1

Temat: oferty dodatkowe

Zastanawiam się co zrobić.

Dostałam 2 oferty o tej samej cenie, jednak cena ofert przewyższa kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

Wezwałam do złożenia ofert dodatkowych - nie złożyli.

Czy odrzucić oferty na podstawie 89.1 i unieważnić postępowanie na podstawie 93.4???

2

Odp: oferty dodatkowe

cena 100%

3

kraina_ozz napisał/a:

1. Czy odrzucić oferty na podstawie 89.1
2. i unieważnić postępowanie na podstawie 93.4???

1. Nie
2. Nie
3. unieważnić - 93.7

4

nie rozumiem wady postępowania? złożono dwie ferty o jednakowej cenie -przewyższające wartość przeznaczoną na sfinasowanie - oferty mogą być złożone z warością taką samą lub niższą - a więc być może pasującą zam.

5

Zgadzam się z MRASEM.

W postępowaniu należy wybrać ofertę najkorzystniejszą nawet, jeśli wybór ten, nie będzie prowadził do podpisania umowy (np. cena oferty przewyższająca budżet i nie zwiększamy środków na realizację zamówienia).
W przedmiotowym postępowaniu, przy dwóch ofertach najkorzystniejszych, nie można dokonać wyboru a co za tym idzie zawrzeć ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego, zatem unieważnienie z 93.7 uważam za właściwe.

Dziękuję MIRAS:)

6

93.7 nie ma takiego art.
93.1.7 tylko w powiązaniu z art.146 proszę podać przesłanki unieważnienia umowy

7

93.7 to taki skrót myślowy-wszyscy wiedzą o co chodzi, natomiast, jeśli chodzi o unieważnienie to jak można podpisać umowę jeśli nie ma możliwości wyboru najkorzystniejszej oferty???

8

Zgadzam się, że należy zastosować art. 93.1.7, powiązać można z art. 146.6.

9

myszy1953 napisał/a:

1. 93.7 nie ma takiego art.
2. 93.1.7 tylko w powiązaniu z art.146 proszę podać przesłanki unieważnienia umowy

1. myszy1953 wytykasz mi oczywisty błąd, a sama nie pokusiłaś się o przeczytanie pytania ze zrozumieniem wink
2. kraina_ozz - swoim ostanim pytaniem udzieliła odpowiedzi.