Temat: Omyłka w oświadczeniu
Czy dopuszczalne jest dokonanie poprawienia oczywistej omyłki pisarskiej w druku oświadczenia o spełnianiu warunku udziału w postępowaniu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Omyłka w oświadczeniu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy dopuszczalne jest dokonanie poprawienia oczywistej omyłki pisarskiej w druku oświadczenia o spełnianiu warunku udziału w postępowaniu?
A nie jest to oświadczenie częścią oferty?
a cóż to za omyłka?
Bardzo banalna.
no właśnie, czy oświadczenia wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu to na pewno część oferty do której ma zastosowanie art 87
87 ma zastosowanie do całej oferty.
87 ma zastosowanie do całej oferty.
Nie całej, a treści oferty. Oświadczenie o spełnianiu warunków ... nie stanowi treści oferty, więc i wspomniany art. nie będzie miał zastosowania.
a co z 26.3.?
a co z 26.3.?
Może jaśniej, bo nie wiem o co chodzi. Co ma wspólnego 26.3?
debata na poprawką bez rezultatu to może uzupełnić po prostu? Są jakieś przeciwwskazania do tego?
Tak. Są to na tyle nieistotne omyłki że nie wpływają na samo oświadczenie. Więc z jednej strony mam ważne oświadczenie którego nie ma potrzeby naprawiać poprzez wezwanie do uzupełnienia, z drugiej dyspozycję art 87.2 o konieczności poprawienia omyłki pisarskiej.
Jarosław proponuje Tobie poświęcić 5 min. na lekturę informatora UZP nr 5 z 2009 (listopada) strona 33 (trzeci wiersz od dołu)
psz napisał/a:87 ma zastosowanie do całej oferty.
Nie całej, a treści oferty. Oświadczenie o spełnianiu warunków ... nie stanowi treści oferty, więc i wspomniany art. nie będzie miał zastosowania.
Sądzę, że gdyby o to chodziło prawodawcy to wyraźnie by to podkreślił. Nie ma w tym artykule takich zastrzeżeń, więc nie widzę przeciwwskazań, aby poprawić wspomnianą oczywistą omyłkę pisarską.
Apollo napisał/a:psz napisał/a:87 ma zastosowanie do całej oferty.
Sądzę, że gdyby o to chodziło prawodawcy to wyraźnie by to podkreślił. Nie ma w tym artykule takich zastrzeżeń, więc nie widzę przeciwwskazań, aby poprawić wspomnianą oczywistą omyłkę pisarską.
Chyba mamy inne ustawy ...!
Ps. Ustawodawca wyraźnie zaznaczył, że chodzi o treść oferty, a że oświadczenie nie stanowi treści, to oczywista oczywistość!!!
Ja mam taką samą ustawę jak Apollo.
Czyli jaki finał wątku, bo Jarosław drapie się po głowie i dalej nie wie
Finał: 26.4, ew. 26.3
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Omyłka w oświadczeniu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc