1

Temat: sytuacja finansowa

W.  w celu spełnienia warunku udziału w postępowaniu winien potwierdzić posiadanie środków finansowych  w wys. 2 mln lub zdolnośc kredytową. Czy W może przedłożyć 2 zaświadczenia z 2 róznych banków,  potwierdzjaące zdolność kredytowa , każdy po 1 mln?. Razem mam 2 mln.

2

Odp: sytuacja finansowa

Nie, zdolność kredytowa jest tylko jedna ... tak jak matka, natomiast oceny tej zdolności mogą być różne.

3

a znajdziesz radas mi na to  jakiś wyrok np. ? nie mam pewności, że tak przedłożone zaświadczenia nie potwierdzą warunku, W końcu suma sumarum ma te 2 mln.

4

no przecież ma

5

pokazuje ,że w jednym banku i w drugim ma zdolność po 1 milionie występuje do jednego i drugiego o udzielenie kredytu

6

dokładnie, radas jest jednak innego zdania...

7

ma takie prawo ! w każdym banku wktórym ma rachunek może się ubiegać o kredyt

8

jestem z Myszy też tak uważam.

9

Rację ma oczywiście Radas, zdolność jest jak matka. Bank badając zdolność bierze, co oczywiste, pod uwagę różne obciążenia przedsiębiorcy, także kredyty. Gdy przedsiębiorca weźmie 1 mln kredytu w banku 1 i pójdzie po mln do drugiego to drugi ponownie sprawdzi zdolność, a ta będzie mniejsza o pierwszy kredyt, nagle nie będzie już miliona w drugim.

Na życiowym przykładzie. Chcecie wziąć hipoteczny na dom. Idziecie do 15 banków. Załóżmy, że wszędzie ocenili waszą zdolność na 500 tys zł. Wchodzi na to, że musicie być majętni jeśli w sumie macie zdolność na 7,5 mln wink

10

nie koniecznie "psz"  musi byc tak jak piszesz. Weźmy przykład, że bank udziela max 1 mln kredytu, są takie BS, w niewielkich miejscowościach. Więc musze iśc i szukać kolejnego 1 mln. Sytuacja jak widać nie jest jednoznaczna i oc teraz?

11

Teraz już piszesz o kredycie, a ten należy odróżnić od zdolności kredytowej.