie www) faktycznie będziemy mieli do czynienia z przetargiem, a zatem zamawiający będzie związany przepisami kc - art. 70 (1) - 70 (5). W przypadku zaś trybu niekonkurencyjnego (zapytanie o cenę) - hulaj dusza!

7

Chyba tak, ale mam poważne wątpliwości czy nie możemy uniknąć określenia "przetarg" i w konsekwencji obowiązku stosowania ww. artykułów.

8

psz napisał/a:

czy możemy uniknąć określenia "przetarg" i w konsekwencji obowiązku stosowania ww. artykułów.

Moim zdaniem nie, bo to podpada pod obejście prawa

9

aga27 napisał/a:

A z jakiego przepisu wynika to ze nie muszę zawiadamiać potencjalnych wykonawcó

art. 4 pkt 8 ..... nie stosuje się
a stosuje się przepisy regulaminu....

10

nie mamy regulaminu

11

farciarze smile

12

aga27 napisał/a:

nie mamy regulaminu

no to musicie dostosować się jedynie do ustawy o finansach publicz.
art. 44.3. "Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
1) w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów;
2) w sposób umożliwiający terminową realizację zadań;
3) w wysokości i terminach wynikaj?cych z wcześniej zaci?gniętych zobowi?zań."

13

zapytaj wykonawców, zrób notatkę i wybierz

14

radas napisał/a:

Hej psz smile a czy nie uważasz, że związanie przepisami w zakresie sposobu wyboru oferty uzależnione jest od tego jaki tryb udzielenia zamówienia ostatecznie zostanie przyjęty przez zamawiającego? W rzeczywistosci w przypadku przyjęcia trybu konkurencyjnego (np. ogłoszenie na stronie www) faktycznie będziemy mieli do czynienia z przetargiem, a zatem zamawiający będzie związany przepisami kc - art. 70 (1) - 70 (5). W przypadku zaś trybu niekonkurencyjnego (zapytanie o cenę) - hulaj dusza!

zapytanie o cenę przy robotach bud. odpada

15

aga27 napisał/a:

Przygotowuję zaproszenie do składania ofert na roboty budowlane-zmiana dachu.  Czy mogę określić termin składania ofert - 7 dni? Wiem że zgodnie z ustawą jest to 14 dni. Nie mamy regulaminu na zamówienia do 14 tyś euro.

proponuję jednak przetarg nieograniczony

16

co to jest zmiana dachu? pytam jako budowlaniec

17

Obecnie jest azbest a po zmianie będzie blachodachówka. Robota polega na zmianie pokrycia dachowego.