1

Temat: krytria oceny ofert

Powiedzcie czy takimi wymogami naruszam uczciwa konkurencje:
Przetarg na zorganizowanie kompleksowej usługi szkoleniowej w zakresie prawa zamówień publicznych. Kryteria oceny ofert:
a. cena 50%
b. doświadczenie wykładowcy - 50% w tym podkryteria:
- doświadczenie wykładowcy w kontrolowaniu zamówień publicznych
- doświadczenie wykładowcy szkolenia w realizacji szkoleń z zakresu prawa zamówień publicznych   
- doświadczenie wykładowcy w przeprowadzeniu postępowań o udzielenie zamówienia publicznego
doświadczenie wykładowcy szkolenia w realizacji szkoleń z zakresu prawa zamówień publicznych  opisałam tak: za doświadczenie wykładowcy w przeprowadzeniu postępowań o udzielenie zamówienia publicznego zgodnie z procedurami opisanymi w ustawie prawo zamówień publicznych  Zamawiający przyzna punkty:
?    za przeprowadzenie od 1 do 10 postępowań o udzielenie zamówienia ? 10 pkt
?    za przeprowadzenie od 11 do 20 postępowań o udzielenie zamówienia ? 20 pkt
?    za przeprowadzenie powyżej 21 postępowań o udzielenie zamówienia ? 30 pkt
Czy takim zapisem (ograniczneiem do pracowników jednostek samorządu terytorialnego i administracji publicznej) Waszym zdaniem ograniczam uczciwa konkurencję?

2

Odp: krytria oceny ofert

no niekoniecznie muszą to być pracownicy-mogą działać jako podmioty trzecie którym zamawiający zleca czynności bądź całość przeprowadzenia postępowania. Inna sprawa czy to ma sens? Jest mnóstwo niezłych wykładowców którzy już od wielu lat nie zajmują się udzielaniem zamówień-zazwyczaj żyją ze szkoleń + dorabiają ale u Wykonawców:).
Z ich punktu widzenia (a możesz śmiało założyć, że znają się na rzeczy)-takie zapisy wykluczają ich z ewentualnego udziału i to jest nie fair.

Podobnie nie za bardzo podobają mi się kryteria:
"doświadczenie w kontrolowaniu"- i jak ma to wykazać? z oświadczenia?
Może rozwiń bardziej doświadczenie w prowadzeniu szkoleń? Może ilość szkoleń?  Zakres? Ilość szkolonych?

3

a jeżeli chodzi o szkoleń  to tak może być:
Za doświadczenie w zrealizowaniu w okresie ostatnich 3 lat przed dniem składania ofert szkoleń dla pracowników jednostek samorządu terytorialnego, administracji publicznej w zakresie prawa zamówień publicznych Zamawiający przyzna punkty w następujący sposób:
?    za realizację szkoleń w liczbie od 1 do 15 szkoleń ?  15 pkt
?    za realizację szkoleń w liczbie 16
i więcej ?   30 pkt

4

to kryterium dotyczy doświadczenia w zrealizowaniu szkoleń

5

czy wykazanie się doświadczeniem w zrealizowaniu szkoleń dla pracowników jednostek samorządu terytorialnego i administracji ogranicza konkurencję

6

TAK, ale jeśli napiszesz dla Zamawiających to już nie

7

Ok zgadzam się z  tobą, ale mam tez problem inny żądałam doświadczenia w zrealizowaniu szkoleń teraz wykonawcy burza się że dlaczego nie mogą byc brane pod uwagę studia podyplomowe. dla mnie porównanie studiów i szkoleń jest niemożliwe trzeba by było chyba przystrzyc odrębna ocenę kryterium.

8

Teraz moje tezy, jeśli nie za późno.

1. Praca jako wykładowcy poza typowymi szkoleniami warta uwzględnienia i poparcia.

2. Ograniczanie doświadczenia do sfery jst. lub administracji jest nie do przyjęcia.

3. Przyjęcie wagi ceny na poziomie 50% całości jest niedobre, a nawet bardzo niedobre (osobiście wątpiłem na forum nie raz)

4. Z tezami Fenris/a można polemizować.