1

Temat: Usługi medycyny pracy

Witam
jak oszacować wartość zamówienia na usługę w zakresie medycyny pracy dla jednostki liczącej ponad 1000 pracowników, czy należy zakwalifikować ją jako usługę powtarzająca się okresowo? nie jestem w stanie przewidzieć dokładnej ilości badań,

2

Odp: Usługi medycyny pracy

Ale mniej więcej jesteś w stanie przewidzieć ilość badań.  Okres umowy x ilość badań x 1000 pracowników. Wynagrodzenie ilościowo-ryczałtowe (ryczałtowa cena jednostkowa za badanie) - innymi słowy "kosztorysowe".  Tak bym to widział.

3

Usługa badań w zakresie medycyny pracy jest jak najbardziej usługą powtarzającą się okresowo i tak możesz ją szacować.

Mój BHP-owiec podpowiedział mi jeszcze, z doświadczenia, że na uczelni przy tak dużej ilości pracowników jak u Ciebie organizują przetarg ograniczony, i w pierwszej kolejności weryfikują czy nie jest to jakaś mała przychodnia z dwoma lekarzami, która nie da sobie później rady z ilością osób.

4

nie jestem w stanie przewidzieć ilości badań dokładnie, ponieważ pracownicy wojska mogą mieć badania ważne nawet przez okres 4 lat, jeżeli chodzi o żołnierzy to może wydawałaby się sprawa prostsza bo co roku muszą powtarzać, natomiast jest dość spora rotacja jeżeli chodzi o żołnierzy, czy do szacunku należałoby obliczyć wskaźnik rotacji kadr?
Do oceny ofert na pewno przyjmę cenę jednostkową. Ciężko jest mi oszacować wartość za całość zamówienia, tym bardziej, że jesteśmy w po restrukturyzacji i przyjęliśmy na nasze zaopatrzenie inne jednostki, a z doktorem , który powinien dokonać szacunku trudno się dogadać. Na pewno wiem, że przekraczam 14 tyś euro, ale nie wiem czy próg unijny może tez,

5

marlena78 napisał/a:

nie jestem w stanie przewidzieć ilości badań dokładnie

No i prawidłowo, prawo nie wymaga jasnowidzenia, lecz co najwyżej należytej staranności, a gdy zamawia się powyżej najwyższego progu, to logicznie biorąc nawet i to nie jest konieczne.

marlena78 napisał/a:

czy do szacunku należałoby obliczyć wskaźnik rotacji kadr?

Można wszystko, co może ograniczać błąd wyliczeń.
A może tak: w poprzednim postępowaniu przy ... pracownikach w dniu ... opłacono ... badań według danych księgowości, co daje wskaźnik... , a ponieważ jest około ... pracowników, więc po przemnożeniu przez ww. wskaźnik otrzymuje się ... badań.
Problem???

marlena78 napisał/a:

Do oceny ofert na pewno przyjmę cenę jednostkową.

Lepiej byłoby cenę całkowitą, tzn. uwzględniającą tę cenę jednostkową (lub ceny jednostkowe) oraz hipotetyczną ilość (lub ilości), ale zaznaczyć wyraźnie, że ta ilość (ilości) to tylko na teraz, zaś rozliczenie  końcowe będzie według faktycznego wykonania.

marlena78 napisał/a:

z doktorem , który powinien dokonać szacunku trudno się dogadać.

No i nie zawracajcie mu głowy takimi drobiazgami. A co naprawdę od niego potrzebujecie???