1

Temat: Umowa ramowa z Microsoft

Mam problem i prosił bym o wyjaśnienie jesli Ktoś coś wie na ten temat

Niedawno MSWiA przedłużyło z Microsoft umowe na mocy której tenże staje sie praktycznie jedynym oferentem oprogramowania dla jednostek adm rządowej i samorządowej. Na mocy tzw Select License jednostki te są uprawnione do zakupu oprogramowania serwerowego z nawet 40% upustem.

Jak zachować sie w przypadku zakupu serwera wraz z oprogramowanie w sytuacji gdy zakup innego oprogramowania staje sie niemożliwy (przestarzały sprzęt i oprogramowanie)???
Czy możemy takie oprogramowanie wyłączyć spod zamówienia podobnie jak w przypadku programów autorskich?
Bo jeśli nie to pojawia sie problem jak to sie ma do ustawy o finansach publicznych która nakazuje nam jaknajefektywniejsze wykorzystanie posiadanych środków....????

Pozdrawiam

2

Odp: Umowa ramowa z Microsoft

Przepraszam, ale nie rozumiem, jakie oprogramowanie chcesz kupić? Masz stary sprzęt i nowe oprogramowanie nie pasuje do niego, czy chcesz kupić nowy serwer z oprogramowaniem i nie chcesz Microsoft?

3

Chodzi mi o to że programy, które są używane u nas poprawnie chodzić mogą tylko na platformie windowsowej, a więc niejako nie mamy wyboru przy wyborze dostawcy oprogramowania do nowego serwera...

4

No to skoro nie macie wyboru to nic innego nie pozostaje jak opisać przedmiot zamówienia aby otrzymać to co chcecie ( a właściwie musicie chcieć) i aby nie naruszyć zasady uczciwej konkurencji .... wiem że to nie jest proste ale no nie ma innego wyjścia