1

Temat: ZUS

tso - 5.10.2012 r. Wykonaca wezwany do uzupełnienia aktualnego zaświadczenia ZUS. dzisiaj ( 18.10 ) W. składa uzupełnienie - zaświadczenie z ZUS  wystawione 8.10 z którego wynika, że na dzień 5.10 nie ujawniono zaległości. I co teraz? Zatrzymać wadium ? dość spore zresztą.

2

Odp: ZUS

Przepis art. 26 ust. 3 upzp w zakresie terminu ? dnia, na który składane oświadczenie (czy też dokument) musi potwierdzać spełnienie warunku udziału w postępowaniu ? nie określa jednoznacznie, że decydujący w tym zakresie jest dzień wystawienia dokumentu czy też złożenia oświadczenia. Istotne jest, aby wykonawca uzupełniający dokumenty i oświadczenia potwierdził fakt spełniania warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert lub na dzień składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.
Konsekwencją takiego podejścia jest faktyczny brak możliwości uzupełnienia niektórych dokumentów. Dotyczy to przede wszystkim zaświadczenia o niezaleganiu z podatkami. Zgodnie bowiem z art. 306a § 3 Ordynacji podatkowej, ?zaświadczenie organu podatkowego potwierdza stan faktyczny lub prawny istniejący w dniu jego wydania?, a nie okres wcześniejszy.

Uzupełniane dokumenty i oświadczenia mogą być składane z datą późniejszą niż termin składania ofert ? jednak z ich treści musi jednoznacznie wynikać moment, na który zostały one wystawione, lub że poświadczają określone okoliczności, nie późniejsze niż termin składania ofert.

KIO/UZP 554/10
Zdaniem Sądu Okręgowego na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy zamawiający może uznać brakujące dokumenty uzupełnione później, jednakże tylko wtedy, gdy wynika z nich, że stan, jaki potwierdzają, istniał także na dzień składania ofert. Przeciwny pogląd prowadziłby do naruszenia zasady równego traktowania wszystkich uczestników postępowania, co tym samym uniemożliwiałoby zamawiającemu ocenę spełnienia przez wszystkich wykonawców warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert.
KIO/624/10
Zgodzić należy się z Odwołującym, że data wystawienia dokumentu uzupełnianego na wezwanie Zamawiającego nie musi być równoznaczna z datą, na którą następuje potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu. Powyższe stanowisko prezentowane jest przez doktrynę, jak i orzecznictwo. Jednakże zwrócić należy uwagę, że w takiej sytuacji treść uzupełnianego dokumentu, czy oświadczenia musi wyraźnie wskazywać, że określony warunek, który potwierdzany jest tym dokumentem bądź oświadczeniem był wypełniony najpóźniej, w dniu w którym upływał termin składania ofert. Treść uzupełnionych przez Odwołującego oświadczeń powyższego nie potwierdza. W treści oświadczeń nie określono bowiem żadnych innych okoliczności, które wskazywałyby, że określoną, bezwarunkową treścią oświadczenia tłumaczy Odwołujący dysponował na dzień składania ofert.

3

zgadza się ..... Dokumenty i oświadczenia w zasadzie nawet wystawione pózniej ale potwierdzające stan na dzień składania ofert są w porządku. Problem mam z tym ZUS ponieważ w rozporządzeniw w spr. dok. w przypadku zaświadczenia z zus jest zapisane wprost o zaświadczeniu "wystawionym" nie wczesniej niz 3 mce przed tso. Wykonawca nie ma szans na uzupełnienie zus. Chyba że coś żle rozumuje. Ten mój W. ma potwierdzenie stanu na dzień przed tso ale to nieszczęsne "wystawienie" dokumentu jest juz po tso sad nie wiem co zrobić

4

Zaświadczenie jest OK!

5

cieszę się Marcel, nawet bardzo  ale możesz coś na te tezę podesłać:)

6

http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= … ;Itemid=49

7

efigy007 dzięki ale to mi niestety nie rozwiązuje problemu ponieważ tam mowa jest o nieco innym przypadku.

Marcel czy możesz podzielić się np. interpretacja albo wyrokiem w kwestii zaświadczenia ZUS wystawionego po tso? Plissss

8

Pewnie że zaświadczenie jest dobre, nie wszystkie ZUSY wydają takie zaświadczenia ale jak wystawili to jest ok.  ja takie uznaję podobnie jak Marcel.

9

nina napisał/a:

ja takie uznaję podobnie jak Marcel.

i ja też smile

z drugiej strony nie wiem co jeszcze Cię przekona, ponieważ masz o oznacza "wystawione nie wczesniej niż" oraz orzecznictwo że jaki byłby sens art. 26.3 gdyby nie można uzupełnić dok. wystwoinego poźniej  niż tso, ale powierdzającego ze swojej treści warunek na tso

10

ok,  dzięki wszystkim  smile pozdrawiam

11

efigy007 napisał/a:

orzecznictwo że jaki byłby sens art. 26.3 gdyby nie można uzupełnić dok. wystwoinego poźniej  niż tso, ale powierdzającego ze swojej treści warunek na tso

jeszcze w temacie:
KIO 623/12
Odwołujący nie uwzględnił, że przepis art. 26 ust. 3 zdanie drugie Pzp stanowi, że
złożone na wezwanie zamawiającego dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez
wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu, w którym upłynął
termin składania ofert, jednak przepis ten nie odnosi się do dat wystawiania dokumentów.
Dlatego podczas badania ofert możliwe jest uwzględnienie dokumentów, które zostały
wystawione po upływie terminu składania ofert, ale potwierdzających spełnianie przez
wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu składania ofert. I
właśnie taka sytuacja zaistniała w rozpoznawanym postępowaniu, gdzie uzupełniany
dokument został wystawiony po upływie terminu składania ofert, ale potwierdzał spełnianie
przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu składania ofert,
czyli został wystawiony 15 lutego 2012 r. i potwierdzał stan faktyczny na dzień 8 listopada
2011 r. W związku z tym, że termin składania ofert upływał 23 stycznia 2012 r.
kwestionowany dokument spełniał warunek uregulowany w § 2 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie dokumentów.
Podobne orzeczenia Krajowej Izby Odwoławczej m.in. zapadły 16 marca 2011 r. w
sprawie o sygn. akt KIO 474/11, cyt. ?[?] co do zasady możliwe jest wykazanie spełniania
warunków udziału w postępowaniu przez dokumenty wystawione po terminie składania ofert, jednak wyłącznie pod warunkiem, że dokumenty te potwierdzają stan przypadający nie później niż na dzień składania ofert? czy 11 lutego 2011 r. w sprawie o sygn. akt KIO 293/11, cyt. ?Zgodnie z § 26 ust. 3 Pzp uzupełnione na wezwanie zamawiającego dokumenty mają potwierdzać spełnienie warunków udziału w postępowaniu na dzień otwarcia ofert ? [?] nie oznacza to, że mają być wystawione przed tą datą. Mogą być wystawione z datą późniejszą, lecz z ich treści powinno w sposób niebudzący wątpliwości wynikać, że w dniu otwarcia ofert wykonawca spełniał warunki udziału w postępowaniu?.

ja już więcej nie będę Cię przekonywał wink

12

szcególne podziękowania należą się efigy007. smile