1

Temat: Termin wykonania umowy

W. ma Termin wykonanaia rb do 31 grudnia br. Złozył jednak wniosek o przesunięciet tego Terminu o 1 mc z uwagi na warunki pogodowe i brak energii el. W ma  problem wykończenia wnętrza budynku, na ścianach szron nie mogą pomalować itp. A energa oczywiście zwleka z podłaczeniem prądu. Czy mogę aneksować Termin???? W istotnych warunkach zmian umowy przewidzieliśmy zmianę Terminu z uwagi na warunki atmosferyczne. Więc chyba nie powinnam się tego obawiać?

2

Odp: Termin wykonania umowy

A powinnaś.

3

jak to zima; jeśli przewidziałaś zmianę terminu ze względu na warunki to i owszem, ale skoro podpisujesz umowę i jest okres zimowy ???  Jednak pomimo hubala uważam, że możesz to zrobić z odpowiednim opisem

4

generalnie trzęsę się ze strachu w wiekszości trudniejszych dezycji w zp. Hubal - mozesz rozwinąć? Wiem że termin jest z reguły nie do ruszenia, ale....

5

jest do ruszenia

6

Tu nie ma co rozwijać. Jeśli przewidziałaś taką zamianę to jak najbardziej możesz przesunąć odpowiedni aneks jakaś argumentacja dla kontroli i jazda. Tu nie ma co zwlekać tylko działać!!!

7

Ho, ho jacy wy wszyscy szybcy do zmiany umowy. A przecież obowiązuje ustawowy zakaz zmian. Ja bym radził zastanowić się - najpierw czym naprawdę grozi zostawienie terminu (z reguły niczym) a czym zmiana.

8

rzeczywiście w chwili obecnej Wykonawca  nie mam mozliwości zakończyć inwestycji z uwagi na tę enrgie, której nie maja ponieważ maja 0 stopni wewnątrz.  Wiem, termin zakończenia był znany,  jednak po drodze nawaliła jeszcze ENERGA i jest jak jest ...

9

Ja nie mówię, że mają robić, raczej że nie powinni, ale zahamowanie prac z przyczyn obiektywnych wcale nie upoważnia do zmiany umowy, co najwyżej zdjęcia odpowiedzialności z wykonawcy. Odpowiedzialność to m.in. kary umowne, czyli byłaby podstawa odstąpienia od kar - jednak niekoniecznie automatycznie i nie na dowolny okres, po prostu ten okres (okres koniecznego zawieszenia) należałoby udokumentować.
Rozliczenie takie byłoby PO odwieszeniu. Trudno mówić PO w przypadku zmiany umowy, umowa i podobnie jej zmiany powinny być wiadome PRZED, a jak tu zgadnąć dobry termin??? (to tylko drobny problem, w ogóle zmian nie powinno być z innych powodów).