1

Temat: Wniosek o zatwierdzenie podwykonawcy a brak wskazania w ofercie.

Kolejna sprawa: podwykonawstwo. Nie do końca jestem w tym biegły.

W SIWZ dałem zapis:
"Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom."

W umowie m.in. taki zapis:
"W przypadku gdy Wykonawca wykaże w swojej ofercie , że części zamówienia powierza podwykonawcom, Wykonawca przez zawarciem umowy z podwykonawcą musi uprzednio uzyskać pisemną zgodę Zamawiającego na powierzenie wykonania części zamówienia temu podwykonawcy. Podstawą do uzyskania takiej zgody będzie Wniosek Wykonawcy     przedstawiający część zamówienia, którego wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy    wraz z wykazaniem zdolności podwykonawcy do jej wykonania."

I teraz tak. W ofercie Wykonawca wskazał część zamówienia, która zamierza podzlecić (nawet podał nazwę podwykonawcy - czego oczywiście nie wymagałem).

Teraz po podpisaniu Umowy wysyła Wniosek o zatwierdzenie podwykonawcy dla zakresu, którego nie wymienił w ofercie jako tego który zamierza powierzyć podwykonawcom.

Czy można taki Wniosek przyjąć i zatwierdzić (i czy wystarczy Wniosek i oświadczenie w nim, że ten podwykonawca jest w stanie wykonać tą część zamówienia czy też potrzeba więcej dokumentów jak np: wykaz usług zgodnie z SIWZ, referencje, bo ZUS, Krk, itp to już na pewno nie).

Czy też należy odrzucić ten Wniosek na podstawie art. 87 ust.1 jako próbę dokonywania zmian w treści oferty ?