1

Temat: dodatkowe środki na zakup sprzętu

witam,

miałem na rok 2012 w planie 50.000 zł na zakup zakup sprzętu komputerowego.
Kwota poniżej progu więc poza ustawą.
Wydałem na dzień dzisiejszy 20.000 zł, czyli zostało mi 30.000 zł.
Jak to bywa z końcem roku znalazły się oszczędności i dostałem dodatkowo 45.000 na zakup serwera i zestawów komputerowych.
I teraz mam dylemat. Skoro do końca roku wydam łącznie 75.000 zł (30.000 + 45.000), to powinienem chyba wydać te środki zgodnie z ustawą Pzp.
Jeżeli tak, to powinienem zrobić przetarg czy mogę skorzystać z zapytania o cenę?

pozdrawiam

szad

2

Odp: dodatkowe środki na zakup sprzętu

Dostawa sprzętu komputerowego nie jest dostawą powszechnie dostępną o ustalonych standardach jakościowych a zatem nie można stosować trybu zapytania o cenę. Tak UZP w opinii prawnej "Wytyczne dotyczące interpretacji przesłanek pozwalających na przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie negocjacji z ogłoszeniem, dialogu konkurencyjnego, negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki i zapytania o cenę.
Należy przeprowadzic postępowanie w jednym z trybów konkurencyjnych.

3

Ok. Akurat w tej opinii nie ma mowy o ZOC, ale przyjmuję Twoje argumenty.
Ze względu na wysokość kwoty jaką wydam do końca roku zrobię PN.

Na marginesie inne pytanie. Gdybym np. w pierwszym półroczy zakupił cały sprzęt za te 50.000 zł, a potem dostał np. w listopadzie te dodatkowe 45.000, to mógłbym to potraktować jako osobne zamówienie i zakupić ten sprzęt za 45.000 poza ustawą Pzp?

4

Dodatkowe, nieplanowane środki, po realizacji pierwszego zamówienia, można potraktować jako odrębne.

5

szad napisał/a:

Na marginesie inne pytanie. Gdybym np. w pierwszym półroczy zakupił cały sprzęt za te 50.000 zł, a potem dostał np. w listopadzie te dodatkowe 45.000, to mógłbym to potraktować jako osobne zamówienie i zakupić ten sprzęt za 45.000 poza ustawą Pzp?

Tak.

6

Jest na stronie 28 . Są to wytyczne z 2010 roku w formacie pdf.
Jeżeli w planie finansowym jednostki na dzień 30 czerwca br. była zpisana na ten cel kwota 50.000,00 zł to do takiego zamówienia nie stosuje się ustawy Pzp. Jeżeli  zatem wydatkowana została cala kwota 50.000,00 zł to zmiana planu finansowego w listopadze polegająca na zwiększeniu wydatków w planie finansowym na ten cel o 45.000,00 zł powoduje, że zamawiajacy nie musi również stosować Pzp.

7

Ależ w tym przypadku raczej musi - ma teraz do wydania łącznie 75000 złotych, a nie 45000.

8

W tym wypadku musi - jak hubal.