1

Temat: stosować ustawę czy nie...

GOPS podpisał umowę z ROPS w sprawie projektu systemowego na 2 lata. Dotyczy on usług szkoleniowych osób dorosłych. Usługi na 2 lata wynoszą powyżej 14.000 euro. Z tym, że gops nie jest w stanie okreslić jakie usługi będą realizowane w przyszłym roku, gdyż usługi są dopasowywane pod osoby. W każdym roku są inne osoby. czy robić przetarg czy nie?

2

Odp: stosować ustawę czy nie...

Jak nie wiadomo co i jak, to jak można mówić o przetargu? Ustawa jest dużo szersza i daje szersze możliwości. W sumie moim zdaniem - TAK, zastosować ustawę.

3

hubal udzielasz odpowiedzi ab123, czy np. osobom z listy jak niżej?

http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=static&kat=35&id=108,

4

Ja? Troszkę czekam, bo może inni mnie wyręczą.

5

Ludzie! piszcie te problemy zrozumiale co to jest GOPS ( gminny osrodek pomocy społecznej ?) a ten ROPS to co to jest ? i jakie są zależności -jak my mamy cokolwiek radzić -chyba tylko Miras wie

6

Wątpię. Gdyby wiedział, to by już cokolwiek doradził.

Dla mnie nie jest potrzebna wiedza o tamtych skrótach, bo niezależnie trzeba zastosować ustawę, ale czy na pewno przetarg, to na razie nie mam pewności.

7

ROPS=Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej, GOPS=Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej. Gops ma obowiązek stosować ustawę pzp, to jest oczywiste. Moja wątpliwość: w przypadku kiedy gops zrobi przetarg w tym roku i w przyszłym roku, to czy to nie będzie dzielenie zamówienia. Podpisując umowę z ROPSem z harmonogramu wynika, że na usługi jest kwota stu paru tyś., a umowa jest na 2 lata.  Czy ktoś nie zarzuci, że powinien być jeden przetarg?

8

A mało tego z harmonogramu również wynika, że w tym roku gops ma na usługi szkoleniowe kwotę, która jest poniżej 14.000 i w przyszłym także kwota poniżej. Kwota stu paru tyś. to suma dwóch lat. Jeżeli gops na dzień dzisiejszy nie jest w stanie szczegółowo określić jakie za rok będą potrzebne szkolenia zawodowe, np. ile szwaczek, a ile kucharek. Uzależnione jest od tego jakie osoby się zgłoszą. Będą to inni uczestniczy niż w tym roku. To zrobić dwa przetargi, czy 2 post. poniżej 14.000 euro?

9

U nas mieliśmy taką samą sytuację. W Twoim przypadku można zrobić to poza ustawą chyba że są to kursy zawodowe połączone ze szkolenia psychologicznymi wtedy sytuacja się trochę komplikuje.

10

hubal napisał/a:

Wątpię. Gdyby wiedział, to by już cokolwiek doradził.

Dla mnie nie jest potrzebna wiedza o tamtych skrótach, bo niezależnie trzeba zastosować ustawę, ale czy na pewno przetarg, to na razie nie mam pewności.

hubal już precyzyjniej i bardziej przystępnie dla pytających smile

11

Czyli hubal zrobił krok, zaś ... wink

12

Masz wartość całego projektu sto pare tys. na dwa lata. Wartość projektu została na jakiejś podstawie oszacowana. Podział zamówienia na 2 części jest dozwolony. Wg mnie jeżeli wartość 2 części przekracza 14000 euro (co wynika z projektu) to obie części w przetargu

13

W przypadku jednego postępowanie z podziałem na dwie części Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia 2 części ponieważ na dzień dzisiejszy nie wie jakie będzie realizował kursy. Nie można również tego zrobić z podziałem na dwa oddzielne przetargi w jednym postępowaniu ponieważ Zamawiający nie może określić przedmiotu zamówienia drugiego przetargu, a więc co za tym idzie nie ma możliwości oszacowania wartości zamówienia zgodnie z Pzp.

14

hubal napisał/a:

Czyli hubal zrobił krok, zaś ... wink

MIRAS - potwierdza, to co pisał hubal w temacie "stosować/ nie stosować". Stosować jak najbardziej - 4.8.

15

Mamy w firmie 2 regulaminy zamówień publicznych. Jeden dotyczy zakupów współfinansowanych z Unii, a drugi zakupów finansowanych z naszych środków. W każdym regulaminie są inne procedury. Chcemy kupić sprzęt komputerowy . Z funduszy unijnych na kwotę netto 6.000 i z naszych funduszy na kwotę 6 000. Zgodnie z procedurą unijną powinniśmy zrobić zapytanie ofertowe, a według procedury krajowej zakupu możemy dokonać bez żadnej procedury. Czy można zrobić dwa oddzielne postępowania, każde w innej procedurze? Czy należy je zsumować i zrobić w procedurze unijnej jako bardziej restrykcyjnej? Zdania są podzielone. Proszę o pomoc.

16

Należy sumować i na 100% mniejszym złem będzie udzielenie zamówienia w postaci zapytania ofertowego.

17

Ale jakiej pomocy oczekujesz? Odpowiedzi masz w swoich regulaminach. Pewnie możesz zrobić i tak i tak. Przeciwko ustawie to nie jest, ale nie znamy regulaminów.

Tyle narzekania na różne przepisy, a ludzie sami rzucają sobie kłody pod nogi swoimi regulaminami.

Stworzą, a potem nie wiedzą jak korzystać.

Śmierć regulaminom do 14000 EUR.

18

Marcel napisał/a:

Należy sumować i na 100% mniejszym złem będzie udzielenie zamówienia w postaci zapytania ofertowego.

Czemu sumować?  Z czego to ma wynikać?

19

Jak czemu, przecież kupują sprzęt komputerowy, skąd pochodzą na to środki to już nie istotne.

20

mikoslaw napisał/a:

W przypadku jednego postępowanie z podziałem na dwie części Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia 2 części ponieważ na dzień dzisiejszy nie wie jakie będzie realizował kursy. Nie można również tego zrobić z podziałem na dwa oddzielne przetargi w jednym postępowaniu ponieważ Zamawiający nie może określić przedmiotu zamówienia drugiego przetargu, a więc co za tym idzie nie ma możliwości oszacowania wartości zamówienia zgodnie z Pzp.

Moim zdaniem można "nie sumować" i traktować jako odrębne zamówienia zwłaszcza, że jeśli dobrze zrozumiałem, chodzi o szkolenia dedykowane tzw. "szyte na miarę".

21

Marcel napisał/a:

Jak czemu, przecież kupują sprzęt komputerowy, skąd pochodzą na to środki to już nie istotne.

Kupują poza ustawą, więc bez różnicy czy sumują czy nie. Ważne, żeby nie dzielić W CELU ominięcia przepisów ustawy. Nic takiego nie ma tu miejsca.

22

Zgadza się, po głowie chodziło mi że jednak przekroczy 14 000 euro, to 2 x po  6 000 zł a nie 6 000 euro.

23

Zsumować wszystko i ogłosic przetarg.
Niestety regulaminy do 14.000 euro czesto komplikują sprawę a nie pomagają.