1

Temat: rozwiązanie umowy

Mam problem. Wykonawca prowadzący jednoosobową firmę (logopeda) prowadził w projekcie zajęcia logopedyczne. Stan zdrowia Wykonawcy pogorszył się na tyle, że wylądował w szpitalu i niestety wygląda na to, że szybko tego szpitala nie opuści. Co mogę zrobić w tej sytuacji ? Umowa przewiduje odstąpienie z winy Wykonawcy i naliczenie kary umownej oraz kary umowne za zwłokę w wykonaniu zamówienia.
Mogę rozwiązać umowę i nie naliczać Wykonawcy kary umownej? Do tej pory wykonawca należycie wykonywał zamówienie, a takie sytuacje trudno przewidzieć i nie wynika to raczej z winy wykonawcy.

2

Odp: rozwiązanie umowy

Poradź się swojego prawnika wedlug mnie można nie naliczać kar w tym przypadku. Może w umowie macie zapis, że wykonawca może w zastępstwie kogoś podstawić.

3

Rozwiążcie umowę za porozumieniem stron.

4

Właśnie rozmawiałem z prawnikiem i prawnik chce rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Ta część, którą wykonywał Logopeda jest o wartości ok. 3000 zł brutto. Prawnik stwierdził, że powinniśmy zrobić na tą kwotę przetarg. Czy powinienem sumować tą kwotę z całą resztą na którą już mam podpisane umowy ? Według mnie nie powinno się tego sumować, tylko nie potrafię uzasadnić tego prawnikowi, bo on chce podstawy prawne lub orzeczenia. Ja zastosowałbym 67.1.3, czyli WR.  Pomóżcie smile

5

Takiemu prawnikowi to nie podstawy lub orzeczenia są potrzebne tylko szkolenia i szkoła.

Art. 4.8 wciąż obowiązuje i ma się dobrze.

Jeśli macie środki unijne to potwierdź jak masz udzielić tak małego zamówienia -  na pewno nie na podstawie ustawy pzp

6

Tak to są środki unijne i wszyscy się boją wydatków niekwalifikowanych.
Czyli stosuje art. 4.8.
Pytanie moje brzmi co z ogłoszeniem o udzieleniu zamówienia w BZP, w którym będzie figurował Logopeda z którym rozwiązałem umowę ??

7

ogłoszenie zostaje jak było.

8

Należy udzielić zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 67.1.3. Mateusz miał nosa. Psz poszedł na skróty, a nina czytała przez palce (!) Oj nieładnie, nieładnie ...
Mateusz prawnikowi powiedz, że sprawa z WR miała miejsce przy budowie stadionu we Wrocławiu (chociaż w "nieco innej skali), kiedy to Prezes UZP się oburzył na taki sposób wyboru kolejnego wykonawcy, ale KIO uznała wybór trybu na kontynuację prac za prawidłowy. Jeżeli uprzednio zamawiający widział konieczność w wyborze wykonawcy - logopedy zgodnie z ustawą, to dlaczego teraz (nagle) ma nie stosować jej przepisów? Psz yznacie, że to trochę dziwne (?)

9

Nie, nie przyznamy,że to dziwne bo to normalne. Wałkowane wiele razy. Robisz postępowanie na 10 części. 9 wychodzi, 1 o wartości 30k zl. Co robisz? Korzystasz z 4.8. 

Oczywiście nie można udzielić tego zamówienia z 67.1.3 bo nie masz do tego prawa. Ustawodawca w art. 4 przedstawił to jasno. Jak stosujesz nieprawidłowo 67.1.3 to tylko mącisz ludziom w głowach bo mogą myśleć, że jak robisz postępowanie "w ustawie" to mają jakieś wynikające z niej prawa.

10 (edytowany przez radas 2013-01-10 15:13:51)

Ostro pogrywacie Psz ... Nadal mam watpliwości, chociaż zaczynam myślec o art. 6a, ale to jest co innego niż art. 4.8 ...

11

No Radas teraz to myślę i robię jak Pesz. Szacujemy to co zostało a nie wszystko czyli 3000 zł.

12

Dzięki za rady. Czy zastosuje 67.1.3 czy 4.8 to efekt będzie ten sam. WR to negocjacje z jednym wybranym wykonawcą, a 4.8 to podpisanie umowy z jednym wybranym wykonawcą bez stosowania ustawy. Efekt będzie chyba ten sam = wykonawca, którego zamawiający sam wybierze. Różnica będzie polegała na procedurze. WR jest bardziej biurokratyczna niż 4.8.
Mimo wszystko skłaniam się jednak do wolnej ręki z 67.1.3.

13

Mateusz - 4.8 - bo wartość masz poniżej. 67.1.3 dotyczy zamówień pow. 14 tys. euro, a ty masz poniżej przecież.  Efekt ten sam - ale procedura inna.

14

Efekt wcale nie musi być taki sam, zaś różnica w procedurze to drobiazg. Istota jest w warunkach, które przy zastosowaniu wolnej ręki należy wszystkie wziąć pod uwagę. Jest ich zapisanych kilka, z każdego w zasadzie trzeba się rozliczyć, można stracić chęć zanim dojdzie się do ostatniego, a ten ostatni prawdopodobnie wyklucza tryb wr. w omawianym przypadku i zostaje wyłącznie art.4.

15

@Mateusz - czemu skłaniasz się do 67.1.3? Przeczytałeś 4.8?

16

@psz przeczytałem. Radca uważa, że powinna być wolna ręka, ponieważ rozwiązaną umowę powinno się traktować łącznie z pozostałym zamówieniem. Według mnie nie ma racji, ale gdzie ja zwykły pracownik będę się z radcą kłócił wink