26 (edytowany przez radas 2012-10-30 14:44:50)

Odp: Rażąco niska cena a błąd w wycenie

Oj hubal, hubal ...
1) nie ma mowy o rażąco niskiej cenie, skoro poziom ceny wynika z przyjęcia blędnego okresu realizacji zamówienia; o jakim alternatywnym zamiarze przyjęcia oferty bez wzywania Ty mówisz - przecież nie ma podstaw do przyjęcia tej oferty (!)
2) błąd jest wynikiem obliczenia tzn. jest błąd w obliczeniu ceny, który nie jest omyłką
3) jeśli Maarta potrzebuje wyjaśnień wykonawcy, bo nie jest w stanie sama obliczyć i zmienić (czytaj: poprawić) ceny (treści oferty), to o oczywistej omyłce nie może być mowy; pozornie - w ramach "poprawiania zgodnie z przepisem" - pozostaje ewentualnie inna omyłka w rozumieniu art. 87.2.3 pzp, ale w omawianym przypadku nie można zastosowac tego przepisu albowiem korekta wpłynie w istotny sposób na tresc całej oferty (okres został skrócony przez wykonawcę przez 33%, co będzie na pewno miało odzwierciedlenie w cenie).

Ostatecznie dodatkową i samodzielną przesłanką do odrzucenia (z hukiem!) jest w omawianym przypadku - niezgodność oferty z trescią siwz. Wykonawca złożył ofertę na zupełnie inny przedmiot zamówienia, a zatem jego oferty nie da się porównać z innymi ofertami.

Hubal - na koniec - pozwól, że do ostatniego Twojego zdania nie będę się w ogóle odnosił, ale pomyśl o nim jeszcze raz sad

27

Radas ale to tylko moje przypuszczenia, ze błąd w ofercie wynika ze źle obliczonego terminu realizacji zamówienia, tzn tak wynika z tych obliczeń. A może wykonawca stwierdzi, że błędnie podał ceny jednostkowe, a nie kwotę za całość zamówienia. W każdym razie i ja skłonna jestem do odrzucenia.
No nic, dzięki serdeczne, muszę się z tym przespać, jutro zadecyduję.

28

Słusznie, z takim tematem trzeba się przespać i krytycznie na nowo przyjrzeć się, tam na miejscu. Na odległość jest dość trudno wszystko przekazać, stąd mamy tu nieporozumienie. W każdym razie nie widzę podstaw do wycofania mojego poglądu z poprzedniego postu. Przede wszystkim nie bardzo wiem czy faktycznie występuje błąd w obliczeniu ceny, czy tylko inny błąd, który daje się poprawić.

29

I nocno- poranne przemyślenia maja finał taki, że jednak wzywam do złożenia wyjaśnień. Nie będę się zastanawiać co wykonawca miał na myśli błędnie wypełniając formularz, jak się nie zgłosi w wyznaczonym terminie odrzucę na podst. art. 89 ust. 1 pkt.2.

30

No i trafi mnie zaraz szlag...... Oczywiście wysłałam pismo o złożenie wyjaśnień, wykonawca odpowiedział, wyjaśnił sposób liczenia, że zamiast 4 lat uwzględnił tylko 3.  Kwota w formularzu oferty uległa zmianie tj. zwiększeniu. I wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że znowu się pomylił przy liczeniu wink Ale tym razem to typowa omyłka rachunkowa więc poprawię sama i go powiadomię.
Wniosek:zakochany, bujający w obłokach wykonawca?:-) hehe