1

Temat: Ogłoszenie w DUUE, strona www, itp.

Witam. Kurcze przeglądam sobie od czasu do czasu różne wątki na forum i nagle sprawy dla mnie wcześniej oczywiste stają się problemowe i zaczynam mieć wątpliwości :-)

A więc, chodzi o daty, ja to robię tak:

1) przygotowuję wszystkie dokumenty (idw, opz, umowa, załączniki) oraz wypełniam Ogłoszenie o zamówieniu w DUUE (bez wysyłania, drukuję, podpisuje mi szef)
2) wysyłam Ogłoszenie w DUUE i czekam na publikację
3) w tym samym dniu, w którym przychodzi informacja o publikacji ogłoszenia w DUUE umieszczam:
- na stronie www: całą dokumentację przetargową + opublikowane Ogłoszenie w DUUE
- na tablicy ogłoszeń: opublikowane Ogłoszenie w DUUE

W związku z tym, datą wszczęcia postępowania jest data z pkt.3) (zgodnie z art. 40.ust.1
Natomiast termin skłania ofert (min 40 dni) liczymy od daty z pkt. 2)  (zgodnie z art.43.ust.2 pkt.1)

Natomiast połowę terminu składania ofert liczymy od dnia wysłania czy publikacji ogłoszenia?
Wg nie, na logikę, od publikacji, ale z drugiej strony Wykonawca traci kilka dni (te które upływają między wysłaniem a publikacją ogłoszenia w DUUE, kiedy to nie wie, że takie postępowanie będzie miało miejsce)

Na koniec,  żeby mieć pewność, że nie popełniam błędu, art. 40. ust. 6 pkt.1) mówi, że ogłoszenia o zamówieniu nie mogę umieścić na stronie www/tab. ogł. przed dniem przekazania do DUUE, można rozumieć, że mogę później, czyli właśnie w dniu jego publikacji?

2

Odp: Ogłoszenie w DUUE, strona www, itp.

Arek1980 napisał/a:

3) w tym samym dniu, w którym przychodzi informacja o publikacji ogłoszenia w DUUE umieszczam:
- na stronie www: całą dokumentację przetargową + opublikowane ogłoszenie w DUUE
- na tablicy ogłoszeń: opublikowane ogłoszenie w DUUE

Dokładnie tak, samo ogłoszenie możesz zamieścić w dniu przekazania ogłoszenia bez SIWZ i załączników.

Arek1980 napisał/a:

Natomiast połowę terminu składania ofert liczymy od dnia wysłania czy publikacji

Od dnia wysłania.

3

Dzięki. Mówiąc samo ogłoszenie mas zna myśli to, które wysłałem do publikacji, bez nadanego numeru,itp ?

I druga sprawa, mogę ale nie muszę ?
Ja nie daję, mam nadzieję że nie będzie to przy kontroli potraktowane jako skrócenie czasu na zapoznanie się z treścią zamówienia i krótszym okresem na przygotowanie oferty (o te kilka dni).

4

Możesz wywiesić w dniu przekazania ale nie musisz, obowiązkowo w dniu publikacji.

5

Dzięki. Pozdrawiam.

6 (edytowany przez Marta 2012-10-10 06:22:51)

no wiec co w sytuacji gdy publikacja nastapila w sobote???
posluchalam Was, nie dalam na stronke nic tylko czekalam na publikacje w Dz.U..no i  w sobote na poczte firmowa przyszla informacja o publikacji.a ja do pracy przyszlam dopiero w poniedziałek.

7

Zgodnie z przepisami ustawy Pzp specyfikacja istotnych warunków zamówienia winna być udostępniona na stronie internetowej zamawiającego od dnia publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Udostępnienie tego dokumentu w innym terminie, tj. po dniu, w którym nastąpiła publikacja ogłoszenia o zamówieniu, będzie stanowiło naruszenie dyspozycji przepisu art. 42 ust. 1 ustawy Pzp.
Niestety w tej sytuacji nie przychodzą z pomocą także przepisy Kodeksu cywilnego, gdyż w przypadku sobót termin na wykonanie określonych przepisami czynności mija właśnie w ten dzień. Sobota nie jest bowiem traktowana przez przepisy jako dzień ustawowo wolny od pracy.

