1

Temat: Tajemnica przedsiębiorstwa

W złożonej przez Wykonawcę ofercie zostały zastrzeżone dokumenty, które stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa. Po wyjaśnieniu przez Wykonawcę powodów zastrzeżenia, odtajniłam  dokumenty. Czy w tej sytuacji czekam 10 dni na ewentualne wniesienie odwołania? PN powyżej progów. Dzięki

2

Odp: Tajemnica przedsiębiorstwa

Moim zdaniem nie można wnieść odwołania na czynność odtajnienia dokumentów, bo zgodnie z 180.1 wyraźnie mówi, iż czynności dotyczą ustawy Pzp.  Także podstaw na wniesienie odwołania nie ma.

3

Art. 182 ust. 3 Pzp mówi o odwołaniu wobec czynności innych ...... i tu mam wątpliwość.

4

Wobec czynności innych niż w ust. 1 i 2, ale niewykraczających poza art. 180 ust. 1.

5

Jest bogate orzecznictwo w tym zakresie, w związku z tym wydaje mi się, że Wykonawca  może się odwołać.

6

Grażka napisał/a:

Jest bogate orzecznictwo w tym zakresie, w związku z tym wydaje mi się, że Wykonawca  może się odwołać.

Podaj jakieś wyroki więc.

7

KIO 100/12, KIO 322/11, KIO 1072/11, KIO/UZP 1864/09, KIO/UZP 1868/09, KIO 322/11, KIO 776/12

8

No tak - w takim razie lepiej poczekaj.

9

Ale te wyroki, które zostały przywołane mówią o sytuacji kiedy zamawiający nie odtajnił dokumntów zastrzeżonych przez wykonawcę jako tajemnica przedsiębiorstwa a nie o sytuacji, w której zamawiający odtajnił te zastrzeżone dokumenty.

10

Skoro można wnieść odwołanie od czynności zaniechania odtajnienia, to dlaczego nie może  wnieść odwołania Wykonawca któremu odtajniłam dokumenty, a który się z tym  nie zgadza.

11

Prawda jest taka, że to zamawiający na podstawie przepisów oraz wiedzy którą może zdobyć w tym zakresie ma ocenić czy coś jest czy nie jest tajemnicą. Faktem jest, że odwołania są na brak odtajnienia, a nie na odtajnienie.
Sygn. akt: KIO 1072/11, WYROK z dnia 7 czerwca 2011 r. - wskazówki jak rozpatrywać co jest albo nie jest tajemnicą.

12

Znam treść tego wyroku i innych wyżej cyt. Problem mam w tym, że nie wiem czy mam czekać 10 dni na ewentualne odwołanie Wykonawcy. Czy mogę udostępniać do wglądu oferty już teraz, czy dopiero po  okresie na ewentualne wniesienie odwołania?

13 (edytowany przez covec 2012-12-11 08:41:58)

najlepiej zapytać KIO (zadzwoń, napisz)
Na marginesie, czego dotyczyło zastrzeżenie?

14

Referencji i wykazu wykonanych usług.

15

Nie mogę zapytać w KIO bo tel. non stop zajęty, liczyłam na forum.

16

Grażka napisał/a:

Referencji i wykazu wykonanych usług.

No to tym bardziej dobrze, że odtajniłaś. Poczekaj te 10 dni - a co ci szkodzi.

17

Nie takie to proste, kiedy jest dużo ofert i każdy z Wykonawców chce wglądu do ofert.