1

Temat: Opis zamawianego towaru

Może ktoś pomoże. Realizaję zadanie dofinansowane z PROW. Remontuję świetlicę oraz kupuję wyposażenie. Wszystko w ramach jednego PN. Jednym z kupowanych elementów jest szafa chłodnicza. Niestety Opisałem ją za pomocą 8 warunków jakie miała spełnić. Wtedy sprawdziłem - były takie. W chwili obecnej zwrócił się do mnie wykonawca, że mam mu wskazać jaka szafa spełnia moje wymagania, bo on takiej nie posiada. Niestety ma rację. Znalazłem tylko jedną szafę odpowiadającą 7 warunkom. Ósmym jest praca w temp. powyżej 30 st. c. Optymalne temp. pracy tego modelu to 25 st. c. Reszta robót budowlanych i dostawy już wykonana. Co z tym fantem? Jakoś unieważnić w części PN? Przecież teraz chyba nie mogę zmienić jednej czy dwóch charakterystycznych cech dostarczanego towaru? No kiszka po prostu ...

2

Odp: Opis zamawianego towaru

Jest przed, czy po otwarciu ofert?

3

Dawno już po otwarciu, po podpisaniu umowy i po wykonaniu prac prawie. Wszystkie pozostałe prace już są wykonane. Tylko dostawa tej chłodni została. Przed otwarciem zrobiłbym modyfikację, teraz już za późno. Wykonawca wcześniej też nie pytał. I jestem w kropce.

4

umowa na dostawe chlodni podpisana?

5

Wychodzi mi, że wykonawca winien, bo składsając ofertę oferował takie urządzenie. Jeśli nie będzie mieć takiego, to niech nie wstawia żadnego, odpowiednio należałoby zmniejszyć wynagrodzenie.
Nie wykluczam kar umownych.

6

To jednak byłoby trochę nieuczciwe jeśli zamawiający żądał coś co nie istnieje. Wg mnie najlepszym wyjściem byłoby rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Jeśli wykonawca się nie zgodzi to wymagać sprzętu o przetargowej specyfikacji.

7

Zamawiający może nie wiedzieć czy istnieje, nigdy nie ma takiej wiedzy jak producenci, ponadto wymagania mogłt być ogólnikowe, zaś wykonawca podstawia pod nie konkretny wyrób i zgłasza go w ofercie,

Może być jeszcze inna okoliczność: wtedy był na rynku, a dziś już nie (przykłady spotykamy na co dzień).

8

Było jak napisał hubal - jak zamawiałem, to towar był. Teraz takiej chłodni nie mogę znaleźć.
W zasadzie rozumiem, że kłopot jest po stronie wykonawcy. Ale ja też chcę zrealizować to zadanie i jakoś prawidłowo z niego wybrnąć.
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem - realizuję całe zadanie oprócz dostawy. Spisujemy jakiś protokół, umniejszam kwotę do zapłaty o tą niedostarczoną chłodnię i szlus?

9

to niech wykonawca znajdzie urządzenie równoważne albo o lepszych parametrach...z tego co rozumiem to wykonanie zamówienia trwa już długo...ze 2 lata. Ciekawe dlaczego wykonawca teraz budzi się i twierdzi że nie ma takiej chłodni...a co robił po podpisaniu umowy, przecież wiedział że dostał zamówienie

10

a chłodnia o wymaganych parametrach była dostępna w okolicach podpisania umowy...

11

covec - i co z tego że wtedy była skoro dostawa miała być za 2 lata.
Co z gwarancją ? Nikt nie da ci gwarancji na 2 letni sprzęt który stał w magazynie a Z będzie chciał gwarancję obowiązująca od momentu odbioru
Są 2 wyjścia:
albo W znajdzie równoważną bądź lepszą i ją wstawi
Albo rozwiązanie tej części umowy i zmniejszenie wynagrodzenia

12

Wygląda na to, że Wykonawca nie znajdzie lepszego sprzętu. Chciałem uniknąć dostarczenia szmelcu (sorry, ale są różni Wykonawcy) i mam problem ze zbyt szczegółowym opisem. Ale nic nie poradzę - podpiszemy jakiś protokół na brak możliwości dostarczenia sprzętu, resztę prac zapłacę i będę próbował zrobić osobny PN na dostawę tej chłodni.

13

dobrze, czyli stawimy wykonawcę w pozycji uprzywilejowanej; podpisał umowę a zamawiający niech się martwi...znam takich wykonawców...

nauczka na przyszłość najpierw robota, a później dostawa

14

Covec - nie uprzywilejowanej, gdyby bezpodstawnie nie chciał wykonać robot to wina ewidentna, ale w tym przypadku W choćby stawał na głowie to nie jest w stanie tego dostarczyć. Po prostu ludzkie zrozumienie sytuacji.

15

ok. sadzę, że wcześniejsze podpowiedzi były do zastosowania, więc  Przem się upora