1

Temat: Omyłka w oświadczeniu

Czy dopuszczalne jest dokonanie poprawienia oczywistej omyłki pisarskiej w druku oświadczenia o spełnianiu warunku udziału w postępowaniu?

2

Odp: Omyłka w oświadczeniu

A nie jest to oświadczenie częścią oferty?

3

a cóż to za omyłka?

4 (edytowany przez jarosław 2012-11-29 09:20:58)

Bardzo banalna.
no właśnie, czy oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu to na pewno część oferty do której ma zastosowanie art 87

5

87 ma zastosowanie do całej oferty.

6

psz napisał/a:

Nie całej, a treści oferty. Oświadczenie o spełnianiu warunków ... nie stanowi treści oferty, więc i wspomniany art. nie będzie miał zastosowania.

7

a co z 26.3.?

8

covec napisał/a:

a co z 26.3.?

Może jaśniej, bo nie wiem o co chodzi. Co ma wspólnego 26.3?

9

debata na poprawką bez rezultatu to może uzupełnić po prostu? Są jakieś przeciwwskazania do tego?

10

Tak. Są to na tyle nieistotne omyłki że nie wpływają na samo oświadczenie. Więc z jednej strony mam ważne oświadczenie którego nie ma potrzeby naprawiać poprzez wezwanie do uzupełnienia, z drugiej dyspozycję art 87.2 o konieczności poprawienia omyłki pisarskiej.

11

Jarosław proponuje Tobie poświęcić 5 min. na lekturę informatora UZP nr 5 z 2009 (listopada) strona 33 (trzeci wiersz od dołu)

12

Apollo napisał/a:
psz napisał/a:

Nie całej, a treści oferty. Oświadczenie o spełnianiu warunków ... nie stanowi treści oferty, więc i wspomniany art. nie będzie miał zastosowania.

Sądzę, że gdyby o to chodziło prawodawcy to wyraźnie by to podkreślił. Nie ma w tym artykule takich zastrzeżeń, więc nie widzę przeciwwskazań, aby poprawić wspomnianą oczywistą omyłkę pisarską.

13

psz napisał/a:
Apollo napisał/a:
psz napisał/a:

Sądzę, że gdyby o to chodziło prawodawcy to wyraźnie by to podkreślił. Nie ma w tym artykule takich zastrzeżeń, więc nie widzę przeciwwskazań, aby poprawić wspomnianą oczywistą omyłkę pisarską.

Chyba mamy inne ustawy ...!
Ps. Ustawodawca wyraźnie zaznaczył, że chodzi o treść oferty, a że oświadczenie nie stanowi treści, to oczywista oczywistość!!!

14

Ja mam taką samą ustawę jak Apollo.

15

Czyli jaki finał wątku, bo Jarosław drapie się po głowie i dalej nie wie smile

16

Finał: 26.4, ew. 26.3