1

Temat: Zamówienie z wolnej ręki?

W umowie z instytucją X mieliśmy wymienione 3 rodzaje oprogramowań powiedzmy A, B, C, które możemy zakupić w ramach tej umowy.  Żadne z nich jednak nie spełniało naszych oczekiwań i do Instytucji X skierowaliśmy pismo, w którym wnieśliśmy, uzasadniając to merytorycznie, o zastąpienie programów A, B, C ? czwartym programem o nazwie D,  na co instytucja X wyraziła zgodę.

Oprogramowanie D kosztuje powyżej 14000 Euro (ale poniżej progów unijnych) i sprzedawane jest tylko przez jednego dostawcę. Czyli są przesłanki, by wybrać tryb zamówienia z wolnej ręki - Art. 67 ust. 1 pkt 1 lit a. Tylko co w tym momencie wpisać w uzasadnieniu wyboru trybu tzn. czy muszę odnosić się też do programów A, B, C, skoro program D zastąpił te poprzednie i jest niejako teraz jedynym wskazanym do zakupu w umowie?  Czy wystarczy jedynie, że się powołamy, że firma Y jest  jedynym dostawcą oprogramowania D? Czy należy napisać jakieś szersze uzasadnienie?

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Zamówienie z wolnej ręki?

Nie żałowałbym atramentu na uzasadnienie smile
Jeżeli zdecydowani jesteście na tryb WR, macie absolutną pewność, wewnętrzne przekonanie że postępujecie prawidłowo i to każe wam korzystać z tej unikatowej możliwości jaką jest tryb WR, to wszystko to przelejcie na papier w taki sposób żeby potencjalnie zainteresowane osoby podważeniem tego trybu, przekonać do waszych racji.

Pytanie, dlaczego zawarliście umowę na dostarczenie programu ABC a teraz zmieniacie na D. Co takiego się stało że zamawiający zmienia swoją decyzję. Już to wskazuje że decyzja o zakupie programu D może nie do końca jest trafna.

3

Odp: Zamówienie z wolnej ręki?

Ja w podobnym duchu.
Mnie co prawda uzasadnienie niepotrzebne całkiem, ale ewentualnej kontroli to jak jarosław akapit pierwszy, ale i to może nie wystarczyć (!!!). Kontrola zapewne zechce wiedzieć czym KONKRETNIE urzekł Was program D, że tylko ten, koniecznie, zaraz, bez niego nie można i ponadto żaden inny nie nadaje się absolutnie.

Jednocześnie ja bym nie mówił że w ramach obecnej umowy, bo w niej ten program raczej nie mieści się.