1

Temat: "oszczędności" z przetargu

Mam pytanie odnośnie pieniędzy, które zostają "zaoszczędzone" w wyniku przeprowadzenia i rozstrzygnięcia przetargu.

W przypadku robót budowlanych:
mamy przyznaną w planie finansowym pulę pieniędzy na roboty budowlane na konkretnym obiekcie. Szacujemy jakie roboty możemy za te pieniądze wykonać (niestety nie wszystkie, które są do zrobienia) i ogłaszamy PN.
Po rozstrzygnięciu okazuje się, że zostają nam pieniądze: kwota do 14 000 euro.
Chcemy je wykorzystać. Jakie postępowanie powinniśmy tu zastosować? zgodnie z pzp czy wewnętrznym regulaminem poniżej 14 000 euro?

W przypadku dostaw:
Również dostajemy w planie finansowym pieniądze (powyżej 14 000 euro) na wyposażenie kuchni w sprzęt. Szacujemy co możemy za to kupić. Po rozstrzygnięciu PN zostają nam pieniądze (poniżej 14 000 euro). Chcemy dokupić jeszcze sprzęt. Stosuję tryb postępowania publicznego zgodny z ustawą czy ma zastosowanie art. 4 ust. 8?

I jeszcze jedna spraw. Gdyby w ramach powyższej dostawy, na  sprzęt składały się urządzenia gastronomiczne, naczynia i meble, to czy szacuję wszystko łącznie czy z podziałem na asortyment? naczynia i sprzęt kuchenny traktuję razem czy osobno? Jeśli szacuję osobno, to wybieram tryb odpowiedni dla danego asortymentu?tzn tryb ustawowy lub tryb zgodny z regulaminem zewnętrznym?

Ja mam swój pogląd, a szef swój i chciałbym się dowiedzieć kto ma rację we wszystkich tych sprawach...

Jak Wy postępujecie w takich sytuacjach?

2

Odp: "oszczędności" z przetargu

Kasa zaoszczędzona, to kwota nieprzewidziana, można więc zrobić postępowanie zgodnie z reg. wewnętrznym.
Moim zdaniem naczynia i sprzęt oszacuj razem, na 100% można otrzymać go od jednego wykonawcy.

3

Odp: "oszczędności" z przetargu

edelka napisał/a:

Jak Wy postępujecie w takich sytuacjach?

Mało istotne jak teraz robimy, ale proponowałbym tak:
1) pieniądze czekają (w rezerwie) do końcowego rozliczenia robót, bo przy takich zamówieniach bywają potrzebne, a jeśli już niepotrzebne, to na inne konkretne potrzeby (nie żeby pod te pieniądze potrzeby były), zaś nowe zamówienia to odrębne od tamtych

2) analogicznie jw., tyle że można rychlej

3)  meble, naczynia i urządzenia to raczej odrębne 2 lub 3 asortymenty i odrębne zadania (trzeba dokładniej się przyjrzeć), ale w 1 zamówieniu też można jak najbardziej pod warunkiem podziału na niezależne części.