8 (edytowany przez Marta 2012-10-10 08:11:14)

świetnie
ale znalazłam cos tkaiego http://baszkowski.pl/sobota-nie-jest-dniem-wolnym-od-pracy_a263.html
fragment:

1) procedura karna ? sobota nie jest dniem wolnym od pracy i wykonujemy czynność dzień wcześniej, ewentualnie w sobotę
2) procedura cywilna - sobota nie jest dniem wolnym od pracy i wykonujemy czynność dzień wcześniej, ewentualnie w sobotę
3) procedura administracyjna ? sobota została wyraźnie zrównana z dniami wolnymi i można czynność wykonać w poniedziałek

mozna uznac ze moja sytuacja to procedura administracyjna

9

Marta napisał/a:

mozna uznac ze moja sytuacja to procedura administracyjna

Niestety - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że jest to "procedura cywilna".

10

A więc liczyć że w sobotę ogłoszenie się nie ukaże.

11 (edytowany przez Marta 2012-10-10 10:03:44)

czyli znow ustawa nasza nie przewiduje takich sytuacji i róbta co chceta ale w sobote na stronie  ma byc siwz i ogloszenie

nie mieliście takiego przypadku nigdy? ze w sobote czy niedZIele upubLiczniaja olgoszeNie w Dz.U.?

12

... w sobotę to nic nadzwyczajnego. Trzeba pracę "zabierać" do domu. W niedzielę i poniedziałek nie publikują.

13

Miras ty tak robisz?? :-))

14

Znam takich co tak robią. A jak zapomną, to w poniedziałek wrzucają SIWZ, ogłoszenie i przedłużają TSO o 2 dni... i ma grać.

15

czyli również zmiane ogloszenia w Dz.U.

16

Ja tak robię. Jeśli w piątek nie ma publikacji mojego ogłoszenia, zgrywam całą dokumentację przetargową i zabieram do domu. Jeśli pokazuje się w sobotę wtedy loguję się na stronę firmy i umieszczam ogłoszenie + wszystkie dokumenty.

Jeśli ktoś chce tego uniknąć proponuję wysyłać ogłoszenia w sobotę, wtedy na pewno publikacja nastąpi w środku tygodnia :-)

17

Marta napisał/a:

czyli również zmiane ogloszenia w Dz.U.

Jasne.

18

najlepij wydłużyć termin

19

publikacje następuja od wtorku do soboty a czy wiecie w jakich godzinach??

20

Różnych.

21

od poniedziałku do soboty ok godz. 9 - tak mi odpisali

22

Witam mam pytanie zamieszczałam ogłoszenie w DUUE dot. przesyłu/dystrybucji energii elektrycznej i w ogłoszeniu o udzielenie zamówienia zaznaczyłam dostawy zamiast usługa. Czy trzeba to poprawiać zamieszczając sprostowanie czy można tak zostawić.

23

Można poprawić aby było zgodne z ogłoszeniem o zamówieniu.

24

Marcel napisał/a:

Można poprawić aby było zgodne z ogłoszeniem o zamówieniu.

Czy pokieruje mnie ktoś jak mam zmienić takie ogłoszenie.
Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w sekcji II Rodzaj zamówienia zamiast dostawy powinnam zaznaczyć usługi. Jak mam krok po kroku dokonać zmiany - sprostowania takiego ogłoszenia żeby zaznaczyć je jako usługi.

25

Zaloguj się na eNotices, znajdź ogłoszenie, zaznacz, po czym na dole kliknij Zmień/unieważnij ogłoszenie, następnie zaznacz: 1. "Sprostowania"; 2 "Zmiana oryginalnej informacji podanej przez instytucję zamawiającą"; 3 "W ogłoszeniu pierwotnym"; 4. "VI.3.3) Tekst, który należy poprawić w pierwotnym ogłoszeniu - wypełnij odpowiednio"... a potem standardowa procedura.