1

Temat: samo wykluczenie, czy też odrzucenie?

Mam 2 sprawy:
1. Zwróciłam się do Wykonawcy o zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą. W mniej więcej w tym samym czasie wystąpiłam równiez do Wykonawcy o uzupełnienie dokumentów. Wykonawca w wymaganym terminie ani nie odpowiedział na przedłużenie TZO, ani nie uzupełnił dokumentów.
W związaku z tym wykluczyć go tylko na podstawie art. 24 ust. ust. 2 pkt 2, czy równiez odrzucic ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2?
2. Wykonawca w formularzu ofertowym wpisał inną ilość stron wydajności toneru, niż w karcie charakterystyki. W wyjaśnieniach Wykonawca odpowiedział, iż się pomylił i powinno być tak jak w karcie charakterystyki. czy moge w takim razie potraktować to jako oczywistą omyłkę pisarską?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

2

Odp: samo wykluczenie, czy też odrzucenie?

1. na podstawie 24.4 ofertę wykonawcy wykluczonego uważa się za odrzuconą. Nie przechodzisz do oceny samej oferty więc nie dochodzisz do art. 89;
2. bardziej mi pasuje 87.2.3) bo w przypadku oczywistej omyłki nie wyjaśniasz nic (bo oczywistość jest oczywista:))

3 (edytowany przez justkasia 2012-09-18 07:12:41)

Odp: samo wykluczenie, czy też odrzucenie?

1. Tez podobnie na poczatku myslałam tak jakTy, ale potem jak wysłałam to wezwanie do uzupełnienia to zaczęłam sie nad tym bardziej zastanawiać.
2. dla mnie oczywista jest karta charakterystyki "wytworzona" pzrez producenta tonerów, więc wiedziałam, że prawidłowa jest ilość stron wpisana w karcie. Dla upewnienia tylko wezwałam do wyjaśnień. No i nie wiem co zrobić.