1

Temat: TZO

jeśli zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty wysyłam w terminie związania ofertą a umowy już nie zdążę to przedłużenie TZO i wadium jedynie musi wykonać ten wybrany?

2

Odp: TZO

Zgodnie z art. 85 ust. 2 zamawiajacy na co najmniej 3 dni przed upływem terminu związania ofertą może zwrócić się do wykonawcy o wyrażenie zgodny na przedłuzenie terminu, jeśli nie masz już tych 3 dni to zadzwoń do wykonawcy i poproś aby napisał takie pismo do Was jeśli zalezy mu na zamówieniu to napewno się zgodzi.

3

Dodam, ze nie znalazłam w ustawie terminu w jakim może takie pismo złożyć wykonawca wieć myślę że nawet w ostatnim dniu mógłby.

4

jeszcze w tej chwili tzo W są związani ale jeśli liczyć termin od zawiadomienia do podpisania umowy to umowa wypada już po tzo. W takim przypadku tylko wykonawca wybrany powinien przedłużyć i to najlepiej sam z siebie, dobrze myslę ?

5

Wykonawca może sam z siebie przedłużyć ale jeśli masz 3 dni to i Zamawiający może wystąpić. Nie wiem jaki masz termin od zawiadomienia do dopisania umowy czy to jest 5, 10 czy od razu.

6

tzo mija 3 listopada. Termin od zawiadomienia do umowy - 10 dni. Zawiadomienie o wyborze powieszę ok. 25.10. - stąd moja wątpliwośc czy teraz zawracać głowę wszystkim czy , po zawiadomieniu o wyborze, tylko wybranemu wykonawcy dla ważności umowy.

7

Ja zrobiłabym tak:
Zaraz po ogłoszeniu wyników w tym samym dniu wystąpiłabym do wybranego wykonawcy z wnioskiem o przedłuzenie terminu związania ofertą wraz z przedłużeniem wadium.

8

dokładnie o to pytam smile  wówczas jedynie do wybranego wykonawcy wystarczy, prawda?

9

tak

10

Ada napisał/a:

dokładnie o to pytam smile  wówczas jedynie do wybranego wykonawcy wystarczy, prawda?

oczywiście wynika to z art. 85.4 ostatnie zdanie smile

11

smile im bardziej w las tym więcej drzew smile dzięki