1

Temat: Problem z podpisaniem umowy.

Witam smile
Mam taki oto dylemat smile
Jestem w trakcie badania ofert, są ich aż 3 z czego 2 do odrzucenia.
Dostawa wyznaczona na 27 grudnia.
Jutro wybór oferty najkorzystniejszej i tu problem.
Muszę odczekać z podpisaniem umowy 5 dni i z moich wyliczeń wypada, że te 5 dni wypada 28  grudnia smile
Kiedy będę mógł podpisać umowę ?
I na jakiej podstawie ewentualne unieważnienie postępowania.
A wszystko to przez jednostkę nadrzędną, która w ostatnim momencie "dała" nam pieniądze.

2

Odp: Problem z podpisaniem umowy.

Piszę z tel, nie mam przy sobie ustawy, jeśli dobrze pamiętam to 93.1.6

Ja mam otwarcie ofert 24.12, a dostawę również na 27 smile

3

no też masz niezły bigos smile

4

ale czy przed unieważnieniem na podst. art. 93.1.6 mam dokonać wyboru ?

5

Nie musisz. Jeśli jeszcze nie odrzuciłeś ofert to też nie musisz tego robić. Tylko odczekać do 28 i unieważnić.

6

a mogę dokonać unieważnienia np. dzisiaj ? jeszcze przed upływem terminu na ewentualną dostawę.
Wyboru jeszcze nie dokonałem

7

Nie robiłbym tego. Ewentualnie z odrzuceniem. Bez odrzucania wstrzymałbym się z unieważnieniem.

8

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8782

proszę zwrócić uwagę na posty karolka-a

9

Tak czy inaczej nie ma innej drogi. To wyważanie najsłabszych drzwi, dlatego ja mimo wszystko zastosowałbym 93.1.6 bo co innego?

10

Powinni znowelizować 93.1. i dodać pkt 8 - brak czasu na udzielenie i zrealizowanie zamówienia w związku z przekazaniem przez "górę" zaoszczędzonych środków...

innego wyjścia nie widzę, a jakoś trzeba to zakończyć.

11 (edytowany przez psz 2012-12-21 07:42:47)

Jak dla mnie wystarczyłaby zmiana linii orzekania przez KIO. Skoro Zamawiający dysponuje pieniędzmi publicznymi to jego interes (najczęściej) jest częścią interesu publicznego.

Głośno ostatnio o problemach finansowych przy budowie autostrad czy w szpitalach.

Czy sedno działalności GDDKiA i szpitali to tylko "interes zamawiającego" czy może działalność tych instytucji to część interesu publicznego?

Albo krócej - czy celem nadrzędnym tych instytucji jest dobry wynik finansowy?

12 (edytowany przez covec 2012-12-21 08:39:32)

W naszym przypadku nie wiem co jest przedmiotem zamówienia. Zakładam, że skoro zamawiający ogłosił postępowanie, to po to aby zaspokoić pewne potrzeby społeczeństwa (pośrednio lub bezpośrednio). Nie jest problem w tym, że nagle potrzeby nie ma bo zniknęła, tylko jest problem żeby podpisać umowę  i zrealizować jej przedmiot do końca roku.
To jest porażka.

Uważam, że wydawanie pieniędzy na szybko, bo koniec roku tuż tuż nie leży w interesie publicznym...kto szybko kupuje, nie jednokrotnie dwa razy kupuje.

Tak na marginesie, ciekaw jestem czy jak już przystąpimy do unii fiskalnej to czy coś w temacie jw. się zmieni.

13

covec napisał/a:

W naszym przypadku nie wiem co jest przedmiotem zamówienia. Zakładam, że skoro zamawiający ogłosił postępowanie, to po to aby zaspokoić pewne potrzeby społeczeństwa (pośrednio lub bezpośrednio). Nie jest problem w tym, że nagle potrzeby nie ma bo zniknęła, tylko jest problem żeby podpisać umowę  i zrealizować jej przedmiot do końca roku.
To jest porażka.

Uważam, że wydawanie pieniędzy na szybko, bo koniec roku tuż tuż nie leży w interesie publicznym...kto szybko kupuje, nie jednokrotnie dwa razy kupuje.

Tak na marginesie, ciekaw jestem czy jak już przystąpimy do unii fiskalnej to czy coś w temacie jw. się zmieni.

A co powiecie na dokonanie wyboru i podpisanie umowy 28 grudnia - gdzie termin realizacji zamówienia zgodnie z SIWZ miał być do 27 grudnia.

Co o tym śądzicie ? w świetle uchwały KIO/KD 86/12

14 (edytowany przez covec 2012-12-21 10:04:04)

ta uchwała to robienie z mózgu wody...a najlepiej się mąci jak mąci się u kogoś. Jak napisali ze realizacja w terminie od... do... to zawsze należało się tego trzymać, a tu klops. jestem ciekaw co powiedziałby Pan Prezes gdyby wybrali wykonawce i podpisali umowę oraz realizowali w terminie późniejszym od określonego w siwz...?
Wobec przytoczonej uchwały to jeden dzień w prawo w Twoim przypadku to pikuś! smile
A nie można wpisać 28.12 odbiór dostawy i podpisanie umowy? Przesuniecie terminu podpisania umowy spowodowane zostało wykluczenie/odrzuceniem.

uchwałę dołączyć do akt sprawy:)

15

Jeśli wykonawca zaakceptował termin realizacji zamówienia określony przez zamawiającego od...do..., zamawiający nie przewidział zmian terminu realizacji (tak wynika z uchwały), to co wpisać do umowy jeśli chodzi o termin realizacji umowy. Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty - 144.
Dwa: ograniczanie konkurencji poprzez manipulacje terminem wykonania.
zdenerwowałem się smile

16

Nie odrzucaj nie wykluczaj i podpisz umowę zaraz po dokonaniu wyboru.

17

jarosław napisał/a:

Nie odrzucaj nie wykluczaj i podpisz umowę zaraz po dokonaniu wyboru.

no niestety nie da się  smile
Chyba podeprę się tą uchwałą i zmienię termin dostawy smile