1

Temat: Negocjacje z ogłoszeniem - nie dopuszczenie do udziału w postępowaniu

Witam.
Mam następujący problem. Zamawiający prowadzi postępowanie w trybie negocjacji z ogłoszeniem o wartości nie przekraczającej progów unijnych. W postępowaniu wpłynęły wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.
W wyniku analizy złożonych wniosków jeden z Wykonawców został wezwany do uzupełnienia dokumentów niezbędnych do potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu.
Wykonawca nie złożył żadnych dokumentów.

Oczywistym zatem jest, że ów Wykonawca nie zostanie dopuszczony do udziału w postępowaniu.

Moje pytanie jest następujące: czy w informacji do wykonawców odnośnie oceny wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu muszę zawrzeć uzasadnienie faktyczne i prawne niedopuszczenia tego Wykonawcy do udziału w postępowaniu? Jeśli tak, to jaka to podstawa prawna?

A... jeszcze jedno. Rozumiem, że w przypadku zaistnienia takiej sytuacji Wykonawcy nie przysługuje odwołanie?

Pozdrawiam

2 (edytowany przez eva 2013-01-11 16:39:44)

Odp: Negocjacje z ogłoszeniem - nie dopuszczenie do udziału w postępowaniu

Witam

Moim zdaniem wykluczasz wykonawcę na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 jako wykonawcę który nie spełnia warunków udziału w postępowaniu oraz odrzucasz na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 5 jako ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania. Powinieneś też podać uzasadnienie faktyczne i prawne. W art. 57 ust. 2 ustawodawca wskazał przepisy jakie stosuje się do tego trybu smile

3 (edytowany przez covec 2013-01-14 07:29:49)

Czy możecie wyjaśnić mi, jak to jest: art. 55 ust.1 pkt 5 - kwoty poniżej 11.8, a 57 ust. 2 zawiera wytyczne w stosunku do wartości zamówienia powyżej ustalonych na podstawie 11.8.

skoro zam. może udzielić zamówienia w tym trybie gdy wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty ustalone na podstawie 11.8, to jak to się ma do art. 57 ust. 2?

4 (edytowany przez eva 2013-01-14 07:42:16)

Masz rację ale to odnosi się do liczby wykonawców ilu musi być zaproszonych. Ponadto jeśli wykluczasz i odrzucasz ofertę powinieneś podać uzasadnienie faktyczne i prawne. Czyli informujesz o wykluczeniu Wykonawcy (podstawa prawna ) i odrzucasz podając uzasadnienie tj. np. wykonawca podlega wykluczeniu ponieważ w wyznaczonym przez zamawiającego terminie nie uzupełnił dokumentów potwierdzających warunków udziału w postępowaniu ........ Na końcu piszesz, że w związku z powyższym wykonawcę wykluczonego z postępowania zgodnie z art. 89 ust, 1 pkt 5 odrzucasz  jako ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania.

5

Jeśli chodzi o art. 55 to tam wymienione są przesłanki zastosowania tego trybu. Art. 55 ust. 1 pkt 5 odnosi się do zamówień poniżej progów unijnych ale to jest jeden z kilku warunków. Ustawodawca zaznaczył, że aby zastosować tryb negocjacje z ogłoszeniem "musi nastąpić co najmniej jedna z okoliczności ..." W dalszych art. masz odniesienie do zamówień poniżej i powyżej progów unijnych.

6

Eva dziękuję za wypowiedź. Pragnę jednak wskazać, że art. 57 ust. 2 odnosi się już do składania ofert oraz czynności, które mogą mieć miejsce po złożeniu ofert wstępnych. Opisana przeze mnie sytuacja ma miejsce na etapie wniosku o dopuszczenia do udziału w postępowaniu.
Skoro wykonawca nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, to go po prostu do niego nie dopuszczam. A skoro nie dopuszczam to jak go mogę wykluczyć? Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Podczas tych dni mojej nieobecności przemyślałem ten temat i doszedłem do wniosku, że przekazując Wykonawcom wyniki oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu i otrzymanych ocenach, informuję że Wykonawca .... nie spełnia warunków oraz że Zamawiający nie dopuszcza wykonawcy do udziału w postępowaniu (uzasadnienie faktyczne i prawne)

7

eva napisał/a:

Witam

Moim zdaniem wykluczasz wykonawcę na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 jako wykonawcę który nie spełnia warunków udziału w postępowaniu oraz odrzucasz na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 5 jako ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania.

Informujesz o wykluczeniu i odrzuceniu + uzasadnienie faktyczne i prawne smile

8

Mamy więc różne opinie na ten temat smile
Jak bowiem mogę wykluczyć wykonawcę z postępowania skoro go do niego nie dopuszczam. A pod drugie jak mogę odrzucić ofertę której nie złoży (z powodu nie dopuszczenia do udziału w postępowaniu).

Zgodnie z cytowanym przez Ciebie art. 57 ust. 2 "Zamawiający zaprasza do składania ofert wstępnych, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu." Dla mnie to zdanie wszystko tłumaczy - wykonawca nie spełnia warunków, więc go nie zapraszam.

Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat?

9

Wraz z wnioskiem o dopuszczenie do udziału w negocjacjach wykonawca składa oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, a jeżeli zamawiający żąda dokumentów potwierdzających spełnianie warunków, również te dokumenty. Kwalifikacja odbywa się właśnie na podstawie warunków udziału w postępowaniu i dołączonych przez wykonawców dokumentów i oświadczeń.

Zamawiający zaprasza do składania ofert wstępnych wykonawców spełniających warunki udziału w postępowaniu.

ART. 57 ust. 1 + ART. 57 ust. 2 smile

10

Dokładnie tak smile