1

Temat: co robić błędny wzór

Witam. Poradźcie co robić. miałam trzy kryteria oceny ofert podane pisemnie i na moje nieszczęście podałam wzory i w jednym pomyliłam  proporcje, zamiast tego co miało być w mianowniku wpisałam w liczniku i wyszło, że ten co da dluższy termin wykonania dostaje więcej pkt.... ale cześnie w opisówce było najkrótszy termin... plissss pomóżcie bo oberwę..

2

Odp: co robić błędny wzór

Już po otwarciu ofert ??

3 (edytowany przez kasiaha 2012-12-13 10:46:13)

niestety...
taki zapis mam:
- 10% -   spośród ofert podlegających ocenie oferta z najkrótszym terminem wykonania i dostarczenia sprawozdania, liczonym w dniach, otrzyma 10,00 punktów, a pozostałe oferty uzyskają proporcjonalnie mniejszą liczbę punktów
i wzór:
Termin oferty badanej
T = ----------------------------------------------------------------- x 10%*100
najkrótszy termin wykonania

no brak słów... gdzie ja oczy miałam

jedyne pocieszenie to takie, że jak nawet  liczę wg tego błędnego wzoru to wygrywa ten co miałby liczone wg prawidłowego wzoru i co mam zrobić?

4

Niby jest opis. W razie czego można tłumaczyć że kierowałaś się opisem który jak rozumiem jest prawidłowy.

Zwróć uwagę czy kolejni wykonawcy również zachowają swoje pozycje. To że zwycięzca pozostaje na swoim miejscy nie rozwiązuje problemu jeżeli 2 i 3 zmienia pozycję.

Sam nie wiem. Poczytaj ustawę o dyscyplinie finansów publicznych szczególnie zwróć uwagę na art 17 ust 1c

5

A ja wiem. Tzn. uważam że wiem - wzór jest nieco zmyłkowy, ale jest to błąd rangi pomyłki oczywistej, a taka pomyłka może przejść nie zauważona. Trzeba liczyć jak należy, a KAŻDY praktykujący ocenę ofert wie jak ocenić ofertę przy określonych kryteriach. Jeśli ktoś od wykonawców miałby  inne zdanie to tylko w celu robienia zamętu.

6

czyli policzyć tak jak powinnam, bo to zawiłe postepowanie, trzy zadania trzy kryteria, masakra... zjedliby mnie na stojąco...

7

hubal napisał/a:

A ja wiem. Tzn. uważam że wiem - wzór jest nieco zmyłkowy, ale jest to błąd rangi pomyłki oczywistej, a taka pomyłka może przejść nie zauważona. Trzeba liczyć jak należy, a KAŻDY praktykujący ocenę ofert wie jak ocenić ofertę przy określonych kryteriach. Jeśli ktoś od wykonawców miałby  inne zdanie to tylko w celu robienia zamętu.

Jeśli jest to dofinansowane to unieważnij bo Ci żyć nie dają i przegrasz. Jeśli nie i masz czas to również a jeśli nie to licz poswojemu, z tym że nie ma czegoś takiego jak oczywista pomyłka w warunkach - przynajmniej ja się z tym nie spotkałem i wyroków nie zauważyłem

8

po swojemu, czyli według złego wzoru?? na oko będzie widać że jest źle bo zamiast max 10 pkt wyjdzie np 15

9

No nie, przecież

kasiaha napisał/a:

oferta z najkrótszym terminem wykonania ... otrzyma 10,00 punktów, a pozostałe oferty uzyskają proporcjonalnie mniejszą liczbę

, tego trzeba się trzymać. Jeśli nawet wzór był pomylony, to nie bardzo widzę możliwość unieważnienia postępowania, jednocześnie nie można uważać jako korzystniejszej oferty z dłuższym terminem, chyba nie ma takich idiotów, którzy preferowaliby dłuższy.

10

dziękuję serdecznie za wsparcie, tak właśnie zrobiłam.