Temat: konsorcjum kontra koncesja/zezwolenie/licencja
witam wszystkich
pytanko może proste, ale spotkałam się z dwoma równie przekonującymi wyjaśnieniami, które okazały się skrajne.
Może mi ktoś powie czy w przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia np dwóch wykonawców, którzy tworzą konsorcjum, każdy z nich z osobna musi przedstawić koncesje/zezwolenie/licencje jeżli jest to wymagane, czy tylko jeden w części zamówienia, którą będzie wykonywał.
co jest słuszne
Przykład 1, o którym kiedyś gdzieś czytałam: o wykonanie zamóweinia ubiega się wykonawca- konsorcjum : bank (lub inny, który nie ma co zrobić z forsą) i podmiot gospodarczy zdolny do wykonia zamówienia. Bank będzie spełniał warunki i wykaże zdolność finasową. Czy bank też musi przedstawić koncesje/zezwolenie/licencje jeżli jest to objęte zakresem zamówienia. Bank itp. traktujemy jak sposora.
Przykład 2: z wydania Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości - "Formy współpracy podmiotów zainteresowanych wspólną realizacją zamówień publicznych, konsorcja, podwykonawstwo". Dokumentów w/w wymaga się od każdego członka konsorcjum ponieważ ponoszą wspólną odpowiedzialność za wykonanie zamówienia itd.
proszę o jakiś sensowny komentarz