1

Temat: Podpisy i pieczątki w ofercie

Witam!
Mam takie pytanie: czy formularz ofertowy powinien byc podstemplowany pieczątką firmowa (tj. z nazwą firmy) czy wystarczy informacja wpisana, ze oferte składa taka i taka firma i podpis + pieczatka osoby uprawnionej do złozenia oferty?
Czy dokumenty załączone do oferty, np. kopia KRS, kosztorys ofertowy, oświadczenia z tytułu art. 22 i art. 24 powinny posiadać pieczątki firmowe?

2

Odp: Podpisy i pieczątki w ofercie

Nie zaszkodzą jeśli będą.

3

To wiem, że nie zaszkodzi, ale co jesli takiej pieczątki zabraknie?

4

Firmowej pieczątki być nie musi.

5

Jak Marcel, a nawet bardziej.

6

Dzieki za podpowiedzi.
Nie ma co sie czepiać.
Dowiedziałam się, że "Opieczętowanie dokumentacji przetargowej należy zaliczyć do formy a nie do treści. Zatem uchybienia formalne ? co do zasady ? nie powodują odrzucenia oferty. Jest na ten temat bogate orzecznictwo KIO. Niektórzy dla świętego pokoju wzywają niesfornego uczestnika do tego aby uzupełnił brak owych pieczątek.
Inaczej zaś sprawa wygląda, gdy ktoś coś nagryzmolił i nie da się zidentyfikować ( bo też jest brak pieczątki imiennej). Wtedy nawet zachodzą przesłanki do odrzucenia oferty. Pamiętać należy , że zgodnie z zasadą pisemności musi wszystko być należycie podpisane."

Kiedyś mielismy taki przypadek, że oferte podpisał pełomocnik, wzoru jego podpisu nie było, a jego podpis odczytalismy zupełnie inaczej niz się facet nazywał :-) (nie było pieczątki imiennej...
Pozdrawiam.